Var är valets goda förlorare?

Mitt sorterande börjar ge resultat. Två A4-kartonger med "bra-att-ha-saker" till Anders som blir kommunstyrelsens ordförande på onsdag. Massor i pappersinsamlingen. Och några kassar att ta hem (mina gummistövlar, reservstrumpbyxona och fleecevästen med sossetryck t ex).

Den kommunala budgeten håller också på att komma på plats. Fredag-lördag hade vi budgetöverläggning med fullmäktigegrupperna ï kommunledningen. Bra stämning, massor av skratt och mycket hårt arbete.

Efter varje val blir det tydligt att en bärande ingrediens i varje fungerande demokratin är de goda förlorarna. De som står ut med att motståndarna vann. Vår egen eftervalsdebatt måste ta sin utgångspunkt i att vi förlorade valet till Riksdagen och till Landstinget. Och även om det ligger mycket i det så räcker det inte med att säga "vi nådde inte ut med budskapet" eller skylla på mediaskugga i Stockholmsregionen eller hoppas på att nästa partiordförande ska locka väljare. Vi behöver gå djupare än så. Varför når vi inte fram med budskapet om jobben? Varför är det så svårt att förklara vad vi menar med en skola för alla? Varför blir vi så mycket försvarare av system i valdebatterna, när vi i vardagen är så kritiska? En sådan valdebatt tar tid. Tack och lov är vårt parti stort och har många röster. Eftervalsdebatten är igång på många håll och med många fördjupningar.

Ett annat exempel på dåliga förlorare finns här lokalt i Sigtuna kommun. För tredje veckan i streck är insändarsidan på vår lokala tidning full av upprörda borgerliga skribenter som tycker att Centern har svikit när de inte automatiskt ingick i en lokal allians. Men hallå, de bestämde sig för ett och ett halvt år sedan för att vara fristående och driva egen politik! Det har de gjort. Och den kommunledning som nu formas bygger på en gemensam politik. Vi har mycket gemensamt i våra lokala program. Läs om dem
här, och här. Det är inte ett svek. Det är resultat av en förhandling. Det är ovärdigt att yla om att Centerpartiet har svikit, när det faktiskt handlar om att man har förlorat. Både valet och förhandlingen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback