Folkpartiet floppar

Undrar om man ska skylla på värmen. Jag menar, när det är 25-30 grader varmt och inga moln syns till på flera veckor kanske det är förklarligt att hjärnan mjuknar och inte riktigt hänger med. Det märkliga är att just folkpartister tycks ha extra känsliga hjärnor. Eller så är de omedvetna om att deras tankar passar bäst i hängmattan och inte riktigt tål granskningen ute i luften. Under sommaren har de folkpartistiska dumheterna duggat tätt.  Fast det kanske inte är tätare än vanligt, det kanske bara är så att när alla andra tar semester så märks folkpartiets dumheter mer.

 

Ta bara försöksballongen om obligatoriska gynkontroller i skolan för att upptäcka könsstympning. Snacka om att jaga mygg med kanoner… Missförstå mig nu inte, jag tycker att könsstympning är något avskyvärt och jag välkomnar alla goda idéer för att få stopp på den misshandel det faktiskt är, men insatserna måste vara verksamma. Speciellt om så många ska utsättas för dem. Och mycket riktigt dröjde det inte länge förrän insändarskribenter skrev att ”det var ju ett bra förslag, men jag behöver inte kontrolleras, jag kommer från en kristen familj”. Som om själva kristendomen skulle vara ett skydd. Vi vet ju att såväl hedersförtryck och könsstympning eller annat kvinnoförtryck inte känner några religiösa gränser. Och strax därefter kom en rättelse från folkpartiets integrationspolitiska talesman: vi menar inte att alla ska kontrolleras bara de som kommer från de områden där flickor riskerar att könsstympas. Bevisligen de som kommer från Sverige då, eftersom här har utförts könsstympningar… eller vad menar karl’n?

Och Leijonborg tiger länge – ända tills han märker att det går nog inte hem. Då säger han att det bara är enstaka medlemmar i hans parti som har privata åsikter (Nyamko Sabuno sitter i folkpartiets styrelse).Ulla Richter skriver i sin krönika i Aktuellt i Politiken att hon tycker att arma Sabuno blivit utlämnad till vargarna av de andra i folkpartiets ledning, men jag tror det är mer sofistikerat än så. Det här är en försöksballong. Blir det stort och positivt mottaget kan man stå bakom. I annat fall är ingen skada skedd – man kan ju alltid fortsätt fisket i de grumliga vattnen…

 

Vad som diskuterats mindre, men som kanske ändå är allvarligare är den delen av förslaget som handlar om skolan. För det första ska huvudduk förbjudas i kommunala skolor. För det andra ska offentlig finansiering av religiösa skolor förbjudas. Snacka om att skjuta sig i foten. Talibanerna jublar. För det som händer är att muslimer kommer att känna sig tvungna att lämna de kommunala skolorna för att deras döttrar ska få bära sjal. Då hänvisas de till religiösa skolor, som finansieras av – ja, vem vet? Livets Ord, fundamentalistiska grupper i mellanöstern, Hare Krishna, Maranata… och eftersom de finansieras privat kan ingen myndighet kräva insyn eller kräva att den svenska, icke-konfessionella läroplanen ska gälla. Då blir det kanske nödvändigt att ta till ett annat folkpartiförslag – att låta SÄPO bevaka gymnasieskolorna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback