Går ditt barn på en mobbarskola? Hela listan...

... basunerade Aftonbladet ut på löpsedeln. Det hade lika gärna kunnat stå Går ditt barn på en skola med krävande föräldrar? eller något annat. En mobbarskola. Smaka på ordet. Det är rena skräckscenariot som förälder att föreställa sig att ens barn blir mobbat. Kanske skulle det vara lika eländigt att vara förälder till en mobbare, men så tänker man ju inte. Mitt barn kanske blir offer men aldrig förövare.

Men än värre än den stigmatisering av skolor som "hela listan" innebär är den grund som listan vilar på. Listan omfattar vilka skolor som blivit anmälda. Här i landet gäller principen att man ska betraktas som oskyldig tills man är fälld. Tack och lov är tidningarna mycket sparsamma med att publicera namn och bild på brottslingar innan de i rättegång har blivit fällda. Jag tycker det är en god princip. Men den gällde tydligen inte igår. Det betyder ju att listan bara talar om att på de här skolorna har föräldrarna varit benägna att anmäla sådant de inte är nöjda med. Antagligen finns det otäcka händelser också på skolor som inte är anmälda. Antagligen finns det bland anmälningarna sådant som faktiskt inte är skolans fel eller kanske inte ens skolans problem. Ganska ofta blir skolan indragen i vårdnadstvister, grannosämja och släktfejder, helt utan egen förskyllan. Långdragna tvister har en förmåga att flytta in i de inblandades vardag, på deras arbetsplatser och på barnens skolor. Hur många tvistande föräldrar hoppas inte på att en lärare ska deras parti? Jag säger inte att föräldrar gör okynnesanmälningar, de är nog extremt få, men att bygga en lista över "mobbarskolor" på anmälningar är en för tunn grund. Många av de skolor som anmäls lär sig dessutom något av att bli anmälda och blir istället duktiga på att hantera kränkningar och mobbning.

En del i att gå i skolan är att man ska träna på att umgås och arbeta tillsammans med andra människor. Lära sig lösa, skriva och räkna skulle man strängt taget kunna klara hemma. Men i alla sådana sammanhang förekommer konflikter och tyvärr ofta också mobbning och kränkningar. Skolans uppgift är att stå för allas lika rätt och lika värde och att förmedla de värderingarna på ett sådant sätt att kränkningar minimeras och att de som ändå händer hanteras på ett sådant sätt att eleverna inte får men för livet. Men den lärare som påstår att det inte finns mobbning på hennes skola - den ska man misstro. Det är förmodligen en av de lärare som inte ser, en av de lärare som därmed tillåter översittarna att missbruka sin makt.

För övrigt vet man av erfarenhet att förebyggande program har en förmåga att släppa fram och tydliggöra problem. En kampanj mot kvinnomisshandel ökar anmälningsbenägenheten, socialt förebyggande insatser innebär nästan alltid att fler barn anmäls till soc och ett aktivt mobbningsförebyggande arbete leder till att fler uppmärksammar och reagerar på mobbning. Det Aftonbladet hade var kanske listan över de skolor som hade det mest aktiva förebyggande arbetet?

Kommentarer
Postat av: Ary Sjögren

Jag håller med om att listan över mobbarskolor är felaktig, men detta beror på att dom flesta föräldrar inte anmäler saker till skolverket.
Jag vet detta eftersom jag har anmält två skolor för brister i mobbinghanteringen (båda skolorna fick kraftig kritik och en skola bytte rektor eftersom han ljög under utredningen) i båda dessa fall kom jag i kontakt med flera föräldrar till mobbade barn, dessa fick jag nämna i anmälan i två fall men dom ville inte skicka in egna eftersom dom riskerade problem med skolan då.
Jag blev som tack för anmälan anmäld till socialmyndigheten vid tre tillfällen av rektorn på min sons skola, trots att sociala myndigheterna redan efter första anmälan kom fram till att anmälan saknade ALL grund.

Ary Sjögren

2006-08-25 @ 12:10:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback