Länge leve Kulturskolan!

Ibland krånglar tekniken. I söndags skrev jag texten som följer, men den ville inte låta sig publiceras. MEn, idag kommer sonen hem från blåsarläger och den passar lika bra nu.

"Idag har jag och maken varit på Sjöviks folkhögskola och lyssnat på en härlig stråkkonsert. Ungar i alla åldrar har spelat så det stått härliga till. Här är gudagott att vara, valsen ur Gula Änkan, Schottis från Idre, Mousaka, Tänk om jag hade en liten, liten apa och massor av annat. Förutom att det var njutbart musikaliskt far det så härligt att se den glädje osm både barn och lärare utstrålade. De har nu spelat ihop sedan i onsdags och det har gett resultat. 1968 reste den dåvarande Musikskolan på sitt första läger. OCh det är förstås fantastiskt  att börja terminen med en såpdan rivstart. Det var nog många av eleverna som knappt tagit i sitt instrument över sommaren och som nu fick ömma fingrar innan de vant sig. Nu har de lärt sig massor av nya stycken och känner att musiken bär. Dottern kom hem och började genast planer att fortsätta öva på sin cello 90 minuter om dagen (och det har hon gjort ). Och man kan inte låta bli att fundera över det där med lust att lära. Det är förmodligen inte heltigenom störtkul att nöta och nöta, men för dottern är det meningsfullt. Hon vet vad det ger tillbaka och är beredd att jobba hårt. Jag tror att det meningsfulla är nyckeln till så gott som all inlärning och det är nog egentligen meningen vi är ute efter när vi säger att det ska vara roligt att lära.

De gör om konserten i Odensala kyrka den 3 september kl 18.00. Det brukar bli fullt i kyrkan och på parkeringen och det är inte bara barnens stolta släktingar som kommer och njuter av musiken i den vackra kyrkan.

På tisdag avslutar sonen sitt blåsarläger med en konsert. Tyvärr så tidigt på eftermiddagen att jag inte får chansen. Det grämer mig en hel del. Dessutom gör de nog inte om konserten. Förra årets konsert var fantastisk. Får väl leva på att några av trumpetarna i Rosersberg förmodligen förgyller invigningen av cykelvägen med en fanfar.

I Sigtuna kommun deltar närmare 1000 barn i ämnesundervisningen. Men alla barn får möta kulturskolan flera gånger under sin skoltid. Sedan flera år har alla tvåor och treor fått kompanjonlärare och förra året utrystade vi en "kulturpool" som arbetar med 4-6-skolorna, så att alla barn någon gång under "mellanstadiet" får samarbeta med professionella kulturpedagoger. Efter förra årets succé har några av de skolor som då fick del av kulturpoolen tyckt att det gett så goda resultat att de använder egna resurser för att utöka kulturpoolsarbetet! Kulturskolan är fantastisk!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback