Folkilsken regering med folkilsken politik

Undrar hur Fredrik tänkte när han utsåg ministrar. Vilka är de verkliga motiven? De fyra regeringspartierna tycks ha fördelat politikområden så att partiet med den mest folkilskna politiken har fått posten. Om de olika statsråden är en vink om vilken politik som ska föras då blir det inte roligt. Eller som killen på macken kommenterade valresultatet: Det är bäst att hålla sig frisk de närmaste fyra åren.

 

Sedan undrar jag om inte statsministern strängt har uppmanat sina partiledarkollegor att inte välja statsråd efter kompetens och lämplighet utan efter den mest folkilskna politiken. Hur ska man annars förklara att flera borgerliga politiker som är mycket kompetenta på sina områden står utanför? Anders Wijkman, Birgitta Ohlsson, Karin Pilsäter, Sten Tolgfors – det finns en ganska lång rad av politiker som är mycket duktigare än de som nu fått plats i regeringen. Men det kanske hade varit svårare att tygla dem?

 

Regeringen blev mer jämställd än jag vågade hoppas. Men faktum kvarstår – det är fler moderater än kvinnor i regeringen. Och faktum kvarstår – högerpolitiken blir inte mindre kvinnofientlig bara för att kvinnor driver den. Minst två av de nya statsråden (kvinnor) har haft svart städhjälp ”för att klara av att driva företag” och statsministern själv har betalat slavlöner till kvinnor för att de ska ta hand om hans hem. Kvinnors frigörelse blir inget värd om den förutsätter förtryck av andra kvinnor.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback