Heja Sumpan!

Läste just  Nathalies blogg. De har också fått blodat tand efter att ha genomfört rådslag om Tornparken. Men precis som hos oss i Sigtuna kommun så är borgerliga partier galna och djupt störda. Å ena sidan vet de att kommuninvånarna gillar att bli tillfrågade - å andra sidan kan de inte längre påsftå att de "vet" vad invånarna tycker. Det blir en ny oppositionsroll. Hos oss spottar och fräser folkpartiet värre än en katt i ett badkar om att de minsann representerar många väljare och är fullmäktiges tredje största parti och därför borde vi göra som de säger - det är att lyssna nämligen. Att vi sedan inte tycker som de är oviktigt.  Till de mer bisarra argumenten är när folkpartiet plötsligt sägar att de inte har något emot rådslagen, men att de vänder sig emot att s, v och mp i förväg förbundit oss att följa rådslagens resultat. Folpartiet är nämligen för folkomröstningar, men inte beslutande, bara rådgivande. (I Havamal står det att den råd lyder är vis...). Sedan är de upprörda för att jag tycker att det är ett jippo att arrangera folkomröstning i Sigtuna kommun om trängselskatter i Stockholms stad.  Ju mer de spottar och fräser, desto säkrare är jag på att vi gör rätt. Slutsatsen för mig är att folkpartiet har gärna omröstningar om sådant som man sedan inte behöver bry sig om... Det är demokrati det!

Fast viktigast är de många möten med kommuninvånare som vi haft under tiden som de 8 första rådslagen genomfördes. Jag har hållit på med kommunalpolitik i över 20 år och detta är det roligaste jag har gjort. Istället för att medborganra bara kommer när de är missnöjda så har vi nu verkliga samtal. Och ofta börjar samtalet med frågan rådslaget gäller, men snart går samtalet vidare till hur bra det blev när buskarna röjdes bort från busshållplatsen eller om barnens förskola eller om behovet av övergångsställen och så småningom också frågor som rör välfärden, skatterna, jobben och miljön. Otroligt kul!

Och gissa hur arga folkpartisterna nu är när vi vill gå vidare och låta invånarna i Märsta och Sigtuna stad avgöra var de framtida äldreboendena ska placeras. Folkpartiets gruppledare går upp i falsett av ilska över att "tonåringar" - alltså 16-19-åringar vara med och avgöra frågan. Det är inte så konstigt. För det första blir de också gamla och har äldre anhöriga, precis som 50-åringar. För det andra betyder ju ett äldreboende att marken inte kan användas till annat. Varför ska bara pensionärer avgöra en sådan fråga.

Fast bäst var kanske kommentaren från det moderata oppositionsrådet när han på förra kommunfullmäktigesammanträdet kallade rådslagen för ett attentat (!) på demokratin!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback