desperat centerledning?

Kommer ni ihåg Centerpartiet, som det var förut? Kommer ni ihåg Gösta Ekmans fantastiska monolog "centerextremisten". Nej, kanske är det en bortglömd era. Såg Svt:s dokument inifrån om Centerns högerhopp. Kan inte låta bli att tycka synd om Centerns ledning. Här har de jobbat som ”ivriga bävrar” och inte får de något för det. När Moderaterna låtsasändrar sin politik då stiger deras siffror, men när Centern tar i och ändrar på riktigt händer – ingenting.

Mauderaterna har slitit hårt. De har slängt folkrörelsetraditionen i papperskorgen, struntar i sin position som ”borgerlig vänster” med en radikal och spännande skolpolitik, dumpar miljöengagemanget och nu senast dessutom  kärnkraftsmotståndet. Och inget händer. Jo, de andra högerpartierna tycker förstås att Mauderaterna är nyttiga idioter, men väljarna blir inte imponerade. Och alla de gamla centerpartister som slitit hårt i decennier ute i kommunerna – hur känner de sig nu när inget de tidigare har hållit heligt är värt något?

Partiledningen har anledning att vara desperat – och det syntes på DN:s debattsida igår. Nu räckte det inte att Maud Olofsson själv gick till försvar för allianssamarbetet, nu måste föredettingen Fälldin kallas in. Allt för att ge sken av att förändringen inte är så stor, utan att egentligen lämna den nya hägerlinjen.  Det blir som en besvärjelse när de skriver att ”Centerpartiet har vunnit stora framgångar inom ramen för Allians för Sverige. Det finns därmed utmärkta möjligheter för centerpolitik att bli verklighet efter höstens val…” Jaså. Bara det faktum att de måste skriva en hel debattartikel på DN-debatrt för att få ut det budskapet säger något om problemet. Och dessutom - är det centerpolitik att ge skattesänkningar till medelinkomsttagare på pensionärerna bekostnad? Och hur går det med centerns krav på alliansfrihet om de skulle behöva regera med folkpartistiska Nato-vänner? Nej, jag tror att de centerpartister på lokalplanet, t ex hemma i Sigtuna kommun, som håller sig utanför allianspratet är de som kommer att ha en chans att klara sig undan jätten gluff-gluff, hur mycket de centrala Mauderaterna än åmar sig och krälar i stoftet. Det vet centerledningen och det är därför de är så desperata.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback