Förbättra sig genom självinsikt eller straff?

Jag behöver två maj. Det är inte bara bloggen som är sorgligt eftersatt - det är mycket annat också. Nu gäller det att jobba, jobba, jobba och att däremellan hinna avsluta, se barnens olika föreställningar och hjälpligt hålla efter dammråttorna, förlåt dammhundarna ska det vara.  Särskilt tätt mellan blogginläggen blir det inte.

Ändå kan jag inte låta bli att skriva några rader om det kommande skollagsförslaget. I helgen informerades vi av skolministern om att nu skulle skolorna slippa onödig byråkrati och staten skulle sluta kräva kvalitetsredovisningar och skolplaner. Minsann. Istället skulle Skolinspektionen sköta kontrollen av att allt går rätt till. Han har ju inte fattat nå't! Igen!

Antingen tror karl'n på allvar att det går att straffa och kontrollera fram bättre undervisning. Eller så har hans lust till straff och repressalier slagit till igen.Han struntar i om skolorna blir bättre för eleverna. Förresten är det väl inte skolorna som har fel och brister - det är eleverna som är problemet i hans värld. När arbetet med kvalitetsredovisning fungerar som det ska jobbar lärare, rektorer och annan skolpersonal systematiskt med att undersöka hur skolan har lyckats nå de mål som staten har satt upp och bestämmer sig för hur de ska förändra och förbättra sitt sätt att arbeta. Det tycker skolministern är onödig byråkrati. Men att anställa massor av statliga skolinspektörer som åker runt i skolorna och pekar finger och talar om vad som inte är bra (som om inte elever, föräldrar, lärare och rektorer visste det) det är inte byråkrati. Nehej.

Det finns förstås en alternativ förklaring om det nu skulle vara så att man inte tror på bestraffningsteorin. Skolministerns parti tycks vara ensamma i regeringen om att vilja förstatliga skolan. Kanske är det ett sätt att smygförstatliga - om kommuner och andra huvudmän inte längre ansvarar för att sätta upp lokala mål eller för att värdera sin verksamhet, finns det då någon anledning att driva den? Fast det känns väl konspirationsteoretiskt. Är han så illistig? Dumt är det i vilket fall som helst.