And they're off!

Upp i gryningen, samling på Kulturskolan i Märsta kl 05.00. Men vad gör man inte för konsten? 05.26 svängde bussen fullastad med glada musikanter ut på äventyr. Ikväll landar Sigtuna Symphonic Band i Wismar, en hansestad mellan Lübeck och Rostock. Gissa om ungdomarna var både sömniga och förväntansfulla!

Väl hemma igen konstaterade jag att sonen glömt laddaren till sin mobil hemma... Typiskt.

En så här tidig morgon ställer saker på ände. Efter att ha jobbat ett tag ska jag nu smyga ner i köket och ordna med frukost. Konstig ordning.

Vårrunda i Odensala

Idag tog vi oss ett par timmar för årets upplaga av Upplev Odensala, vårrundan bland Odensalas konstnärer och konsthantverkare. Sevärt. Kanske speciellt Anna-Karins atelje, med Anna-Karin Wetzigs kaxiga kvinnor och Lill Sjöströms drömska dimmor .

Annars har veckan varit rätt bra. Sigtuna Symphonic Bands tröjor har kommit och är just nu uppradade på vårt köksbord - de åker på tisdag morgon kl 5. Vi har haft en gemensam studiedag för hela Centrala Väsby skolor - nu är planeringen för den nya enheten i full gång. Jag har intervjuat flera kvalificerade sökande på vår resurslärartjänst.

Och Aftonbladet har skrivit om minister Björkris förakt för kunskap och forskning. Forskarna säger att omedelbara reaktioner på arbeten och prov är effektiv inlärning, inte betyg. Hear, hear. På det hela taget en bra vecka.


På jakt efter asp

Vill tipsa om aspbloggen - där kan man följa den spännande jakten på asp (fisken) i vattendragen kring Sigtuna kommun. Det är Peja och Janne på Naturskolan som skriver och fotograferar på vägen. Sonen deltog i äventyret dag ett, och även om de inte hittade någon asp den dagen så hade de en härlig dag utomhus. Och gissa vad de har lärt sig om fisk, utrotningshotade arter, naturvård, spindlar, samarbete och vatten...

Var är de granskande medierna?

Ibland undrar man var de granskande medierna är. Under våren har mina barn fått brev från en nystartad skola. Ägarna vill att barnen ska välja privatskolan till hösten. Men hur seriösa är skolföretagarna? Och vem granskar deras seriositet?

De adresserar breven till mina minderåriga barn. I breven finns ansökningshandlingar, där vi inte bara ska fylla i namn, adress och liknande uppgifter. De vill också veta om barnet har behov av något stöd och vilka stödinsatser som finns nu. Ingenstans framgår det varifrån adressen kommer. Ingenstans framgår det hur de tänker hantera känsliga uppgifter, som personnummer och beskrivningar av ev svårigheter. Kommer de att behandlas med sekretess, eller riskerar den som informerar den nya privatskolan om barnens svårigheter att få den informationen spridd över världen? Och varför ska de alls veta vilka stödbehov de sökande eleverna har? Är inte alla elever lika välkomna?

I skolans reklamkampanjer berättar de om häftiga nya skollokaler som ska byggas. På informationsmöte för föräldrar presenteras en landskapsarkitekt som är engagerad för att rita skolan. De vill bygga i industriområdet, men har inget bygglov. Därför har de hyrt lokaler i Märsta Centrum, men har ännu inget bygglov att bedriva skolverksamhet där heller. Lokalerna i Märsta Centrum saknar alla sorters specialsalar. Rektorn har då glada idéer om att de nog kan vara i kommunens idrottshallar och ha slöjd och NO utomhus...

Obehagligt är också alla rykten som sprids. En förälder i sonens klass ringde bekymrad häromkvällen. Hon ville ha kvar sin äldste son i hans gamla skola, men ryktena gjorde gällande att "alla" kompisarna skulle gå över. Nu funderade hon över om sonen kanske skulle tappa lusten om kompisarna lämnade. När vi talades vid några dagar senare visade det sig att det nog inte låg så mycket i ryktena. Det var långt ifrån alla kompisarna som skulle gå över till den nya skolan. Men ryktena sprids envist i fler åldersgrupper. Och det vore riktigt obehagligt om de som söker skolan inte gör det för att de tror på skolan, utan för att de tror att "alla andra" gör det

Vi är lyckligt lottade i Sigtuna när det gäller tidningar. Vi har Upsala Nya Tidning, med lokalredaktion i Märsta. UNT äger också gratistidningen Sigtunabygden. Den är en oändligt mycket bättre journalistisk produkt än många av de lokala reklamblad som delas ut i våra grannkommuner. De granskar ofta makten - kritiskt. De granskar skolor, företag, politiker, myndigheter. Om den nya fristående skolan, väldigt lite. Jag väntar på den kritiska granskningen av skolföretagarnas bakgrund, bevekelsegrund och förutsättningar. Det är viktigt för medborgarna att veta vad de kan förvänta sig av denna nya skola. Det påverkar alla i kommunen när en skola etaberas. Det är medborgarnas skattepengar som finansierar skolan. Också de elever som inte väljer den nya skolan påverkas - klasskamrater försvinner, det blir färre elever och kanske smalare valmöjligheter för de eleverna.


Ett fritt skolval förutsätter fri tillgång till information om både starka och svaga sidor hos skolorna. Det förutsätter en kritisk granskning. Det är mediernas bästa gren.


Stockholm tjänar på rättvisa

Partidistriktet håller kongress under devisen "Stockholm tjänar på rättvisa". Just nu talar Marita Ulvskog och hälsar från partistyrelsen att nu är det dags att också partistyrelsen talar om de frågor som är viktiga för oss i stockholmsregionen. Äntligen.Men hon skulle vara skräp till socialdemokratisk partisekreterare om hon inte samtidigt mycket uppfordrande - värva medlemmar, se till att partiet växer. Med många medlemmar blir politiken bättre - fler styr innehllet.

Igår valde vi distriktstyrelse. Micke Damberg valdes om som ordförande och vår egen Anders Johansson blev ersättare. Kvällens fest bestod förstås av både god mat och umgänge. 

Viktigaste frågan idag har varit frågan om flyktingpolitiken. Vi måste självkritiskt pröva och ompröva politiken, så att vår flyktingpolitik är progggressiv, generös och solidarisk. Flyktingarna tjänar på rättvisa. Om inte alla flyktingar hamnar i några få kommuner ökar möjligheterna att få jobb, utbildning och anständigt boende. Om inte alla flyktingar hamnar i några få kommuner och stadsdelar får vi alla chans att mötas. I mötet växer vi som människor. Det var tydligt under kongressen att Anders Lago har ett starkt stöd i vårt partidistrikt när han ifrågasätter EBO-lagstiftningens inlåsningseffekter.


Alldeles innan Marita Ulvskog började tala valdes jag som ett av ombuden till partiets förtroenderåd. Det ska bli kul.


Ett riktigt bra tal är nu slut och det är 25 motioner kvar att behandla. Undrar hur vädret är?


Kongressdags

Sitter på partidistriktets kongress i Sollentuna. Hittills har det debatterats motioner om välfärd, regional utveckling, infrastruktur och miljö. Just nu debatteras frågan om klimatmärkning av kött. God stämning, men många pratglada ombud - som alltid får presidiet påminna oss om att tiden är begränsad. Mikael Damberg höll ett bra och uppfordrande inledningsanförande. 

Efter lunch hölls fyra olika seminarier, jag deltog i det som handlade om hållbarn utveckling. 

Nu har kongressen beslutat med röstsiffrorna 113-107 att bifalla distriktsstyrelsens utlåtande över motionen från Tyreso om klimatmärkning av kött.

En av de roliga sidorna med partidistriktskongress är alla människor man träffar. Nästa inlägg kanske handlar om människor på kongressen... 

Utmanad

Mammamumrik har utmanat mig. Inte en sån där vanlig bloggutmaning med några frågor eller rubriker - nej, en typiskt yvig mumrikutmaning - hur kan vi göra skolan bättre för huvudpersonerna (eleverna om någon undrar). Det gäller att ta sig samman. Men jag använder nog den enkla formen:

kunskaper - viktigare än betyg
helheter - större än delarna
auktoriteter - heller än auktoritära dumheter
utmaningar - roligare än uttråkning
kursplaneböcker - smartare än godtyckliga omdömen
sammanhang - viktigare än detaljer
kritisk granskning - bättre än utantilläxor
bildning - djupare än faktarabbling
inflytande - effektivare än bestraffningar
utvecklingsplaner - mer målmedvetet än betygslika omdömen

Vill man ha utförligare beskrivningar - kolla kategorin "utbildning". Där finns några inlägg.

Som alltid ska utmaningar skickas vidare. Den här gången till fem skarpa hjärnor: Maryam, Jytte, Kärringen mot strömmen, Nathalie och Annika. Vad skriver ni?

Trädgårdsmässa

Sov länge i morse - gode vännen R firade sin femtioårsdag med hejdundrande kalas igår och vi kom hem lagom sent. Kul med fest!
Kom vid frukostbordet på att det är sista dagen för trädgårdsmässan och konstaterar att det hinner jag nog inte med. -Vad ska du göra då? undrar maken och dottern i kör (sonen sov över hos en kompis). Eh, ja det visste jag ju faktiskt inte. Så jag ringde och fick med mamma till Älvsjö och några timmars traskande mellan montrarna.
Fast någon eldkrasse hittade jag inte. Bara brudslöja och fröer...

Huvet på spiken?

Johanna skriver som så ofta både klokt och insiktsfullt på sin blogg. Den här gången om den intellektuella härdsmälta som fått några haningepolitiker att dra märkliga slutsatser. Det är precis som Johanna säger inte proven i sig som leder till dessa extraordinära resultat, utan förväntingarna på eleverna och sättet skolorna arbetat med slutsatserna kring proven.

PRIM-gruppen har i flera års tid gjort prov av samma typ för nioåringar. De har använts i alla skolor i några kommuner i Stockholmsregionen. Och tyvärr, det är inte givet att proven faktiskt leder till den självkritiska och konstruktiva pedagogiska dialog som beskrivs i Haninge. I så fall borde Salem, Ekerö, Nacka, Värmdö, Sollentuna och Upplands Väsby uppvisa fantastiska resultat i matematik. Och det gör de inte. Ofta konstaterar man vilka resultat som uppnåtts och också förklarar varför vissa saker gått bättre eller sämre än förra året, eller bättre eller sämre jämfört med kommungenomsnittet. Men väldigt sällan har man tid/lust/ork/uppdrag att sätta sig ner och fråga sig - hur ska vi ändra vår organisation, bryta upp klasser, byta lärare och byta/slänga läromedel för att få upp resultaten. Det har de gjort i Haninge och det ska de ha respekt för.

Det vore också intressant att höra hur föräldrarna på de skolor som gått så långt reagerar om de får veta att deras barn ska byta lärare och klasskamrater och kanske också få ett ämneslärarsystem för 9-åringar? Det är också en bedrift om man kan göra sådana förändringar utan väldiga konvulsioner. Trots allt är de flesta föräldrar till 8-9-åringar mycket angelägna om att deras barn ska gå i en sammanhållen klass och ha en lärare, helst en som följer med rätt långt upp i åldrarna. Hur gjorde de de?

Men hur kunde de därmed komma på att betyg är bra? Varför ska man alls blanda ihop betyg och prov? De har inte alls självklart med varandra att göra! Eller var det bara för att få moderater att underteckna en debattartikel?

Kanske är det lite grann som sambandet mellan storkpopulationen och barnafödandet. Häckande stork försvann från Sverige på 1930-talet, samtidigt som vi fick "kris i befolkningsfrågan". Det är trots det inte ett bevis för att det är storken som kommer med barnen...


Boknörd

Hittade ett kul test på Nathalies blogg...

 

Kyla i Paris, men varmt på kvinnomuséum

Tillbaka efter några dagar i Paris. Bästa väninnan A har fyllt 50 och eftersom hon aldrig varit i Paris fick hon flygbiljett (och sällskap) i 50-årspresent. Paris är en stad man borde besöka någon gång i sitt liv.

Vi åkte i lördags och hade hittat ett litet hotell vid Place des Victoires (mellan Louvren och Les Halles). Som alltid präglas semester av att gå. Gata upp coh gata ner. kikandes på hus, minnesmärken, kyrkor och folk. Kaffepauser. Prat. Fniss, A är laktosintolerant, men föredrar sitt kaffe med mjölk. Det är inte så lätt. Tack och lov för amerikanska kaffekedjor - de serverar café au lait med sojamjölk.

Och jo, vi hann se alla måsten, utom några konstmuséer och Place d'Etoile med triumfbågen och Champs Elysees.

Vid Palais Royal stod en stråkorkester och spelade klassisk musik. Härligt, vackert och mycket överraskande.
Louvren besökte vi två gånger under våra fyra dagar. A hade fått biljetter till Louvren av snälla rektorskollegor som visste att hon skulle få åka till Paris. Så vi satte klockan på sju på söndagen, skuttade upp och kastade oss i väg efter vår franska frukost. Läge att hänga på låset tänkte vi. Och fransmännen har ju fattat det som den borgerliga regeringen inte har fattat - de statliga muséernas samlingar är till för alla. Så inte behövde vi vifta med våra biljetter - den första söndagen i varje månad är det fritt inträde på Louvren - alla är välkomna! 

Slås av att Louvren är rena kvinnomuséet. Vilka är de konstverk man bara "måste" se? Mona Lisa, Nike från Samotraki, Venus di Milo, Vermeers spetsknypplerska, alla kvinnofiguriner från medelhavkulturerna... Tänkande, djupsinniga, kraftfulla, uttrycksfulla kvinnor. Fast jag måste erkänna att jag bland de många kvinnorna har en annan favorit: Rembrandts filosof som sitter och funderar under trappan. 35 000 konstverk och 16 km gallerier, tja, man blir mätt efter ett tag - det går helt enkelt inte att ta emot fler intryck. Och fötterna blir ju trötta.

Så man måste ju gå någon annan stans. Båttur på Seine, Notre Dame, Hotel de Ville. Jo vi tog en tur på Galeries Lafayette, men någon stor shoppare är man ju inte. Köpte halsduk och fleecevantar i någon turisbod längs gatan - det var som sagt kallt i Paris. Snö på nätterna och stundtals regnigt.

Kom till Hotel de Ville på måndagen - massor av poliser, kravallstängsel och en banderoll på fasaden: PARIS DEFENDE LES DROITS DE L'HOMME PARTOUT DANS LE MONDE maire de Paris. Att det var något på gång förstod vi, men inte riktigt vad. image26
Vi gick vidare och besökte både Notre Dame och Quartier Latin för att sedan besöka Pantheon. Det är märkvärdigt att tänka sig alla dessa stora tänkare och författare hyllade och begravda här, men det är inte det som etsat sig fast. Focaults pendel. Så enkelt och så genialiskt! Hur kan man komma på något så fiffigt? F ö kommer jag på att det är en ännu oläst roman av Umberto Eco - jag har gillat Rosens namn, Gårdagens ö och Bardolino - kanske är det här också en riktigt bra roman?

På väg från Pantheon till Louvren för ett andra besök konstaterar vi att kajen mellan Louvren och Seine är full av poliser och folk - det verkar som om något ska hända. Vi stannar kvar, inte minst för att fundera över orsaken till det stora polisuppbådet. En kvinna delar ut reklamkastanjetter i plast till människorna som står längs med gatan. A och jag får varsin och när vi ser förvirrade ut tittar hon uppfordrande på oss och säger "klapp-klapp". Inte direkt klargörande, men roligt. Då kommer polisbilar, motorcyklar, piketbilar, poliser som springer och poliser som åker rullskridskor, och hoppsan, där passerade olympiska elden på tre meters håll. image27
Som tur var slapp vi undan bråk och kravaller - vi såg rapporterna på hotell-tv:n och förstod plötsligt vad som hängde på rådhuset. OS har hittills inte varit den propagandamaskin som oroat många. Det har dragit världens blickar till diktatur och förtryck - undrar om världens folk inte bara kan göra det synligt, utan faktiskt trycka på regimen? Eller stödja oppositionella? Folkligt uppror?

A lyckades snubbla på vår väg från Pantheon och få riktigt ont i fotleden. Mer försiktigt promenerande blev nödvändigt. Middag på en ytterst liten restaurang runt hörnet 25 m från hotellet. Och förstås, bästa måltiden.  Igår gjorde foten mindre ont, men efter att ha sett Place de la Concorde, Tuillerierna, Operan och sett oss om i Montmartre sade foten stopp. Vi tog tåget och automatbanan till flygplatsen och satt där tills planet tog oss hem.

Men den som tror att det är vår i Paris har bara delvis rätt. Kallt så in i norden, men popplarna, narcisserna, tuplanerna, syrenerna, körsbären och massor av annat blommade i planteringarna. Träden hade nästan slagit ut.

Snart...

Kom hem från jobbet för ett par timmar sedan. Har sedan suttit med datorn och en massa jobb jag inte hann göra på jobbet. Började fundera på att koppla ner, när jag kom att tänka på att jag nog skulle kolla vädret i Paris. Undrar om jag behöver tvätta något?

På lördag morgon bär det av till Paris med bästa kompisen. Familjen blir kvar hemma. Vi ska drälla runt på cafeer, smyga längs Seines stränder och lyckligt leta oss igenom Louvren, Musee dÓrsay och Centre Georges Pompidou. Just nu är det inte synd om mig.

Försöker blogga

Av någon anledning får jag bara "sidan kan inte visas" när jag försöker logga in för att blogga på söndagskvällen. Någon sorts plattformsbyte ska tydligen göras, så man får väl blogga lite för senare publicering.


Har suttit hela kvällen och njutit av vår veranda. Nu är bästa tiden - det är ljust, varmt och utomhuskänsla och den otäcka nordanvinden känns inte alls, den bara syns.


I veckan hade vi besök av Luftfartsverket. De mätte fönster och väggar, granskade isolering och annat och jo, vi ska få nya fönsterkassetter på övervåningen. Det bullrar en del i flygplatskommunen. Vi finns inom det område där vi får räkna med över 70 dBA vid fasaden och vi finns definitivt inom det område som har högsta klassificeringen av flygrörelser, bl a minst 3/natt (och de är 300 m rakt upp). Och jo, de kom fram till att trots att vi har treglasfönster och trots att huset har dubbla fasader (både den ursprungliga putsfasaden och den senare tillkomna tegel/träfasaden) så skulle de byta fönsterkassetterna på övervåningen för att minska inomhusbullret. Det är bra att de tar ansvar.


Igår kväll skrev jag veckomail till personalen (hann inte med allt jag borde ha gjort under veckan) och påminde bl a om sommartiden. Sedan ställde jag väckarklockan inför dagens lokala partiövningar och gick och lade mig. Utan att ställa fram klockan. Steg upp i morse, duschade, gjorde frukost och satte mig i godan ro med tidningen. Då ringer G, som skulle hämta upp mig på väg till heldagen med partikompisarna. - Du har väl inte glömt att ställa om klockan, skrockar han godmodigt där han sitter i bilen på min uppfart. - Nej då, ljuger jag, jag är på gång - kastar på mig kläderna borstar tänderna och talar om för den nyvakna dottern att det finns frukost åt henne. Som tur är serveras kaffe och macka vid tio-tiden.


Nu serverar sonen kvällsfika, så det är dags att slita sig. Får väl publicera när det går att logga in på bloggen.