Husligt höstmörker

Det blir inte särskilt många recept och hushållknep på den här bloggen. Så håll i er nu, för här kommer - på begäran - en släng av min husliga sida. Två pajrecept som garanterat gör tandläkare och dietister missnöjda. Men misströsta inte: alla ingredienser går att få KRAV-märkta och det mesta kan köpas som närodlat (bortsett från citroner och kanel). Baka och njut!

Kanelpaj

3 dl vetemjöl

1 dl strösocker (går utmärkt med råsocker)

½ tsk bakpulver

125 g smör

2 dl vispgrädde

2 tsk kanel

 

Smält smöret. Blanda mjöl, socker och bakpulver och tillsätt sedan smöret. Tryck ut pajdegen i en form med löstagbar botten (ca 22 cm i diameter). Häll över grädden och ställ in i kylskåpet i ca 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader.

 

Strö kanel över pajen och grädda i 10 minuter. Sänk sedan temperaturen till 50 grader och grädda i ytterligare 15 minuter.

 

Servera i smala tårtbitar, gärna med vaniljglass.

 

Syrlig citronpaj

Deg

2½ dl vetemjöl

1 msk socker

1 liten nypa salt

1 msk smör

3 msk olja

1-3 msk kallt vatten

 

Fyllning

3 citroner

5 dl socker

½ tsk salt

2 stora ägg

3 äggvitor

 

florsocker

 

Serveras med vispad grädde

 

Ugnstemperatur 225 grader

 

Smörj en 22 cm vid pajform. Blanda mjöl och socker smält smöret och låt det svalna, blanda oljan i smöret och rör sedan ner i mjölet. Tillsätt vatten så degen håller ihop. Klä pajformen med degen.

 

Riv citronskalet. Lägg det rivna i en kastrull. Skär bort det vita skalet och skär citronerna i bitar. Spara saften. Lägg kött och saft i kastrullen. Häll i socker och låt allt smälta ihop på medelstark värme. Vispa äggen med äggvitorna och rör sakta ner citronblandningen i äggsmeten. Häll smeten i pajskalet och grädda längst ner i ugnen i ca 25 minuter, tills fyllningen stelnat och ytan är gyllenbrun. Pudra över florsocker och servera.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback