Att leva som man lär

är svårt. Kanske kan man bara förvänta sig att människor gör sitt bästa - inte alltid att de lyckas. Men det är skillnad mellan att slarva och misslyckas å ena sidan och att medvetet göra något annat. Kd har hamnat i blåsväder av naturliga skäl. De blåser gärna upp sig och vill framstå som hederligare och moraliskt mer högtstående än andra. Det är klart att deras försök att infiltrera SSU är avskyvärda just i den belysningen. Ett annat exempel från den lokala scenen är kommunfullmäktigeledamoten (kd) som körde för fort. Det är dumt, men kan förlåtas. Men något slog snett hos honom och istället för att erkänna, ta sina böter och lära sig något försökte han muta polisen med en flaska vin. Så nu är han fälld för bestickning. Det är betydligt allvarligare för en kommunfullmäktigeledamot än fortkörning - och för kd, som går till val på någon sorts hederlighetsdelegation...

Fast värst, lokalt, är moderaternas kommunalrådskandidat. Häromdagen stötte vi ihop på torget och han försökte göra sig lustig över att vi står för bidragspolitik, de ska minsann se till att folk får jobb i stället för bidrag. För det första är inte a-kassa och sjukförsäkring några bidrag, vi har själva betalat försäkringspremier och avstått löneutrymme. För det andra - hur kan han ha invändningar mot att människor tar emot a-kassa? Han som har en kommunal fallskärm sedan han blev av med kommundirektörsjobbet i Sigtuna kommun 1994? Kanske är det så att han utgår från sin egen situation och konstaterar att man behöver strama åt villkoren för att folk ska ta jobb. Men till skillnad från fallskärmen får man inte a-kassa mer än 300 dagar och bara om man är aktivt arbetssökande. Till skillnad från a-kassans dryga 14 000 kr/mån får han över 25 000. Till skillnad från a-kassan kan han samtidigt driva företag och använda fallskärmen. Om du har a-kassa får du inte ha ett aktivt företag. Starta-eget-bidrag finns ju, men det gäller normalt i 6 månader. Andra använder friåret för att pröva en företagsidé och lever på 85% av a-kassan under förutsättning att en arbetslös kan få vikariatet. Kanske är det de här erfarenheterna som gör att alliansen tycker att de tillfälliga jobben ska bli fler. Då är det dags att tala om för alliansen att det bara är före detta direktörer som får så fina villkor. Alla andra får snällt hålla sig till a-kassan.

När han konfronteras med detta, mycket beroende på att det moderatstyrda Sollentuna granskar sina fallskärmar, tycker han att det är helt i sin ordning. Han har ju ett avtal. Upsala Nya Tidning skrev en närmast servil artikel där man konstaterade att han skulle granskas av kommunen. Där kommenterade han det hela med att han minsann inte kände några "hard feellings" för att vi ifrågasatte hans villkor. Vi är inte ute efter att göra honom arg eller ledsen, vi ifrågasätter det moraliskt riktiga i att driva en politik för sämre villkor för arbetslösa när man inte själv är beredd att leva på det sättet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback