Att genomlida vintern

Årets längsta månad, februari, är i antågande. Hur ska man stå ut tills våren kommer med fågelsång, grönt gräs och nytt hopp? Mitt knep är frökataloger, trädgårdstidningar, bastu och stora baljor med te. Och en och annan hemodling.


Om man planterar en vinterkruka, som man tar in efter nyår...

... så kan det nårgra veckor senare blomma. Här är det tulpaner och luktviol.

Ett annat knep är att förundras över julstjärnor som faktiskt kan luras att blomma om




En tredje variant är att plantera en amaryllisskog:


Då kan man ju faktiskt stå ut ett tag.

Fullsatt Kulturum

I lördags var det utsålt på Kulturum i Märsta. Hej Povel! med Claes Jansson, Lasse Eriksson, Meta Roos, Jacke Sjödin, Mikael Skoglund, Janne Ottesen och Per V Johansson lockade massorna ur sina hålor. Och visst kan man väl hålla med om att man gärna tar med sig Claes Jansson hem, sätter honom i ett hörn och bara lyssnar på hans röst. Hur länge som helst. Dottern och hennes kompis tyckte nog bäst om Lasse Eriksson - han var kul. En bra föreställning, med den bluesigaste Gräsänkligsblues jag någonsin hört. Och massor av galna infall som Povel Ramel själv nog skulle ha gillat. Och vilket mod. Meta Roos vågade sjunga Fat Mammy Brown! Och hon gjorde det bra. Fast det är nog omöjligt att mäta sig med Brita Borg. Min enda invändning är att det var alldeles för lite "Lingonben". Så himla kul att det kommer en sådan föreställning till Kulturum!

Och fler spännande föreställningar väntar i vår. Frågan är hur man ska hinna med!

I februari danskompaniet Bounce på Orionteatern - barnen är mycket angelägna om att vi ska gå. Senare i februari är det premiär på "Livets Tåg - En resa med Hasse&Tage" på nämnda Kulturum med musikteaterföreningen Rosamunda. I förhandsreklamen utlovas inte bara föreställningen, utan också blommig korv och ett glas öl. I mars spelas Figaros bröllop på Spegelteatern och den 1 mars har STORK - sportlovsorkestern sin konsert. På höstlovet hade dottern och hennes syssling så kul att de på stående fot bestämde sig för att vara med på sportlovet. Nu har i alla fall båda mina barn och en hel hoper av deras kompisar anmält sig. Jag tror en och annan syssling hakar på också. Och i mitten av mars har Sigtuna Symphonic Band konsert i Valstakyrkan. Pust. Det finns hopp om den här våren!

Arlandagymnasiet bäst i norrort!

Arlandagymnasiet tog hem första pris när Hotell- och restaurangutbildningarna i Norrort tävlade under onsdagen.  Både servering och matlagning bedömdes och Arlandaeleverna kunde efter väl förrättat värv ta hem prispokal och diplom för sitt förstapris. Gissa om de är glada nu!


Varje skola representerades av ett lag om fyra elever från årskurs 2. Eleverna fick först visa att de kunde duka upp ett riktigt festbord. Därefter bedömdes den meny (huvudrätt och dessert) som eleverna komponerat, lagat och serverat. Lagen hade varsin likadan råvarukorg att utgå ifrån.


Grattis Matilda Rehn, Sebastian Forslöv, Oskar Larsson och Elin Wetzig! Och grattis till de stolta lärarna Henrik Ankarbåge och Yvonne Forsman. 


Under förra veckan testade de av vinnarmenyn på gästerna på Restaurang Hyllan. Då blev jag alldeles säker på att de skulle vinna. Det var himmelskt gott och serveringen var som vanligt på hög nivå.  


Restaurang Hyllan drivs av eleverna i Kunskapens Hus. Där är öppet för allmänheten till lunch flera dagar/vecka. Det är alltid gott och prisvärt, men kan ibland ta tid. Det kan vara klokt att boka bord och kolla öppettider i förväg. Då kan man passa på att fråga om menyn:  08-597 830 02


Den vinnande menyn

Huvudrätt

Lammracks med rostade rotsaker, jordärtskockspuré med gruyèreost och rödvinssås.

Dessert

Variation på lingon


Resultaten

•1.       Arlandagymnasiet

•2.       Wäsby Restaurangskola

•3.       Rudbecksgymnasiet

•4.       Matpedagogerna


En bloggkompis!

Det är bara att välkomna Anders Johansson, socialdemokratiskt kommunalråd i Sigtuna, in i bloggvärmen! Kul att du äntligen kommer igång. Men jag lovar att inte tjata på dig om det ibland blir glest mellan inläggen

/En som vet!

Halva himlen

"Halva himlen bärs upp av oss kvinnor" sjöng flickkören i Stadsteaterns uppsättning av "Jösses flickor - befrielsen är nära" 1975. Det är snart 40 år sedan, men fortfarande betraktas tydligen inte mänskligheten som naturligt bestående av både kvinnor och män.

I EU finns 250 miljoner kvinnor. Det kan knappast vara så att det inte finns någon enda kvinna kompetent nog för att tillträda någon av de fyra topposter som under 2009 ska tillsättas inom EU. Inom det närmaste året ska fyra tunga positioner
inom EU tillsättas:

  a.. en permanent ordförande för Europeiska rådet,
  b.. en representant för utrikes- och säkerhetspolitik,
  c.. en talman för parlamentet,
  d.. en ordförande för kommissionen

I dagsläget är ingen kvinna aktuell för någon av dessa poster.

På Females in Front finns ett
upprop att skriva under för protestera mot detta.

Om uppropet får minst en miljon underskrifter så måste EU-kommissionen ta upp frågan, enligt principen för deltagandedemokrati i Lissabonföredraget.

Det går blixtsnabbt att gå in och registrera sitt namn och du ser direkt hur många som gjort detsamma.


Skola på nätet?

Jag tror faktiskt att den moderata arbetsgrupp som föreslår att "skoltrötta" ska erbjudas skola på nätet har ett gott syfte. Förslaget beskrevs i media för någon vecka sedan. Vid en första anblick är det ett tilltalande förslag. Mats Gerdau (m) säger det självklart kloka att om inte eleven kommer till skolan, så får väl skolan komma till eleven. På det stora hela ett humant förslag som förmodligen bottnar i en uppriktig vilja att alla elever ska nå målen. Men det är där vi får problem.

Vilka mål? Både läroplaner och kursplaner innehåller massor av mål som faktiskt förtustätter samlärande - alltså närvaro i skolan. Idén om att skolan kan skötas via nätet bygger på en syn på kunskaper som något individuellt. Men de flesta kunskaper funkar inte så. Kunskaper är något som växer när de delas av fler.

Man kan också fundera över begreppet skoltrött. Häromdagen satt jag i samtal med en lärare som konstaterade att om man har många frånvarande på sina lektioner måste man kanske fråga sig om man kan göra något annat med sin undervisning. Kanske är det så tråkigt eller kanske oviktigt att elevernas frånvaro är en sund reaktion? Kan skoltrötthet kanske motverkas genom att låta undervisningen vara så viktig och engagerande att eleverna inte vill missa en enda lektion?

Däremot är det bra att frågan om undervisning på nätet lyfts. Självgående, motiverade elever kan få ett lyft av att komplettera skolgången med distansinslag. Elever som går på små skolor kan få tillgång till t ex fler språkval. Och en liten del av de elever som inte kommer till skolan kan ha distansstudierna som en ingång eller livlina. Distansstudier kan också vara en väg med elever som för en kortare tid kan behöva skiljas från sin vanliga skola på grund av återkommande normbrott.

Sundbybergs kommun gör ett jättearbete kring elever med hög frånvaro. I deras kartläggning finns massor av olika skäl för elever att utebli från skolan. Ganska få skulle vara hjälpta av distansundervisning. Det finns föräldrar som bidrar till att eleverna är hemma, för att det gör att föräldrarna inte tvingas ta itu med sin egen situation. Fobier, dåliga vanor, missbruk, mobbning, orsakerna är oändligt många.

I kartläggningen skiljer de mellan hemmasittare, korridorvandrare och andra skolkare. Det är skillnad mellan elever som inte går utanför dörren och de som alltid är i skolan, men aldrig på lektioner. Eller elever som drar runt på stan när andra är i skolan. Vilka är mest hjälpta av distansstudier?

Nej, det viktiga är faktiskt att se till att eleverna kommer till skolan och att de får hjälp att ta sig ur sina problem. Något som förutsätter samarbete. Mellan elev, föräldrar, skolan, socialtjänsen och BUP. Det är den bästa tjänst vi kan göra hemmasittarna och de andra. 
 
Flera bloggar har intressanta kommentarer, bl a Alliansfritt Sverige och Christermagister.

Det är kallt!

Flera dagar av iskyla är inte så himla inspirerande. Tog minipromenad idag, -12 grader. Huvva. Igår -16. De hotar med att det ska bli kallare. Nä, inte blir det något bloggande av just nu. Bättre att laga middag. Idag står eko-märkt torskryg med pepparrot och pressad potatis på menyn. Till efterrätt? Kanske toscaäpplen?