Folkpartiet sviker kvinnorna

Nu har Folkpartiet bestämt sig för att det är viktigare att få vara med i en borgerlig regering än att stå upp för den för barnen oslagbara kombinationen föräldraförsäkring och förskola. Men, det kommer inga statliga pengar till vårdnadsbidraget, nej folkpartiet ska "bara" ta bort förbudet mot kommunala vårdnadsbidrag. Och deras s k kvalitetssatsning på förskolan är inte värd någonting. För det första har de gått i fällan och ska från statligt håll tala om hur förskolorna ska organisera sig. Det ska vara avdelningar och småbarnsavdelnigar ska ha högst 14 barn och syskonavdelningar ska ha högst 18 barn. Jaha - och de förskolor som inte har avdelningar utan grupperar barnen på andra sätt - blir de tvungna att införa avdelningar? Och om man nu ska ha råd att ge vårdnadsbidrag åt de som väljer att inte låta barnen få tillgång till förskola så måste man ju göra något. Man kan ju t ex ha 18 barn på avdelningen, men minska personalstyrkan? Genom att pekpinneaktigt tala om för förskolans professionella hur de ska gruppera barnen, utan kunskap om barnen eller förskolans lokaler och andra förutsättningar är dumt. Lita på de professionella i stället och se till att de har tillräckligt hög personaltäthet och bra, flexibla lokaler. Då höjer vi dessutom statusen på förskollärare och barnskötare. Att Folkpartiet dessutom inte känner till den proposition om Kvalitet i förskolan som Riksdagen har tagit ställning till är pinsamt. Deras kvalitetssatsning innebär nämligen att de kräver att förskollärarna ska pekas ut som pedagogiskt ansvariga. Det är redan gjort. Nej, det enda nya är vårdnadsbidraget. Som de själva konstaterar så finns inte pengar för det i statsbudgeten, alltså ska kommunerna ges möjlighet att betala ut vårdnadsbidrag. Med de pengar kommunen annars skulle ha använt till äldreomsorg, skola, förskola, handikappomsorg, naturvård och andra angelägna saker. Kanske ska pengarna tas från skolan och så får ordning upprätthållas med batonger?

Fast värst är kanske att Folkpartiet nu har gett upp kampen för både kvinnors och mäns rätt till egen försörjning. Ett vårdnadsbidrag är inte någon egen försörjning. Det är nålpengar. Den som stannar hemma blir beroende av makens inkomst. Det blir omöjligt att skilja sig om relationen blir ohållbar. Och de som förlorar på det är barnen. Så vårdnadsbidraget är bara till för den som ändå skulle varit hemma. Och vad hände med integrationen? Folkpartiet kräver att alla ska läsa bestämde böcker för att bli riktigt svenska och att de ska genomgå språktest. Men den viktigaste integrationsfaktorn - rätten till ett arbete kan Folkpartiet tänka sig att kompromissa bort. Fast det kanske inte gör så mycket om kvinnor med invandrarbakgrund inte lär sig svenska och inte får någon egen plattform i det svenska samhället?

Antagligen måste vårdnadsbidraget till för att klara alliansens arbetsmarknadspolitik. De har lovat att det ska bli fler korta anställningar och det verkar väl inte vara så goda förutsättningar för varken kollektivavtal eller anställningstrygghet. Om människor åker ut och in på tillfälliga låglönejobb utan trygghet i ett samhälle där a-kassan blivit dyrare och ger mindre ersättning kanske vårdnadsbidraget behövs för att inte småbarnsfamiljerna ska svälta.

Är nästa kompromiss biståndet. I så fall har Folkpartiet svikit alla de ideal som jag tyckte de stod upp för på ett respektingivande sätt.

Kommentarer
Postat av: Enn Kokk

Att folkpartiet sviker kvinnorna skriver jag även på min blogg.

Dessutom påpekar jag där en uppenbar risk: en röst på det numera helt chanslösa Feministiskt initiativ kan förorsaka valförlust för vänsterblocket - och därmed kommunalt vårdnadsbidrag.

Postat av: Anna-Karin

Daniel Mathiesen kommenterar samma sak på http://mittkoncept.blogspot.com under rubriken "varför finns folkpartiet?" En berättigad fråga.
Enn, du har rätt, och kanske borde fler uppmärksamma den uppenbara risken att Fi-väljare blir de som får tungan att väga över till förmån för vårdnadsbidraget.

2006-08-30 @ 14:22:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback