Värmdöborgarnas krokodiltårar

En av den gångna veckans mer dramatiska frågor är den om samverkansavtalet i Stockholms län. Det låter knastertorrt och trist, men är stort. Alla regionens niondeklassare håller just på att som bäst välja gymnasieutbildning. Om ett par veckor är valperioden över.

De senaste tio åren har en intensiv diskussion förts om att skapa en gemensam gymnasieregion, så att alla regionens elever ska, på lika villkor, kunna söka alla gymnasieutbildningar. När det gäller fristående gymnasieskolor finns inga kommungränser, bara för de kommunala.
För att det ska bli möjligt för regionens ungdomar att välja fritt mellan alla skolor måste kommunerna vara överens - alltså ha ett samverkansavtal. Inför årets ansökningsperiod var det så i princip klart. Ja, alltså Stockholm krävde att få utesluta SP och NV (samhällsprogrammet och naturvetarprogrammet). Så blev det. Kommunerna skrev under avtalet och så var allt frid och fröjd. Kunde man tro. Men helt plötsligt kom någon på att det kunde bli så att de egna eleverna inte längre fick förtur till populära platser. Och det blev jobbigt att stå för för Värmdös borgerliga majoritet. Så de skyllde allt på en tjänsteman (fegt) och drar sig ur samarbetet.

Så nu befinner sig stockholmsregionens nior i en total röra. Värmdös borgare har rört till det rejält. Mitt under valperioden ändras förutsättningarna, så de som trodde att de kunde söka till Värmdö gymnasium kan helt plötsligt inte det.

Det som kanske är allra mest anmärkningsvärt är att samma borgare som nu gråter stora krokodiltårar för att kanske Nackaelever tar plats på deras gymnasium var beredda att sälja sitt gymnasium för ett år sedan. Om inte Skolverket sagt nej till friskoleansökan hade Värmdö inte haft något gymnasium. Då hade skolan haft samma frisökregler som alla andra fristående gymnasieskolor. Det säger de ingenting om nu. Fegisar.

Flumskolan

Sitter på pendeltåget. Visst är det fantastiskt med mobil uppkoppling!

Nathalie skriver som vanligt klokt om betyg och den flummiga skolpolitik som regeringen för. De senaste stolligheterna - betygsliknande omdömen från ettan är bara ett exempel i raden. Men ett ganska intressant exempel. Jag tror att de flesta som lyssnat på skolministerns prat har trott att han tänker sig att det ska vara möjligt att ge betyg i slutet av terminen. Fast nu har han backat något. Våra argument biter: betyg har den avigsidan att de sätts efter att jobbet är gjort. Om man då vill få det att framstå som om man inte i första hand vill sortera eller straffa/belöna elever, utan är mest intresserad av att leverera ett underlag för vidare mål måste man ju göra något annat. Därför tycker regeringen att vi ska sätta betyg på barnen innan jobbet är gjort. De betygsliknande omdömena ska lämnas i samband med utvecklingssamtalen.

Det väcker massor av intressanta frågor. På min skola strävar vi efter att ha utvecklingssamtal så tidigt på terminen som möjligt, de ska ju vara framåtsyftande och ge eleverna chans att, med stöd från lärare och föräldrar, sätta upp mål för terminen. Om man då får ett sånt här betygsliknande omdöme i februari, där det står "når målen" eller "G" eller något liknande, kan man gå hem då? Eller en annan flummig formulering som ibland cirkulerar: "på väg mot högre mål". Ja, vem är inte det??

Och flummigast av allt, det ska inte finnas några kriterier. Små barn behöver ingen rättsäkerhet. Ju godtyckligare desto bättre, tycks regeringen resonera. Hur korkat som helst!

Slutligen, om nu betygsliknande omdömen är vägen bort från flumskolan, var är forskningsbeläggen för att fler betyg ger mer kunskap hos fler? Och om det finns såna forskningsbelägg, varför stanna vid att bara säga att skolorna kan ge betygsliknande omdömen (och sedan hoppas att kommuner och friskolekoncerner ska besluta om riktlinjer)? Varför inte införa riktiga betyg från ettan?


Tankar om Yoda

Idag har jag med mig datorn till SSB:s repetition. Sitter i ett hörn och knattrar på tangentbordet, medan blådarna i Sigtuna Symfonic Band repeterar. Romans Drottningholmsmusik avlöses av Ravels Bolero, avbrutet av omtagningar, testning av stämmor och annat. Men man kan ju inte jobba hela tiden. Just nu spelas General Cederschiölds marsch. Tror inte den har så mycket med Carl

Fast man borde jobba. Den 23 januari ska vi ha lämnat in skolans budget och det är fortfarande en hel del pengar som fattas.

Har suttit hela eftermiddagen och lyssnat på hur det nya hyressystemet för kommunala lokaler i Upplands Väsby kommun ska fungera. Det är bara att konstatera att det blir inte så kul när vi tar över ansvaret för det inre underhållet... Det är väl synd att påstå att underhållet varit så mycket att hurra för de senaste åren. Och hur mycket ska man budgetera för toapapper?

Undrar om det bara är jag som får knottror av den usla grammatik som utmärker folk som talar inför en grupp. Jag brukar inte vara någon sträng språkpolis - det räcker så bra med att göra sig förstådd. Men är det inte gräsligt med folk som  inleder sitt anförande med "Sten, heter jag"? Vad är det för fel på att säga "Jag heter Sten"? Varför säger man så? Inte skulle de väl fortsätta med: "Ekonomichef är jag" "Hålla tal ska jag"? De låter som Yoda - hela bunten. Hemskt.

Förväntningar

Imorgon börjar det nya året på allvar. Slut på helger och lov. Maken har tagit med sig sonen och en kompis för att gå och se Guldkompassen. Dottern ska iväg och sitta barnvakt i några timmar - vi får gå på bio en annan dag. Lugnet har lägrat sig. Har suttit ett tag och uppdaterat skolans hemsida och vårt internetbaserade system för information till föräldrar och elever om skolarbetet.

Funderar lite över vad jag hoppas på under det kommande året. Inrikespolitiskt hoppas jag inte särskilt mycket på regeringen, men det finns fortfarande all anledning att hoppas på socialdemokratin. Skolan, jobben och klimatet är tre politikområden jag skulle vilja se progressiva och modiga program växa fram inför 2009 års kongress.

Skolpolitiken kan ta klivet bort från kompromissernas stig. Skolministern har avvisat våra inviter och fastställt att skolpolitiken inte är ett område där han tänker kompromissa. Vi får gärna ansluta oss till folkpartiets politik, men några samtal med givande och tagande blir det inte. OK, då får vi utrymme för vårt eget program. Och då måste vi ta fram vårt eget program. Det förtroenderådet tog ställning till var ju bara hur långt vi kunde gå i kompromissandet. F ö tycker jag det är intressant att det inte längre är regeringens ansvar att sträcka ut händerna och söka breda uppgörelser. Hur hamnade det ansvaret i oppositionens knä?

Nå, vad borde ett s-märkt skolprogram innehålla?
Först och främst en grundlig reformering av grundskolan. Skapa en obligatorisk skola för 6-18-åringar varav 1-2 år innehåller utrymme för egna val/fördjupningar (t ex att studera utomlands, gå som lärling, fördjupa sig i filosofi, spela instrument, bli fotbollsproffs eller något annat). Denna tid bör infalla i 14-15-årsåldern och sedan avslutas den obligatoriska skolan gemensamt. Begränsa de obligatoriska ämnena till några få ämnesområden: SO, NO, Språk, Teknik och Kultur. Låt moment ur de 17 nuvarande ämnena få plats i de fem obligatoriska ämnesområdena. Avskaffa läsåret och inför "riktiga" och reglerade arbetstider för eleverna, med rätt till semester och med tid för läxor inräknat i arbetstiden.

Inför nationella prov i alla ämnen och de första redan andra eller tredje skolåret. Utveckla de individuella utvecklingsplanerna till tydligare överenskommelser mellan hemmet, skolan och eleverna. Komplettera individuella utvecklingsplaner, utvecklingssamtal och nationella prov med kursplaneböcker där varje elevs framsteg dokumenteras och där målen för de olika ämnena framgår. Då blir betygen onödiga och vi slipper trassla in oss i betygsdebatten.

Satsa på utbildningsvetenskaplig forskning. Vi behöver veta mer om vad som funkar i klassrummen. Vi måste har betydligt större utbyte mellan klassrummen och forskningen. Och det är inte bara mobbningsprogram som ska vara grundade i vetenskapen,

Och låt Micke Damberg bli socialdemokraternas skolpolitiska talesman.

Så är det jobben. Det viktigaste vi socialdemokrater kan göra är att se till att debatten om jobben  först och främst handlar om näringspolitiken. Jag tror att många i storstadsregionerna hade svårt att känna sig tillfreds med att vi främst pratade om vad som skulle hända de som var arbetslösa och i mindre utsträckning om hur vi får företag att växa och anställa. Jag tycker att det som hittills kommit från rådslagsgruppen om jobben talar i rätt riktning. Debatten om jobben måste handla om fungerande infrastruktur, bostadmarknad och utbildning!

Och så var det det här med klimatet. Trots allt spelar det inte så stor roll vilken skolpolitik vi har eller hur näringspolitiken ser ut om vi inte klarar miljöfrågorna. Och då gäller det att navigera rätt. Kärnkraft är inte lösningen på energiproblemen. För det första har avfallsfrågorna fortfarande inte lösts. För det andra är uranbrytning så miljöförstörande att vi helst inte vill bryta uran i Sverige (någon annan ska leva med såriga dagbrott). För det tredje måste vi nog ta riskerna för terrorattacker på allvar. I samband med kärnkraftomröstningen tyckte jag det var ett ganska fånigt argument, men efter 11 septemberattackerna är det annorlunda. Om man kan krascha flygplan in i skyskrapor, varför inte i ett kärnkraftverk?

Nej, det krävs andra energikällor - sol, vind, vågkraft, sådana som faktiskt är förnyelsebara. Och smartare lösningar som sparar energi. Kanske också fler yllekoftor. Och nya bränslen till bilar och flygplan. Tänk om man fick fram klimatsmart flygbränsle! Forskning, forskning och forskning kommer att behövas.

Som tur är är det mycket kvar på 2008.


Fler bilder

Vår nya fina veranda var ine årets enda byggprojekt. Sonens födelsedagspresent när han fyllde 11 var att före 12-årsdagen få sitt rum renoverat. Det drog ut lite på tiden och var inte klart riktigt när han fyllde 12, men under jullovet hade han invigningspartaj med två nära kompisar som åt pizza, såg aktionfilm, spelade tv-spel, chattade och och var vakna halva natten. Kompisarna sov i bäddsoffan som står under loftsängen.

Familjen gladdes inte bara åt sonens stiliga dödskallar. Ett tråkigt oh oanvändbart hörn i rummet byggdes om till klädkammare. Åh, vad det är underbart med en klädkammare! Enda bristen med vårt hus är nämligen att här inte finns några bra förvaringsutrymmen. Inget garage. Ingen källare. Endast ventilation på vinden. Enda förrådet är en oisolerad friggebod på tomten...

Martins rum 1                                Martins rum 2      Martins rum 3 Klädkammare! Med en liten bit av väggen målad med krittavlefärg och en bit med magnetfärg.

Men all fritid fylls inte med byggen, även om makens morfar mycket riktigt påpekade att den som köpt hus kan sälja söndagskostymen...

Barnen deltar i världens bästa
Kulturskolas verksamhet, till glädje för sig själva och andra. Sigtuna Kulturskola har tack och lov sluppit känna på stora neddragningar och avgiftshöjningar som de fått göra i flera borgerligt styrda kommuner. Och det är viktigt för att många barn ska få tillgång till musik, teater och dans! De senaste åren har ämneskurserna ökat från ca 1000 elever till ungefär 1 200 elever. Hög kvalitet och breda kontaktytor med alla kommunens barn spelar stor roll för det. Stora evenemang är Kulturskolans dag i Sigtuna i maj och på Kulturum i november och lägerverksamheten. I år fick varken jag eller maken följa med som lägerföräldrar. Men ungarna har jättekul på läger.

Stråkläger    Amazing Grace
Nu är det inte ljudbilder, men på den ena spelas "Eine Kleine Nachtmusik" och på den andra det inleande solot på "Amazing Grace". Jag överlåter till mina begåvade läsare att lista ut vilken bild som hör ihop med vilket stycke.

Sommaren bjöd på muntrationer i turistsvängen också. Vi tågluffade genom Europa och när vi kommit till Innsbruck, efter att ha passerat Malmö, Berlin, Bern, Rom och Venedig hade barnen utvecklat äkta tågluffarmaner...


image24

Hemma kunde jag stolt husera i värdkommunens vackra tält när Scandinavian masters gick av stapeln i augusti. Nej, mitt golfintresse är minimalt - tycker att spade är bättre än grävkäpp, men jag gillar besökare i mina hemtrakter. I runda slängar 120 000 besökare kom, såg på golf, åt på restauranger och fik, handlade i butiker, sov på hotell, spelade golf på de andra banorna - kort sagt skapade jobb. Det är bra!

image25

Så visst var 2007, bortsett från regeringens politik och att det fortfarande inte råder fred och demokrati i världen, ett riktigt bra år.

Skam den som ger sig

Jag har ju lovat bilder från 2007, men det är inte så lätt att få uppkopplingen och allt annat att funka ihop. Samtidigt. Nu är det knappt något kvar på datorns batteri och för säkerhets skull har modemet kopplat ner sig. Här kommer några husbyggarbilder från året som gått. Gissa om det var häftigt att fira nyår i vår nya veranda. Fyrverkerier åt alla håll, och inga stövlar och mössor behövdes!

Resten får ni vänta lite på...

image16

image17


image18

2007 i bilder

Så är 2007 slut. Ett ganska bra år, tycker jag. Politiskt visserligen inget vidare på nationell nivå, men privat och lokalt finns just inget att klaga på.

Barnen har fått "nya" datorer i julklapp. Testar det nyinskaffade mobila bredbandet på barnens datorer. 53,6 Kbit/sekund inne hos dottern, precis som i arbetsrummet. Testar hos sonen: 7,2 Mbit! Yes, nu kan man ladda upp några bilder i alla fall! Här kommer Highlights från 2007:

Trodde jag ja, någon inställning stökar, så det blir inga bilder. Nu. Kanske senare...