Parkera barn?

Så har ett borgerligt parti slagit till igen. Kd vill ta bort maxtaxan i förskolan, höja avgifterna och införa tidsrelaterad taxa. En tidsrelaterad taxa låter inte så farligt, men det är samma system som när du parkerar bilen - en varje timme kostar extra. Kanske ska man införa felparkeringsavgift för föräldrar som kommer för sent? Vi hade ett sådant system i Sigtuna under förra, borgerligt styrda mandatperioden. Förutom att det var hiskeligt dyrt för alla, så blev såväl personal som barn och föräldrar jättestressade av systemet. Småbarnsföräldrar behöver inte någon som talar om att de är otillräckliga. De behöver stöd och uppmuntran i sitt föräldraskap - inte mera skuldkänslor.

Utgångspunkten för sådana tokiga förslag är att föräldrar inte vill vara med sina barn och att de för nöjes skull låter dem vara på förskolan. Utgångpunkten för mig är att förskolan har något att ge barnen. Den finns där för barnens skull i första hand. Sedan tillkommer chansen att täcka föräldrarnas behov av barnomsorg som en extra bonus och som en styrande faktor för vilka öppettider som behövs.

En av de viktigaste effekterna av maxtaxan, bortsett från att den gav barnfamiljerna råd att använda förskolan, är att den som vill öka sitt arbetsutbud, som det så fint heter på ekonomspråk - dvs gå från heltid till deltid, eller från studier till arbete - blir inte straffad i systemet. Före maxtaxan var det många kvinnor som ville arbeta heltid, men som inte klarade att argumentera för det. Löneökningen åts upp av den höjda dagisavgiften och dessutom bevisade man ju att man var en dålig mamma som ville jobba heltid.

Nej, kd:s förslag är som vanligt en kvinnofälla.

De tycker också att en särskild barnomsorgspeng ska gå ut. Alla ska få 80-90 tusen om året att använda för barnomsorg. Morsning. Ingen förskola i vår kommun, som idag får 111 tusen för 1-2-åringar kommer att vilja ta emot dessa barn. Alternativet är att gå från en personaltäthet om 4,34 barn/anställd till 7-8 barn. Glöm då de små grupperna.

Utgångspunkten för mig är barnen. För kd tycks varje timme ett barn tillbringar i kommunal förskola vara en förlorad timme, som med alla medel ska bekämpas. Särskilt bland arbetarna.

Kommentarer
Postat av: Annaa M

Minns den där korta tiden med vårdbidrag under min yngstes första tid på dagis. Vi stressade som f-n för att hinna hämta i tid för att få ut de där slantarna som man fick om man bara hade barnet på dagis bara x antal timmar. Allt blev lugnare och trevligare när vi slapp det...

Undrar ibland hur många kd:are som har sina barn på dagis. Det måste väl ändå vara en del, vad illa de måste må av alla sina förlorade timmar.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback