Husligt höstmörker
Det blir inte särskilt många recept och hushållknep på den här bloggen. Så håll i er nu, för här kommer - på begäran - en släng av min husliga sida. Två pajrecept som garanterat gör tandläkare och dietister missnöjda. Men misströsta inte: alla ingredienser går att få KRAV-märkta och det mesta kan köpas som närodlat (bortsett från citroner och kanel). Baka och njut!
Kanelpaj
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker (går utmärkt med råsocker)
½ tsk bakpulver
125 g smör
2 dl vispgrädde
2 tsk kanel
Smält smöret. Blanda mjöl, socker och bakpulver och tillsätt sedan smöret. Tryck ut pajdegen i en form med löstagbar botten (ca 22 cm i diameter). Häll över grädden och ställ in i kylskåpet i ca 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader.
Strö kanel över pajen och grädda i 10 minuter. Sänk sedan temperaturen till 50 grader och grädda i ytterligare 15 minuter.
Servera i smala tårtbitar, gärna med vaniljglass.
Syrlig citronpaj
Deg
2½ dl vetemjöl
1 msk socker
1 liten nypa salt
1 msk smör
3 msk olja
1-3 msk kallt vatten
Fyllning
3 citroner
5 dl socker
½ tsk salt
2 stora ägg
3 äggvitor
florsocker
Serveras med vispad grädde
Ugnstemperatur 225 grader
Smörj en 22 cm vid pajform. Blanda mjöl och socker smält smöret och låt det svalna, blanda oljan i smöret och rör sedan ner i mjölet. Tillsätt vatten så degen håller ihop. Klä pajformen med degen.
Riv citronskalet. Lägg det rivna i en kastrull. Skär bort det vita skalet och skär citronerna i bitar. Spara saften. Lägg kött och saft i kastrullen. Häll i socker och låt allt smälta ihop på medelstark värme. Vispa äggen med äggvitorna och rör sakta ner citronblandningen i äggsmeten. Häll smeten i pajskalet och grädda längst ner i ugnen i ca 25 minuter, tills fyllningen stelnat och ytan är gyllenbrun. Pudra över florsocker och servera.