Pålitlige Assar!

I lördags morse kom vi hem med pendeltåget efter 15 dagars tågluffande i Europa. Därav bloggpausen. Mer om resan i ett senare inlägg. Nöjda, men utmattade, har vi koncentrerat oss på att tvätta och proviantera samt att komma ifatt. Det senare genom att gå och se Harry Potterfilmen som hade premiär när vi åkte och genom att kolla post- och tidningshögarna.

 

Det var väl förmodligen inte JK Rowlings avsikt, men hon har genom Trolldomsministern och Dolores Umbridge lyckats gissla den nuvarande svenska regeringens skolpolitik på ett otäckt sätt. För den läsare som ev inte har läst boken eller sett filmen så anses den fria skolan Hogwarts och dess rektor vara ett hot mot Trolldomsministern, varför han skickar ut sin handgångna kvinna (en Margareth Thatcher i rosa kofta) för att ställa saker tillrätta. Hon utses till överinkvisitor och Trolldomsministern konstaterar i media att de ska skapa ordning och reda i en skola som under den gamla ledningen blivit slapp och inte håller tillräckligt hög kvalitet. Ständigt nya regler och förbud spikas upp. Straffen blir allt hårdare. Istället för verkliga övningar i försvar mot svartkonster ska de läsa om dem. "Inte behöver ni kunna sådant i klassrummet" och de elever som protesterar och hänvisar till livet utanför skolan blir straffade för sin uppkäftighet. Trots allt behöver de inte kunna något i praktiken för att klara examensproven och det är ju det hela skolan går ut på. Inte utan att man får lust att applådera när tvillingarna Weasley, som bestämt sig för att hoppa av skolan, flyger in med smällare och fyrverkerier och allmän oreda under de stora examensproven.

 

Tidningsläsandet präglas nu och då av hål i rapporteringen. På sina ställen märks det att man saknar ett led. Men inte på seriesidan. Favoriten Assar är precis så skruvad som den brukar, trots att man missat mer än tio avsnitt. Pålitlige Assar!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback