Spekulationer om fastighetsskatten

Är det någon som förstår sig på regeringens turer om fastighetsskatten? Gårdagens middagskonversation rörde just densamma:

- Om man lägger pengar och dyrbara saker i en kista och gräver ner den på tomten, då borde det väl vara en fastighetsskatt? Undrade maken och fortsatte:  och Sotis måste väl räknas som fastighets-katt?

Ät tistlar

Det är höstlov i skolan. För många i min skola har det varit en tung höst. Alldeles för många barn som har det kämpigt. Alldels för tydliga skillnader i samhället. Lätt att tappa sugen och att glömma vad vi är här får. På min anslagstavla har jag en bild av Ior och följande upplyftande rader:

Det är inte bra nu
Det blir nog värre
Man kan iget förändra
Världen går ändå under
Ät tistlar

Sådana dagar finns. Alldeles för många. Men man kan avstå från tistlarna och istället lyssna på Tove Jansson i "Vem ska trösta Knyttet": "Först piggade han upp sig med en arg och krigisk dans, se'n högg han sina tänder djupt i Mårrans kalla svans. Och Mårran blev så rädd så att hon skrek och sprang till skogs."

Under de här dagarna har vi visserligen inte ägnat oss åt någon arg och krigisk dans, däremot har vi fyllt på våra reserver och låtit oss inspireras. I måndags arbetade vi med kultur och identitet i skolan under ledning av
arkitekturmuséets försteintendent och museipedagog. Och i tisdags besökte vi Väsby Konsthall och fick den pågående utställningen visad för oss. Mycket bättre än att äta tistlar.

Osmaklig affärsidé

Så får Stockholm Sveriges första helt igenom privata sjukhus. Ett sjukhus för barn. Smart att exploatera föräldrars oro. Många föräldrar i familjer med snäva marginaler avstår från att gå till tandläkaren eller doktorn för egen räkning för att kunna förse barnen med en egen mobil och annat som kompisarna har. Självklart är föräldrar beredda att till nästan vilket pris som helst garantera sina barn vård.

Det är förstås bara en slump, men Sofiahemmets planer presenteras just som moderaterna inleder sin stämma. De moderater som leds av Fredrik Reinfelt - kommer ni ihåg hur han tittade djupt in i TV-kamerorna i valrörelsen och lovade att inte sälja ut akutsjukhusen? Och sedan medverkade till att ta bort stopplagen och därmed ge landstingen tillstånd att sälja ut akutsjukhusen? Som lovade att värna den offentligt finansierade vården och nu inte tycker det är särskilt oroande att Sofiahemmet öppnar privatfinansierad sjukvård. De moderater, som i landstinget representeras av sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfelt. Hon tycker det är viktigare att sänka skatten med 17 öre än att se till att sjukvårdens anslag åtminstone ökar i takt med lönekostnadsökningar och prisökningar. Samma sjukvårdslandstingråd som förhalade den viktiga närakuten vid Astrid Lindgrens barnsjukhus och i frågasatte om den ens behövdes. Jag hoppas väljarna kommer ihåg det 2010.

Om sjukvårdspolitiken i landet och i Sveriges största landsting sköts så illa och om den offentligt finansierade sjukvården hela tiden får maka åt sig för skattesänkningar och marknadslösningar - då kommer de föräldrar som har råd att skaffa privata lösningar att göra det. Det finns inga föräldrar som inte gör allt de kan för sina barn. Det finns inga föräldrar som inte är livrädda för att deras barn ska bli svårt sjuka eller skadade. Det finns inga föräldrar som inte skulle gå förbi vilka köer som helst när livets mening hotas. Därför är Sofiahemmets affärsidé så infernalisk.

Och när man börjar betala särskilda sjukvårdsförsäkringar för sina barn, slutar söka sig till de privata eller landstingsägda sjukhus som finansieras över skattsedeln vad händer då? Hur många kommer att tycka att det är ok att betala samma sak två gånger? De kommer naturligtvis att kräva att få slippa landstingsskatten, i alla fall den del som bekostar barnsjukvården. Och så är det ett faktum. Det solidariskt finansierade systemet som ska garantera vård till alla på lika villkor krackelerar. Och det är barnen som är murbräckan.

Ett kraftfullt slag - rakt ut i luften

Kommer någon ihåg de feta rubrikerna om regeringens krafttag när det gäller de religiösa skolorna? Reglerna skulle skärpas. En sån tur att vi har en handlingskraftig regering ;-)

Det dröjde inte så länge innan det visade sig vara lika kraftfullt som regeringens skärpta befogenheter för lärare. I själva verket är det redan före regeringens krafftag förbjudet med konfessionell undervisning i skolan. Man får inte ersätta naturvetenskap med religion när man förklarar jordens uppkomst.

Alla som trodde att barnen nu skulle skyddas från religiös enfald har rätt att bli besviken. Det kommer att fortsätta vara så att man kan isolera barn från varandra på religiös grund. Trist, skolministern,

Trängsel

Igår var det trångt hemma. Maken har semester och arbetar med sonens rum - äntligen ska huset få en klädkammare! Dottern var hemma, eftersom hennes skola har stängt. Och själv har jag suttit med en deadline flåsande i nacken för att göra färdigt den kvalitetsredovisning och arbetsplan som ska vara inlämnad på måndag.

Trångt i huvudet också. Man få många tankar i huvudet när man arbetar med sin kvalitetsredovisning - inte bara de man förväntas få om hur vi kan förbättra skolan, utan av mer praktisk karaktär. Varför har vi fått de mallar och underlag och den beställning vi fått från förvaltning och nämnd? Är det för att det är det mest intressanta att undersöka eller är det för att det redan finns siffror?
Den sifferbilaga vi lämnar in består enbart av resultat på nationella prov, kommunala prov och betyg. Ingenstans ska vi i siffror redovisa elevernas inflytande eller deras växande som människor. Frågor om måluppfylleser handlar nästan uteslutande om kursplanemålen och inte så ofta om de andra.

Huvudet fylls också av tankar på den upprördhet som nu tycks prägla hela Sverige över våld på stan. Bra att man reagerar. Men jag kan inte låta bli att önska att de många människor som igår kväll tog sig tid att delta i manifestationer mot våld också tog sig tid att reagera i vardagen. Att säga åt grannens barn när de gör dumma saker. Att inte titta åt ett annat håll och tro att någon annan ska ingripa. Att inte vänta sig att skolan, fältassistenerna och fritidsgårdarna ska göra det som borde vara föräldrars och grannars viktigaste uppdrag. Ulrika By skriver som vanligt klokt i DN. Något konstigt har hänt, så jag lyckas inte länka till hennes text. När jag kommit på vad som har hänt kommer länken.

Trångt är det i min uppkoppling också. Som den lantis man är har jag ett gammaldags ångmodem via den luftledning, som en gång salig Televerket satt upp. Vi är förmodligen ensamma i Rosersberg om luftledning, men det funkar. Däremot innebär avsaknaden av bredband eller i alla fall hyfsat snabb uppkoppling att jag drar mig för att publicera bilder på bloggen. Det tar helt enkelt för lång tid. Så - ni som vill se resultatet av arbetet i sonens rum, ni får hålla er en liten stun till. Det kommer när jag orkar invänta uppkopplingen:-)

hear,hear

Läser DN:s ledarsida om betyg och sätter nästan kaffet i halsen. Högst läsvärd. Faktiskt riktigt bra. Nej, vi har inte samma uppfattning om värdet av betygsliknande omdömen eller av att ge betyg tidigare. Men ledarskribenten har kommit något annat viktigt på spåren: Det är inte fler betygssteg som förbättrar dialogen mellan elever/föräldrar och lärare om vad som är viktigt att kunna och hur man lär sig det.

Uppenbart är det någon som inte riktigt har satt sig in i bakgrunden till det nu gällande betygssystemet (eller som inte vill veta) som beställt utredningen som ska presenteras på måndag. Åtminstone om man ska tro förhandstipsen i media. 

Betygssystemet vi har nu bygger på ett resonemang om att man kan definiera och bedöma/mäta skillnader i kunskapskvaliteter. Däremot är det inte ett kvantitativt mått på kunskap. Lite slarvigt kan man säga att G-nivån motsvarar att man har en minsta mängd faktakunskaper. Nästa nivå handlar om att kunna göra något med sina faktakunskaper i nya sammanhang, att t ex jämföra olika saker med varandra. Den högsta nivån kräver ett väl utvecklat abstrakt tänkande och innebär att man kan göra självständiga analyser och kan använda sina fakta till slutsatser i många olika sammanhang. Kort sagt, det är ingen kvalitativ skillnad i att kunna placera alla Europas huvudstäder på en karta än att placera tio.

Det är inte helt okomplicerat att man beslutat att det finns tre olika kunskapskvaliteter i alla skolämnen. De är trots allt rätt olika till sin karaktär.

Om man vill ha fler betygssteg måste man antingen byta system och välja ett som baseras på något annat eller "uppfinna" nya grader av kunskaper.

Och gränsdragningsproblemen, alltså att man tycker att en elev hamnar på gränsen mellan två betygssteg blir ju inte färre av fler betygssteg och fler gränser...

SSB

Det är häftigt att ha barn, helt plötsligt är man inblandat i något som man aldrig trodde man skulle göra. Jag har blivit ordförande i Sigtuna Symfonic Band, trots att jag endast hjälpligt kan få fram "blinka lilla" och "till Paris" på pianot. Min bästa merit är att sonen spelar trumpet i orkestern. Sigtuna Symfonic Band är Sigtuna kulturskolas "äldsta" blåsorkester med ungdomar från 12 år och uppåt. 35 glada blåsare som spelar så att man blir lycklig under energisk ledning av Dorota Frick ,

Just nu har de en orkesterresa till Wismar framför sig. De åker visserligen inte förrän 29 april, men de ska repetera in en repertoar - och framförallt de samla in pengar. Nästa lördag har de en spelning för ett företag, men det lär bli många fler spelningar. Så om någon läsare av bloggen vill engagera en blåsorkester (eller några trumpetare för en fanfar, eller några flöjtister eller ...) så hör av er!

Tänk att man kan göra en insats för musiken, utan att spela själv.