Heltid en rättighet - deltid en möjlighet

200 000 människor, varav 150 000 kvinnor, är idag ofrivilligt deltidsarbetende. Den som jobbar deltid har lägre lön, lägre sjukpenning, föräldraförsäkring och a-kassa och får lägre pensioner. Basen för ett jämställt samhälle måste vara varje människas rätt till egen försörjning. Först då kan man på allvar hävda sin frihet och sitt oberoende. 200 000 människor förvägras idag den mest grundläggande möjligheten till egen försörjning, nämligen heltidsarbete.

Äntligen presenteras nu ett förslag som gör att heltidsarbetet blir normen, rättigheten för den anställde och deltid blir en möjlighet. Då säger miljöpartiet - som kallar sig feminister nej! Det kanske blir för hårda krav på företagen - säger ett parti som är beredda att driva fram friår, arbetstidsförkortningar, flygskatt och en mängd andra regleringar och kostnader för både små och stora företag. Varför ska vi tro dem när de säger att de, liksom vi, vill ha bort löneskillnader mellan män och kvinnor eller att de också tycker att kvinnor inte ska ha sämre villkor på arbetsmarknaden. De är beredda att kräva antidiskrimineringsklausuler i upphandlingar, men de är inte beredda att ta krafttag mot deltidsfällan. Inte är det en slump att 3/4 av de ofrivilligt deltidsarbetande är kvinnor - det är diskriminering.

Kvinnors rätt till förvärvsarbete på lika villkor och männens rätt till hemarbete är liksom själva knuten i jämställdhetsarbetet.
Kan inte låta bli att skicka med en liten vers av min rätt konservative huspoet Alf Henriksson:
" Den som inte kan bädda sin säng och laga sin mat,
utan msåte ha bistånd med allt av sin sammanboende
kan inte kalla sig en sann demokrat
och ska aldrig tala om frihet och oberoende"

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback