7 juli

Ur dagboken:
Idag har dottern styrt programmet. Efter frukosten gick vi därför till turistbyrån och bad om tips om man ville gå på museum, se valar och shoppa. En vänlig kvinna markerade Reykjaviks alla museer på en karta och var valutflykterna utgick ifrån - och var köpcentret Kringlan låg. Så föklarade hon bussystemet för oss: 280 kr för enkel resa, 600 kr för dagskort och 1400 kr för ett "Välkommen till Reykjavik"-kort. Men, man kunde inte köpa bussbiljet på turistbyrån, det fick man göra på Rådhuset.

Vi satte kurs på Rådhuset och lyckades där förklara vad vi ville och fick våra dagskort. Efter lite förvirring och en språngmarsch hade vi tagit oss ombord på buss 12 som på kringliga vägar tog oss till friluftsmuseet
Árbaerjarsafn - ett Skansen i Reykjavik. Där fanns allt möjligt!


Bussturen gick bl a genom Reykjaviks miljonprogram - såg ut ungefär som hemma. Rätt trista från utsidan. Förmodligen välplanerade bostäder inomhus.

Reykjavik är en extensiv stad kunde vi konstatera även idag. Ingen tung centrumkärna och ingen riktig ordning på bostäder och arbetsplatser. Men så bestod Reykjavik fortfarande på 1800-talet bara av ett 50-tal hus! Staden (landet) är trots det full av arkitektoniskt spännande byggnader.

Efter friluftsmuseet tillbringade vi några timmar i köpcentret Kringlan. Stor shopping genomfördes - ½ l bubbelvatten med citronsmak! Vi åt också en onämnbar snabbmatslunch där.

Efter att ha satt på oss en extra jacka gav vi oss ut på valspaning. Först fick vi ett varv runt kolonin med lunnefåglar (lika charmiga idag) och sedan vidare ut i bukten. En snabb glimt av ett delfinpar var den första antydan till att det var dags. Sedan såg vi minkval massor av gånger. Även om det var kallt  och blåsigt var det en mäktig upplevelse.

Havsmete ingick i turen och sonen prövade lyckan, både i fören och i aktern, men det gick inte så bra. Fast några medresenärer fick både makrill och torsk.

Avslutande middag med havskräftor åt damerna, fish 'n chips åt maken och bluecheeseburger åt sonen avåts nära hotellet. Vi har bott bra, även om frukosten och inredningen är ungefär lika spännande som stadshotellet i Finspång på 70-talet.

Från vårt fönster ser vi ut över ett nästan övergivet loftgångshus och en nästan lika övergiven byggarbetsplats. Maken och jag sover i det ena hotellrummet och barnen försöker sova i det andra. Fast dottern fortsätter att vakna tidigt och sonen är kvällspigg och går på "mullvadsexpedition" i sängen på kvällarna.

Nu är alarmet på våra telefoner inställt på 04.20 och klickan har redan hunnit bli 23. Bäst att sova!

6 juli

Ur dagboken:

Idag har vi tagit oss runt på isländsk landsbygd med hyrbil. Först provianterade vi på "Kronan" i Mosfellbaer och sedan satte vi kurs på Tingvalla. Märkvärdig plats - inte särskkult svårt att föreställa sig hur vikingar för tusen år sedan slog läger i dagel, handlade, slogs, mingade, gjorde upp , skipade rätt och fattade viktiga beslut. Lagberget var förstås speciellt att se och föreställa sig och ännu mer imponerande - den stora klyftan som skiljer kontinentalplattorna åt.


Storslagen miljö var det under hela resan, även om vi följde fel väg längs Tingvellirvatn och kom nästa ntill Selfoss innan vi hittade avtagsvägen till Geysir. Helt ofattbart med sprutande och bubblande gejsrar och det stora fältet med varma källor. Lätt svaveldoftande, men överväldigande!Från Geysir for vi vidare till Gullfoss. Ingen av oss har nog sett ett så stort vattenfall. Man blev lite blöt av att närma sig vattenfallet, men det får man tåla!


Dottern hade ont i huvudet hela dagen och var inte så sugen på nåon ridtur - men hon höll humöret uppe hela dagen.

Efter Gullfoss fortsatte vi och rundade Hella (så nära Heklafjäll kommer vi nog inte mer den här resan) och for sedan hem tillReykjavik via Selfoss och Hveragerdi. Lämnade tillbaka bilen och gick tillbaka till gådragens restaurang för middag.

Igår åt alla fyra fis, idag blev det kött: 3 lamm och en hamburgare. Efter en kort promedan blev det efterrätt på Uppsalier Bar&Café en liten bit uppåt katan och nu är vi alla utmattade efter ännu en händelserik dag. En dag utan regn!

5 juli

Ur dagboken:

Dagens plan var lunnefåglar och hästar. Vi vaknade till ett intensivt strilande regn och fick snabbt fundera ut en alternativplan. Museibesök kanske?

Sagt och gjort. Vi knatade iväg till det närmaste museet, 871+/- 2. De hade inte öppnat ännu. Då gjorde vi ett modigt drag: em och på med mer kläder under jackorna och iväg till hamnen för att undersöka "the Puffin Express". Sonen var hängig och hade ont i hubudet, så han fick en  huvudvärkstablett.

Efter att ha skaffat biljetter tog vi en tur hem igen och skaffade oss skydd mot regnet i ca 20 minuter. Sedan tillbaka till hamnen, och när vi väl lagt ut slutade det regna! Charmiga fåglar, Och oj va de fick jobba när de skulle flyga! Sonen piggnade till under båtfärden.Väl tillbaka i land såg vi till att fika på stora affärsgatan. Trots att vädret blivit bättre tog vi oss, med hjälp av kartan, till
Islands nationalmuseum där vi tillbringade flera timmar.  Fint museum, även om den morderna delan var nämrmast belamrad med prylar. Den delen kunde vi nog avstå ifrån. Fick mig att fundera över Sigtuna museum, som ju egentligen borde ha den permanenta utställningen "Making a nation". Och det kanske inte i första hand är ett kommunalt ansvar?

Efter museibesöket var det fikadags igen. Denna gång på Bar&Café Uppsalier. Sonen gav sig på en gigantisk äppelkaka.

Så ett nytt museum, denna gång bosättarutställningen 871+/-2. Jättehäftigt upplagd, med modern teknik och närgrävd på "rätt" nivå på Adalstraeti. Nu pustar vi innan det är dags för middag.

4 Juli

Ur dagboken

Klockan är 21.15 och åtminstone jag är helt utmattad. Kan i och för sig bero på tidsskillnaden. Dottern steg upp före 5 imorse i tron att klockan snart var 7...

Idag har vi tillbringat nästan hela dagen i vattnet. Det är verkligen häftigt att bada i en alldeles äkta varm källa! Salt och turkosfärgat var vattnet. Och vi fältrade oss länge, länge. Efter en drickapaus vältrade vi oss ett bra tag till innan vi slutligen tog bussen tillbaka. Och visst, vi smorde in oss med lerinpackningar - snyggt värre! Sonen tycker vi kunde åka dit imorgon igen.


Väl tillbaka i Reykjavik lämnade vi grejer på rummet (och hängde upp våra badkläder) innan vi gav oss ut på stan. Först en mycket sen lunch (fish 'n chips för tre av oss och kebab för sonen) och sedan en tur längs shipppingatan. Barnen köpte skivor, men Per och jag nöjde oss med fönstershopping.

Innan middagsvilan gick Per och jag in på Turistbyrån i grannhuset för att underslöka möjligheterna att hyra bil och kom därifrån med en bokning till måndagen. Så imorgon blir vi nog djurinriktade: lunnefåglar och hästar.

Island vill vara med

Igår kom så den formella eu-ansökan från Island. Undrar hur Litauns regering nu ska fullfölja sin "nya" lagstiftning. Man får ju inte längre tala väl om homosexualitet till personer under 18 år. Den mycket handlingskraftiga isländska statsministern är också (vad jag vet) världens enda öppet homosexuella premiärminister. Jag antar att man i Litauen nu riskerar att bryta mot lagen om  man gläds åt den isländska premiärministerns framgångar i sällskap med människor under 18 år. 

Klent var också den svenske statsministerns "reaktion" på lagstiftningen - helt plötsligt var det en intern Litauisk angelägenhet! Men den som står för EU-ordförandeskapet måste rimligen reagera när mänskliga rättigheter kränks, även om det "bara" rör hbt-personer. Klent ledarskap.

Men tillbaka till Island. Där tillbringade vi några dagar på semestern, och som så ofta skrevs resedagbok.

3 juli
Dagen började dramatiskt med jätteåskväder hemma. Jordfelsbrytaren slog till och det blev mörkt och tyst. För säkerhets skull bad vi hus-och kattvakten komma över för särskild visning av jordfelsbrytaren.

Åskvädret (antagligen) gjorde att tågen inte gick som de skulle, så efter lååång väntan vid Rosersbergs station (och fast vi gått dit extra tidigt) vågade vi inte chansa utan rinde efter taxi. Och hämtade blankett för resegarantin. Med växelfel i både Älvsjö och Rosersberg så borde garantin gälla.

På Arlanda gick allt geschwint. Vi petade i oss lite skräpmat innan ombordstigningen och intog sedan våra platser - väl spridda på fyra olika rader. Skönt med stora barn.

Väl framme på Island blev det flygbuss - med inbyggd transfer till hotellet!

Har nu boat in oss på Reykjaviks äldsta gata med turistbyrån på ena sidan och ett nästan tömt kontorshus för Morgonbladet på den andra. Tomma kontorshus i centrala lägen är ett påtagligt exempel på denekonomiska krisen.

Imorgon blir det nog en tur till Blå Lagunen. Förvisso finns här midnattssol, men tidsskillnaden och dagens olika äventyr gör det lätt att lägga sig tidigt. Sov gott!

Och vem kom in och frågade efter en ny bok om inte sonen? Han hade läst ut sin bok på planet...

En tynande tillvaro

Nej, det är verkligen inte ont om ämnen för blogginlägg. Och inte ont om åsikter. Och inte kan jag skylla på ont om tid i semestertider. Men om jag ska vara ärlig blir det allt svårare att blogga. Alldeles för ofta känner jag att jag bromsar mig själv. Självcensur är inte särskilt bra för kreativiteten. Samtidigt måste jag ständigt vara uppmärksam på hur jag uppfattas. Mer nu än när jag var heltidsengagerad i politiken.

Jag har alltid haft uppfattningen att det inte är ett yrke att vara politiker. Därför måste det vara möjligt att ha ett yrke och att utvecklas i det också om man är road av politik. Knappast någon ifrågasätter den som sysslar med fotboll eller samlar frimärken på sin fritid, men om man har en känd politisk uppfattning får man vara på sin vakt.

De sista åren har jag ofta fått försäkra människor jag har kontakt med i jobbet att jag har lämnat de flesta politiska uppdragen. Jag sitter just nu bara kvar i KSL:s utbildningsberedning och i styrelsen för Sigtuna Turism AB. Jag har oftare mötts av att mina erfarenheter av ledarskap i politiken anses suspekta än av att de anses berikande. Det tycker jag är trist.

Och det påverkar mitt bloggande i allra högsta grad. Därför blir det glest mellan inläggen.