Energisveket

Torbjörn Fälldin har plockats fram ur garderoben som centerikon och garant för att allt är kvar vid det gamla. Det var inte särskilt längesedan han förklarade att han fortfarande var emot kärnkraften eftersom ingen hittills har löst avfallsproblemen. Han har rätt - ingen har löst det. Vi gör arkeologiska utgrävningar i Sigtuna stad och finner 1000 år gamla lämningar som vi förundrat undersöker och undrar vad det är och vad det betyder. Kärnavfallet är farligt i tiotusentals år... En ny fråga har dessutom blivit smärtsamt aktuell under 2000-talet. På 70-80-talet hände det att kärnkraftsmotståndare pekade på kärnkraftverken som möjliga anfallsmål i händelse av krig eller kanske terrorattacker. Då fnös många, men idag vet vi att det finns fanatiker som inte ens drar sig för att flyga rakt in i skyskrapor.
Detta till trots har nu centerpartiet - som tidigare varit beredda att lämna regeringstaburetterna för kärnkraftsmotståndets skull - lagt sig platta för moderater och folkpartister. Tragiskt. Vilket svek. Vart ska nu borgerliga kärnkraftsmotståndare ta vägen? Vi får väl hoppas på att Miljöpartiet kan samla dem.

Till detta hör att alliansen inte stödjer tanken på att lantbrukare ska uppmuntras att odla skog för energiframställning. Det är nog Centern som förlorar mest på samarbetet - de får ge upp den ena hjärtefrågan efter den andra och de får inga pluspoäng i opinionsmätningarna. Nej, det kanske hade varit bättre att söka samarbete i folkrörelseriktning.

Energiuppgörelsen innebär också att Elcertifikaten blir kvar. Fan tro't: "Låt mig först som sist slå fast att vi moderater inte tycker om elcertifikaten. Vi var emot dem när de infördes och vi vill ta bort dem." Det sade moderaten Anne Marie Pålsson i Riksdagen igår. Idag låtsas de ha en uppgörelse.

Alliansen mörkar också med utförsäljningarna. Nu säger de att de inte tänker sälja ut Vattenfall, men de har "lovat" att sälja ut statliga företag för 50 miljarder och folkpartiet lovade härmodagen i sitt valmanifest att sälja för ytterligare 50 miljarder. Nej, någon energipolitik för ett hållbart samhälle - eller ens en hållbar allians - har de inte presenterat. Bara några tunna kompromisser och ett rejält energisvek.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback