På väg till trädgårdsmässan

Varför är det halvtimmestrafik när man missar tåget? Skulle ha åkt med 9.38 tillsammans med M och U men jag hann inte. Och jag hade ställt om klockan. Så nu sitter jag på nästa tåg och bloggar med mobilen. Lite ovant, men det går. Trädgårdsmässa betyder vår. Familjen, som är kvar hemma såg lite oroligt på mig när jag åkte. Som om jag skulle vara ett lätt byte för trädgårdsnasare? Fast eldkrasse skulle inte våra så dumt. Och vanliga krassefrön till krassegången. Och några fuchsiasticklingar. Nå, Jag är snart framme, tåget lämnar just Ulriksdal. Jag återkommer med rapport.

Pukor och trumpeter i Valstakyrkan

Igår kväll hade Sigtuna Symphonic Band och Väsby Symphonic Band gemensam konsert i Valsta kyrka. Mäktigt med blåsare i kyrkans akustik. Nästan för mycket. Och vågat av orkestrarna att inleda med "Imperial March" ur Star Wars. Över huvud taget var där mycket filmmusik. Det var Pirates of the Carribbean, Jurassic Park, Schindlers list, Narnia och Sagan om ringen.




Åsa Westlund på årsmötet

Vi hade årsmöte i arbetarekommunen igår. Av en massa skäl hann jag inte blogga något om det igår kväll (annat prioriterades före helt enkelt). Först fick vi en rundvandring i den nya fina Sätunaskolan. Sedan var vi laddade för en låång eftermiddag. 

Åsa Westlund var där för att peppa oss inför valrörelsen. EU-valrörelsen. Ett lågmält anförande, men ett som manade till eftertanke och till aktivitet. Ett bra anförande som gjorde det tydligt att det faktiskt inte är så att EU-parlamentet handlar om att "svenskar" tar en match mot "europeer" för att hävda "svenska" värden. Det är ju faktiskt andra intressen som står mot varandra. I juni kan vi rösta för att EU tar ansvar för klimat, miljö och arbetsrätt.


Jag ska leda arbetarekommunens studiecirkel inför EU-valet och det känns väldigt bra efter Åsas tal igår.

Meningen med livet

För ett par veckor sedan satt jag i allvarssamtal med en elev som skolkade. En kille som många gett upp hoppet om. En kille som sade att han faktiskt ville fortsätta, att han ville få en chans till. Att han förstod att han inte kunde räkna med att ha kvar studiebidraget förrän han faktiskt var närvarande i skolan. Han fick en ny chans men också krav på fullständig närvaro. Igår gick jag in och kollade närvaron sedan vårt samtal. 100%. Det är meningen med livet!

Barn gör inte som vi säger

Lyssnade imorse på Spanarna, ett av mina favoritprogram i min favoritkanal P1. Sissela Kyles spaning hade rubriken "Brutalare vardag i självplågeriets fotspår" Den gjorde det så tydligt att den mest gångbara tv-idén just nu tycks vara olika program där människor blir kränkta och förnedrade. Jag ska genast erkänna: jag har inte sett "grillad" eller något av de andra programmen hon beskrev. Men de tycks bl a gå ut på att folk får äta upp sina misstag offentligt. Och det är riktigt som uppmärksamma läsare förmodligen tänkt att det inte är ett helt nytt fenomen. Förnedrings-tv har funnits i flera år. Jo, det är sant. Men, dagens spaning och tidningsläsning gav upphov till nya tankar hos mig.

På DN-debatt skriver idag datainspektionens chef om kränkningar på nätet. Om sajter där brottslingar hängs ut, om idrottsklubbar som publicerar vilka spelare som testats positivt för droger och enskilda som i bloggar tar heder och ära av andra människor.

Jag tror inte på förbud, men jag skulle önska att vuxna människor tänkte efter före. Samtidigt som vi ökar förväntningarna på att skolan ska vara fri från mobbning och kränkningar börjar vuxenvärlden bete sig som jag vet inte vad. Det är väl utmärkt att barn- och elevombudet kan driva skadeståndskrav mot skolhuvudmän som inte agerar tillräckligt kraftfullt mot mobbning. Det är bra att Skolverket (skolinspektionen?) granskar likabehandlingsplaner i skolorna och kommer med berättigad kritik så att skolorna blir bättre. Men det spelar ingen roll hur många gånger vi pratar med barn och ungdomar om hur man får och inte får uppföra sig om inte de vuxna lever som de lär. Så det kanske är på sin plats att inte bara jaga lärarna och skolan för att de inte tillräckligt kraftfullt. Lika viktigt måste det väl vara för var och en av oss att fundera över om våra egna medievanor bidrar till att göra det ok att snacka skit om andra, gotta sig i andras misslyckanden och skvallra hejdlöst.

Helt plötsligt hör jag hur jag låter. Gnällig typ som tror sig bättre än de som tittar på tv. Löjlig sort som klagar på tv-program, det är ju bara att stänga av. Men jag menar inte att det är just det ena eller det andra programmet som är problemet. Problemet är att det tycks vara ett av de mest lönsamma formaten just nu. Att vi tydligen inte stänger av.

Men alla föräldrar vet, av erfarenhet, att barn inte gör som vi säger. De gör som vi gör.

Våren har nått Uppsala

Läser i morgontidningen att våren nu äntligen nått Uppsala. Eftersom Rosersberg ligger söder om Uppsala borde även vi nåtts av våren. Fast fan tro't när man tittar ut och ser hur blötsnön blaffar ner från himlen. Men är det vår så är det!
Kronärtskockorna som jag sådde för några veckor sedan behöver riktig jord och större krukor. Sagt och gjort - bara att baxa in krukor och jord och sätta igång.

När jag väl kommit igång så passade jag på att fylla pluggboxen med ny såjord och så lite till. Nu väntar jag bara på att physalis, eldriddarsporre och månadssmultron ska sticka upp ur jorden.

Greven och Barbarina på BB

Familjen hade köpt biljetter för att se Scensångarnas uppsättning av "Figaros bröllop" på Spegelteatern i söndags. Fulla av förväntningar (nå, alla såg inte fram emot besöket lika mycket) for vi till Stockholm. På Spegelteatern möts vi först av att föreställningen är något försenad. Vid ordinarie starttid kommer ensemblen ut i foajen och meddelar oss att föreställningen tyvärr måste skjutas upp. "Barbarina" och "Greven" har oväntat tidigt och abrupt fått ge sig iväg till BB. En ersättare för "Barbarina" har man fått fram, men inte någon vikarierande greve. Så de fick helt enkelt skjuta upp föreställningen till nästa söndag kl 18. Samtidigt som sonens ena orkester har konsert i Valsta kyrka. Är det någon som är intresserad av våra biljetter?   

Grattis!

Äntligen blir det ordning på planerna för ett nytt museum. Inte en minut för tidigt får vi veta att kommunstyrelsen äntligen ger ett planuppdrag för att göra det möjligt att bygga ett modernt museum på den mest självklara platsen i Sigtuna. Att använda en central plats vid vattnet till att på sommaren parkera bilar och på vintern ställa upp båtar är inte vettigt. Platsen ska ju förstås vara till för att sigtunabor och alla tillresta besökare ska kunna njuta av atmosfär, historia och av Mälaren. Det kommer säkert dysterkvistar som tycker att det ska vara som det har varit, men då gäller det att stå på sig. Sveriges första planerade stad förtjänar en plats i ljuset.

Sportlovsorkestern

Egentligen är det rätt fånigt att rapportera från en konsert med bilder. Speciellt som jag egentligen hade en plats som snarast kan räknas som lyssnarplats. Men, jag litar på läsarnas fantasi och ber er föreställa er orkestern som  spelade:

Mussorgski (Ur Tavlor på en utställning)
Hooper/Williams (Harry Potter och Fenixorden)
Grieg (Symfonisk dans)
Debussy (Ballet)
Tjajkovski (Valsen ur Svansjön)
Rimski Korskakoff (Ur The Snow Maiden)
Rosenberg (Ur Resan till Amerika)
Badelt (Pirates of the Caribbean)










I likhet med höstlovet var en av våra unga släktingar med i orkestern och hon flyttade tillfälligt in hos oss. En morgon undrade jag lite stilla vad det är för märklig böjelse som får en att frivilligt ta hem en extra tonåring till frukostbordet. Det räcker väl med de som redan finns på plats?

Fast när man senare på kvällen får ta del av ett förtjusande gräl om i vilken ton de stämmer sina instrument ( jo, det var förstås olika - en trumpet, en violin och en cello) förstår man. Eller när ungdomarna har schackturnering och drar, intet ont anande, in maken i turneringen. Och hans största problem är om han ska låta någon vinna eller om han ska vara lika blodtörstig som han alltid är i schackspel. Då vet man varför man gärna har den extra tonåringen i huset. OCh varför hon gärna får komma tillbaka.

Mars

Sparkstöttingen
Innan mars månad snöpligt försvinner
några ord om sparkstöttingen,
byvägens oförbätterliga fordon,
den frusna insjöns osänkbara båt.
Omålad, stel men styrbar
stod den i grindhålet
och pekade bort mot skogsbryn,
kråkor och sparsamma gårdar.
Vantar kramade handtagen,
pjäxan tog spjärn mot jordklotet
och så bar det iväg

till handelsboden


Werner Aspenström ur Sorl, 1983

Nej, som den flitige bloggläsaren väl vet så gillar jag inte vinte. Men jag gillar ord. Och Werner Aspenström