Röda Sigtuna - de blå darrar!

Det finns olika sätt att få bekräftelse. Ett är när moderaterna blir så skakis av en kommentar här på bloggen att deras oppositionsrådskandidat skriver en hel debattartikel i Sigtunabygden, hänvisar till bloggen och polemiserar med den. Det enda som fattas i artikeln är adressen till bloggen.  I inledningen till artikeln skriver Sörqvist (m): "Valet är över. Väljarna i Sigtuna kommun har sagt sitt. De har gett ett klart besked. De har givit den tidigare majoriteten underkänt. De har inte gått förnyat mandat av väljarna för fortsatt vänsterpolitik."  Han är nog rätt ensam om den tolkningen. Och den håller bara om man förtiger en del av sanningen.

På ett desperat sätt försöker han leda i bevis att alliansen har vunnit genom att peka på de mandat hans moderater, samling för sigtuna och centern har tagit. Vad han inte säger något om däremot, är att mandatförändringen inom den lokala alliansen är ett nollsummespel. De har fortfarande 23 mandat. Faktum är däremot att de partier som inte ingick i något samarbete före valet som stärkt sin ställning.

Centern har på medlemsmöte före valet beslutat att inte ingå i alliansen. De har drivit en självständig och lokal politik. Nu står de fria att göra upp med vilka de vill. Det är faktum. Att Lars-Göran Sörqvist inte respekterar medlemsbeslut är väl hans eget problem, men det blir ju inte lättare för centern att göra upp med några som tänker sluka dem till frukost.

Så kan man titta på kommunvalsresultatet och vad som hänt de två stora partierna i fullmäktige. Socialdemokraterna gjorde ett mycket bra val 2002 och fick fyra nya mandat. Vi har i år gjort ett uselt riksdagsval, men trots det har vi fått fler röster i kommunvalet än 2002 och vi behåller vår mandatställning. Sett till förutsättningarna att vi redan hade en stark ställning och att riksvinden varit en tuff motvind har vi gjort ett lysande val. Och nej, det resultatet är knappast ett mandat för alliansen att ta över makten.

Men moderaternas mandat då? På riksplanet har de mandat för att föra socialdemokratisk politik. Lokalt har moderaterna förvisso fått fler mandat i kommunfullmäktige, om än på sina allianskamraters bekostnad. Men 2002 gjorde moderaterna ett historiskt dåligt val och tappade fyra mandat. I år har moderaterna haft medvind - på riksplanet har de inte gjort ett bättre val i modern tid. Och ändå fick de bara tillbaka två av de tappade fyra mandaten. Sett till förutsättningarna är det uselt. 1089 kommuninvånare som röstade på moderaterna i riksdagsvalet ville inte ha moderaterna vid makten i kommunen. Om detta inte ska tolkas som att vi har fått ett mandat att fortsätta så måste det vara Sörqvisteffekten som slagit till?


Kommentarer
Postat av: Klas Nyman

Ni politiker är för roliga, för att inte säga tragiska. Sanningen är ju att varken sittande majoriteten eller det borgliga blocket har majoritet. Sittande majoriteten har ju faktiskt tappat två mandat, har färre röster än den samlade borgligheten - men S är ju största partiet. Hålla på med hårklyverier och att två förlorande sidor båda utropar sig som vinnare är inget annat tragiskt.
Jag fasar för det kommanade mandatperioden då tio (10!!) partier skall samsas i sandlådan. Framtiden ser inte ljus ut för Sigtuna kommun - oberoende av vilken sida som slutligen trixar sig in i kommunhuset

/Klas

2006-09-27 @ 20:41:07
Postat av: Mr D

Ja, man undrar ju; det vårt avgående kommunalråd glömmer är att det i kommunen dessutom finns ett lokalparti som frånsett frågan om kommundelning för en väldigt moderatliknande politik: samling för Sigtuna.
Om avgående kommunalrådet hade haft ett större perspektiv och bättre analytisk förmåga så hade hon sett till detta. Nu slutar hennes inlägg i att "jag har rätt, Lars-Göran har fel".
En sådan diskussion ligger på samma nivå som de vi kan skåda i lokaltidningen; "vi i s har gjort det här, men m hatar dessa människor", "vi i m har flest ungdomar - nej det har vi i s".
Som politiker måste man kunna vara nyanserad. Så enkelt är det. Annars bidrar man till att ytterligare spä på politikerföraktet.

2006-09-28 @ 08:32:51
Postat av: Fredrik

Grattis Anna Karin och (s) i Sigtuna till ett bra val och skit i dom magsura jävlarna innan som kommenterat, dom fattar inte eller accepeterar inte att (s) är omtyckt av väljarna i Sigtuna.Hoppas ni kan sprida er kompetens i resten av Länet och den socialdemokratiska organisationen där.

Postat av: Anna-Karin

Tack Fredrik för uppmuntran. Nu står vi inför valanalysen och jag hoppas att vi gemensamt kan dra slutsatser som leder till ett rött Stockkholms län framöver. 2010 tar vi dem!

Till Klas och Mr D vill jag bara säga att det är bra med mothugg - om inte annat vässar man sina egna tankar. Ni får gärna tycka att det är hårklyverier eller inte är särskilt nyanserat. Jag medger gärna att det är inte partiets djupa, nyanserade och väl genomtänkta valanalys, utan just en personlig kommentar som den hugade kunnat läsa på bloggen. Det som däremot varit publicerat i Sigtunabygden utger sig däremot inte för att vara dagboksanteckningar och personliga kommentarer, utan ska ju slå fast ett partis officiella ställningstagande. Ni får väl dra era egna slutsatser av det.

Samtidigt tycker jag det är avslöjande att moderatledaren reagerar så häftigt på den personliga kommentaren till läget. Det blir extra pikant när man dessutom vet att när partierna under mandatperioden 98-02 gjorde upp om bl a politiska sekreterare så sattes den undre gränsen för om ett parti skulle kunna få en sådan vid 15 mandat. Moderaterna kunde då inte tänka sig att ett sämre resultat var möjligt. Det är dessa 15 mandat som man nu desperat försöker utmåla som den stora segern...

Avslutningsvis Klas, du har i "den samlade borgerligheten" räknat in Centern - ett parti som uttryckligen ställt sig utanför alliansen. Ja, de är borgerliga men nej, de ville inte slukas i alliansen - de ville driva en självständig politik för att efter valet kunna välja samarbetspartner utifrån möjligheten att få igenom sina hjärtefrågor. Det ska respekteras.

2006-09-29 @ 16:14:47
Postat av: Klas

Anna-Karin:Jag ser fram emot en 'djup, nyanserade och väl genomtänkta valanalys' - hoppas att den når offentligheten..
S har ju utan tvekan gjort en bra val i Sigtuna, att ligga på 39% när sossarna faller fritt både i landet och i länet är naturligtvis bra. Bygg en sporthall till så klättrar ni över 40% nästa gång.
Min poäng är enbart att varken du eller din lika onyanserade moderata kollega knappast kan räkna hem centermandaten i förväg. Jag har läst C's kommunala idépgm och utifrån det kan man ju knappast dra några solklara slutsater. Naturligtvis är det inte alls otroligt att centern väljer sittande majoriteten för att blokera SD. Jag skulle tro att de flesta i kommunen skulle tycka att det vore bra om centern gör det valet En slutsats som jag antar att du drog redan på valnatten. Då kan man ju fråga sig om centern väljer er för era egna meriter eller för att blokera SD. Centern går ju ur den här soppan med viss trovärdighet hur de än gör..

Fredrik: läs innan du kommenterar! Jag hugger inte på dina kära sossar, jag hugger på småaktigt tjafsande från både sossar och moderater. Att ge högsta hönset rådet 'att skita i' medborgare var väl inte så lyckat.

/Klas

2006-10-01 @ 00:23:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback