Så fel det blev!

Robert Noord skriver i DN idag om den nödvändiga förnyelsen och förtydligandet av den socialdemokratiska skolpolitiken. Jag håller med om att vi måste förnya och förtydliga oss. Jag tror, i likhet med Robert, att ett av många skäl för oss att förlora valet i Stockholmsregionen är en för otydlig skolpolitik som gärna uppfattas som "flummig" och kravlös. Att det sedan är "hårdare-tag"-ligan som står för flummet i svensk skolpolitik är mer av en egen värdering.

Han ska förstås inte lastas för rubriken, man har aldrig makt över rubriksättarna. Mycket av det Robert skriver är riktigt bra. Fokuseringen varför vi alls har skola. Behovet av att lyfta blicken och höja förväntningarna på alla människors förmåga att lära. Försvaret för yrkeselevernas rätt till allmängiltiga kunskaper. Viljan att visa att skolan gör skillnad. Bra!

Men Roberts språk ger fel signaler. Man kan tro att han tycker att Socialdemokraterna ska göra samma tidsresa som folkpartiet (fast med färre straff) tillbaka till femtiotalet. Han talar om kunskapskontroller, betyg och resultat som om barn vore fabriksarbetare. Lösningar som inte ifrågasätter något i grunden, utan bara förändrar på ytan. Man kan fråga sig om han medvetet har valt formuleringar som ska släppa in honom igen på DN:s debattsida? Har han valt formuleringarna för att sätta fart på oss andra socialdemokrater? Eller vill han verkligen att Socialdemokraterna ska sälla sig till betygshetsarna?

Han är alldeles för snabb att formulera lösningar. Därför är det stor risk att betyg, kunskapskontroller i förskolan eller fler inspektioner inte leder till någon verklig förnyelse av svensk skola. Därför måste vi tillåta oss ha en djup och öppen debatt om hur vi når det vi drömmer om  - en skola för alla. En skola för rättvisa och jämlikhet. En skola som är en spjutspets in i framtiden. Det kan hända att vi måste ompröva mycket och då är det bra om vi inte är allt för låsta.  Tänk om någon i debatten kommer fram till mer effektiva metoder för att informera och utvärdera än betyg - och vi har låst oss vid att förespråka dem med alla fel och brister? Jag har tidigare lovat att återkomma här på bloggen om framtidens skola. Med den debatt som Robert förhoppningsvis har startat i vårt parti är det ännu viktigare. Jag kommer igen!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback