Olustig integrationspolitik

Den nya integrations- och jämställdhetsministern är förstås ett ”smart” drag. Om man skickar fram en svart kvinna att föra en invandrar- och kvinnofientlig politik kan man väl inte bli anklagad för att vara rasist? Vi har redan hört henne använda den taktiken när hon blivit ifrågasatt för att hon tycker att staten ska bestämma vid vilken ålder muslimska flickor ska få bära sjal och att obligatoriska gynkontroller ska införas för högstadielever i kampen mot könsstympning. När Kurdo Baksi är kritisk kallar hon honom för säkerhets skull för patriarkal istället för att bemöta kritiken.

 

Det är en tydlig signal som skickas ut till alla invandrare: ”bli som svenskarna eller åk hem. Dölj era kulturella särdrag. Vi fixar integrationen genom att skapa en låglönemarknad, så ni kan städa hemma hos den svenska medelklassen och därmed lära er språket.” Man anar vilka krafter som gillar den politiken. Det känns också olustigt att regeringen genom den här utnämningen visar tecken på att möta främlingsfientliga populister på danskt vis.


Kommentarer
Postat av: Moi

Eh? Det märks att du avsaknar insikt i Alliansens integrationsföreträdare; Rojas och Sabuni är de som tydligast för fram dessa frågor i det parti som mest förespråkar en aktiv human integrationspolitik. Om jag inte minns helt fel så röstade fp för och s emot flyktingamnestin. Fp vill ta emot fler flyktingar och invandrare samt aktivt arbeta för att de som kommer till Sverige skall få jobb och lära sig språket.

En människa som flyttar till ett nytt land måste skapa gemenskaper och förutsättningar för att kunna agera fritt i det landet. Språket är ett av de viktigaste verktygen; uppenbarligen har alldeles för lite gjorts av (s) på den fronten.
Sabuni levererar konkreta förslag på denna punkt.

Sabuni har ett stort intresse i hedersrelataderade problem; visst har hon en del kontroversiella åsikter där men hon är den enda från det politiska etablissemanget som ens tar upp frågorna. Vad har (s) gjort här? Återigen inte ett dugg!

Att kalla det taktiskt att föra fram en svart kvinna på denna ministerpost kommer vi få höra ältas om och om igen. Ett tecken på avundsjuka att en borgerlig regering inte behöver kvotera för att få in en svart kvinna. Hon blev vald av kompetensskäl. Så enkelt är det. Samma sak med de två hbt-personerna som kom in - ingen blev kvoterad!

Detta visar enbart på vilken öppenhet det finns inom Alliansen, något den könskvoterande s-regerinen inte kunde visa prov på.

2006-10-08 @ 23:01:20
Postat av: Anna-Karin

Det stämmer att jag inte har nära insikt i alliansens interna diskussioner. Jag trodde att Sabuni stod för en extrem linje, men jag tycks ha fel. Så det är alltså alliansens politik och inte Sabunis personliga åsikt att integration är något som "dom" ska ägna sig åt för att bli så lika "oss" som möjligt. Trist.

2006-10-09 @ 11:13:57
Postat av: Moi

Och det stämmer att du inte har insikt i fp:s och Sabunis integrationspolitik överhuvudtaget.

'Något som "dom" ska ägna sig åt för att bli så lika "oss" som möjligt': Nej, integration är en viktig process för att få människor att möta varandra. Som det sett ut i (S)(v)erige så har man byggt miljonprogramshus med låga hyror och skyfflat in nyanlända där. Sedan har de fått klara sig bäst de vill, med lite bidrag i fickan.

Då skapas vi och dom. Då skapas en bred opinion för SD. Då skapas främlingsfientlighet mellan onödigt tillverkade samhällsgrupper.

Integrationen skall verka för att alla som lever i Sverige skall dömas för den de är och för att alla skall få maximal frihet. Jag har en kompis som jobbar med kreditkort och liknande, och han vittnar om att de har problem med att många som kommit till Sverige och inte lärt sig språket inte förstår villkoren med korten. Detta har givit de enorma skulder till bankerna som ju måste få tillbaka pengarna de lånat ut på kredit.

I ett inkluderande och integrerande samhälle skulle inte detta vara acceptabelt. Det samhälle Sabuni och fp förespråkar är ett samhälle där de som kommer till Sverige ses som positiva tillgångar; språkundervisningen och -kunskapen skall stärkas genom bl a förbättrad SFI, praktikplatser, enklare inträde på arbetsmarknaden och liknande.

Integration är något som samhället skall erbjuda de som kommer till Sverige. Det märks på misstolkningen av ordet att integrationen varit rejält eftersatt i (S)(v)erige.

2006-10-10 @ 23:46:09
Postat av: Anna-Karin

Bra att vi har samma uppfattning om att integration är en ömsesidig process. Det låter vackert det du skriver, men du har medvetet valt att missförstå.

Det är inte för sitt engagemang för att utveckla SFI-undervisningen eller för att skapa fler praktikplatser som Sabuni blivit känd, utan för att hon vill förbjuda flickor att bära huvudduk och för att hon vill införa tvångskontroller hos gynekolog för högstadieflickor. När den åsikten mötte motstånd gick hennes kompis Rojas in i det hela för att mildra genom att kontra med att alla nog inte behövde skickas till gynekologen, bara de som hörde till "riskgrupperna"? För mig är det tydligt, man säger: "bli som svenskarna eller stick.".

För övrigt kan man konstatera att det enda radikalt annorlunda förslag som gjorts känt när det gäller folkpartiets politik för förbättrade språkkunskaper är det berömda språktestet för medborgarskap. Bortsett från alla andra stolligheter med det förslaget kan man stillsamt konstatera att alla som kommer till Sverige inte väljer att bli medborgare - folkpartiets politik hjälper inte din kompis med kreditkorten heller.

Tydligen har du insikter i de interna resonemangen vid regeringsbildningen som jag inte har. Jag kan bara konstatera att antingen har regeringen bestämt sig för att driva Sabunis linje, i direkt konfrontation med bl a Centerns integrationspolitik (vad säger Andreas Carlgren om det?) eller så har Sabuni fått munkavle och får inte driva sina åsikter. Frågan är vilket som är värst.

2006-10-11 @ 08:36:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback