Seniorlägenheter på Södergatan!

Under en tid har diskussionen om behovet av lägenheter för äldre diskuterats. Det behövs förstås särskilt boende – vårdboende för de gamla som inte klarar sig själva. Men det behövs också ett bekvämt boende, nära till affärer, vårdcentral, bibliotek och apotek för de som bara är lite äldre, men som känner att det kostar på att gå två-tre trappor upp eller att sköta om en trädgård och skotta snö på uppfarten. För den gruppen är hyresrätten den optimala upplåtelseformen. Man behöver inte investera med tanke på en framtida bostadskarriär. Hyresvärden förvaltar huset och gården. Om en kran läcker eller det blivit isigt på trappan är det bara att ringa värden. Man kan också tänka sig att värden kan sälja enklare tjänster, t ex hjälp att bära ner julsakerna från vinden.

 

 Den gruppen blir allt större och bekväma, centralt belägna seniorlägenheter växer inte precis på träd. Och nya hyresrätter? Nja, med den nya regeringens politik blir hyresrätten något exklusivt, för den med mycket tjock plånbok.  Då gäller det att våga tänka nytt.

 På Södergatan i Märsta står tre punkthus från det tidiga 60-talet. Jag tycker det är dags att göra ett av dem till seniorlägenheter. Vi behöver få fram lägenheter som lockar människor att flytta till något bekvämt med hiss innan de blir tvingade till det. Det finns inte så värst många centrala lägen kvar. Och människor som bott i Märsta under större delen av sitt vuxna liv kanske inte lockas av det nybyggda. Varför inte se göra om ett av punkthusen till seniorhus? Anpassa lite här och där, med handtag i duschen och bredare dörrar, men ändå behålla husens karaktär. Det går alldeles utmärkt att göra det successivt – när någon flyttar ut ur sin lägenhet anpassar man den och hyr ut till någon som blivit minst 55 år. På några års sikt har Sigtunahem fått ett fantastiskt seniorhus i centrala Märsta. Så kanske man kan göra med hus i Centrala Valsta också?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback