Bort med jullovet?

Har just läst moderaternas lokala valprogram. Ett av de mer häpnadsväckande förslagen är att de ska ta bort "specialregler om lov vid religiösa högtider". Är det jullovet som ska bort? Eller påsk och kristi-himmelsfärd? Nej, det tänker de sig nog inte. Det handlar om att fiska i de grumliga vatten som gör att både Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna tror att det lönar sig att ställa upp i kommunvalet i Sigtuna kommun.

För ett par år sedan fattade vi det föga kontroversiella beslutet att våra läsårsdata (ni vet uppropsdag, avslutning, jullov, påsklov, sportlov, höstlov, skurlov, studiedagar...) skulle anpassas till befolkningens traditioner och därför ta hänsyn till Eid-al- Fitr (avslutningen av Ramadan), Newroz (persiskt - kurdiskt nyår) och den syrisk-ortodoxa kyrkans långfredag. Inte särskilt märkvärdigt, eftersom många kommuninvånare firar de högtiderna (förmodligen fler än som firar Kristi himmelsfärdsdag som religiös högtid). Det är ju så att staten fastställer att skolan ska börja i augusti, sluta i juni ha minst 178 skoldagar och minst 12 lovdagar. Detaljerna ska kommunerna själva bestämma för att man ska kunna anpassa året efter de lokala förutsättningarna. Vi lade alltså ut de 178 skoldagarna så att maximalt antal elever ska kunna delta i undervisningen alla 178 dagarna. Enkelt. Trodde jag.

30 minuter efter att vi skickat ett pressmeddelande om den nya prinicpen började telefonen ringa. Och den ringde. Från Sveriges alla hörn. Och så småningom stod det klart att vi var först i landet med att synliggöra de egna kommuninvånarna som lämpliga att bygga den lokala anpassningen på . Inte bara tillgången till snö eller tidpunkten för potatisplockning.

Politiskt borde det ha varit enkelt. Reaktionerna utifrån landet var positiva. Några få obehagliga samtal från främlingsfientliga och rasistiska människor, men de flesta samtal och mail som kom var positiva. Men i kommunpolitiken. Jag fick 6 interpellationer till samma kommunfullmäktigesammanträde, varav fyra kom från folkpartiet. Inte särskilt liberala synpunkter där inte. Och religionsfriheten är inte så mycket värd när det är muslimer och syrisk-ortodoxa som ska utöva den. Kort och gott: Kd, fp och m tyckte att den som inte firar högtider på "svenskt" sätt fick väl antingen avstå från att fira med familjen eller ta ledigt från skolan. Lägg ihop det med önskan att göra gyn-kontroller, förbjuda sjalar och att ta bort offentlig finansiering av religiösa friskolor så krävs det ingen stor begåvning för att lista ut vem som tjänar på att muslimer och andra ställs utanför gemenskapen. Då kommer vi att behöva SÄPO på vissa skolor. Om vi kommer in när de finansieras av okända och okontrollerade religiösa fanatiker.

Den svenska skolan ska vara för alla svenskar. Oavsett om de är muslimer, ortodoxa, ateister eller har sina rötter i Kurdistan och firar Newroz. Om alla ska vara välkomna dit, då ska vi också se till att alla kan vara närvarande.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback