Bo hemma tills du är 30

Kd har idag gjort ett bostadspolitiskt utspel som visar att de befinner sig på en alldeles egen planet. Staten ska hjälpa unga bosparare att spara till en bostadsrättslägenhet. Det låter i och för sig rätt tilltalande. Sedan kommer det: man ska spara 19 000,- om året. Tills man är 30. Då har man en bra grundplåt till att köpa en lägenhet. Men hallå! Vad tänker de med? Jag skulle tro att man dessutom har nervvrak till föräldrar och inget eget familjeliv. För det första är det förvisso bra att uppmuntra unga människor att bospara och bostadsrätten är en bra boendeform, men vilka ungdomar har 19 000 kr över varje år? Med studiemedel 9 månader om året? Fast om man, som kd-företrädaren sade på ekot, inte ska vara så fokuserad på hyresrätter då kanske man måste bo hemma tills man är 30.

Här i Sigtuna säger den lokala "alliansen" - centern har klokt nog ställt sig utanför - att de förvisso inte tänker sälja ut Sigtunahem som de gjorde förra gången de hade chansen, men att hyresgäster ska få friköpa sina lägenheter. Är inte det att sälja ut?
Nathalie har skrivit en bra blogg om utförsäljning och ombildning av hyresrätter. Om borgarna får som de vill kanske de som inte sparat 19 000 om året tills de fyller 30 får bo hemma tills de är 45. Och man kan fundera över hur framtiden kommer att se ut om man inte kan bilda familj förrän man kommit upp i medelåldern. Vad händer då med nativiteten? Och vilka ska då ta hand om oss när vi blir riktigt gamla?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback