Mönster i politiken

Det förtjänar att sägas ofta. Det är inte några nya moderater som fått makten. Det är samma gamla borgare som alltid. När trängselskatten ska återinföras i Stockholm får kollektivtrafiken ingenting, färdtjänstresenärerna får betala och direktörerna får avdragsrätt. För övrigt har nu Banverket och Vägverket aviserat allt som måste skjutas på framtiden, så att manegen är krattad för privatfinanseriade vägar. Inte för att borgarna tycker att det är rätt att marknaden också kan ta över infrastruktur utan för att de ?måste?. Fegt.

 

Fastighetsskatten omvandlas till en ?kommunal avgift?, fast det går nog inte. Mig veterligt ska en kommunal avgift endast tas ut för kommunal service. Annars kallas det skatt och får bara tas ut av Riksdagen. Det var ju skälet till att det blev statlig trängselskatt och inte kommunal trängselavgift? Några lägre boendekostnader ska vi knappast räkna med, om skatteuttaget minskar ökar utrymmet för räntekostnader. Fast kanske tycker regeringen att det är bättre att storstadsborna betalar banken i stället för att bidra till det offentliga? Unga människor ska överhuvudtaget inte flytta hemifrån, räntebidragen (som är kompensation för de ränteavdrag villaägare får göra) tas bort från hyresrätten och huspriserna rasar i höjden. Äldre människor ska lockas/tvingas bo kvar i stora gamla villor eftersom de får kanske sänkta boendekostnader när fastighetsskatten tas bort och dessutom kraftigt höjd reavinstskatt när de säljer. Om man tycker att fastighetsskatten har ett antal problem ? t ex att det är svårt att förutsäga hur dyrt det blir att bo i framtiden ? kanske det vore bättre att åtgärda problemen än att skapa nya.

Förmögenhetsskatten tas bort och finansieras delvis med höjd skatt på pensionssparande. Eh? Övrig finansiering är höljd i dunkel. Sjuka och arbetslösa ska däremot få högre kostnader.

 

Nej, de som röstade på borgarna för att de hoppades att det skulle bli som förut, fast bättre, måste känna sig besvikna. Borgarna driver fortfarande en politik för ökade klyftor.

 

Men vi som står för något annat måste vara självkritiska. Alldeles för få motförslag. Vi hörs för sällan och alldeles för ofta bara som svar på regeringens dumheter ? om det inte handlar om Göran Perssons eftermäle. Det är dags för oss att resa oss ur askan och visa alternativet ? en politik för rättvisa!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback