Libanon - och hemma

De senaste dygnen har präglats av Libanon och det nya kriget. Samtidigt som media pumpar ut ord och bilder om nya döda , nya attacker, nya bomber så börjar evakuerade svenskar komma. I söndags kväll ringde det i min telefon och jag fick veta att de två första planen med evakuerade skulle komma under natten. Är socialjouren informerad? Får tag i tf kommundirektören som så småningom återkommer, jo socialjouren är beredd och det kommer också ett team från landstinget med sjukvård och socialjour från Stockholm. Men huvudansvaret för sociala insatser ligger på Sigtuna kommun. För alla de som anländer till flygplatsen, 365 dagar om året. Sedan har planen fortsatt att komma.

Ganska snabbt går tankarna till det faktum att bland kommuninvånare under 20 år med invandrarbakgrund är Libanon det största ursprungslandet. Det finns säkert många, inte minst barn, som nu evakueras - eller ännu värre är fast i södra Libanon. Talar med vår ifo-chef (ifo betyder individ- och familjeomsorg) om att vi måste ha fokus både på det akuta omhändertagandet av alla de som kommer men också på framtiden. Hur ska vi möta barn i skolor och förskolor som kanske har varit med om hemska saker. Hur många är det? Vilka skolor och förskolor går de på? Behöver de stöd nu i familjen? Vi har proffs inom elevhälsan och socialtjänsten som kan hjälpa, både familjer och barn direkt och de vuxna som jobbar i förskola och skola. Men vi behöver veta vilka det är. Ifo-chefen är en klok kvinna och tar kontakt med de syrianska föreningarna.

Och planen fortsätter att komma. Många har rest länge, är utmattade och trötta. Ska vidare. I natt kom många fler plan än väntat. Åtta nya plan väntas natten som kommer.  Fy, så fasansfullt för de många svenskar som rest för att träffa släkt och vänner i ett numera fredligt Libanon. Kanske har de sparat i flera år för att kunna göra resan. Och så - pang.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback