Moderat kulturskymning
Igår intervjuades kulturministern i Ekots lördagsintervju. Totalt intetsägande. Jo, hon låter trevlig och sympatisk och är förmodligen personligen engagerad kulturkonsument. Men vad vill hon? Det var faktiskt fullständigt omöjligt att få kläm på vilka kulturpolitiska frågor hon tänker driva, utöver att avgiftsbelägga de statliga museerna. Argumentet hon framförde var att hon genom att sänka skatterna gav människor frihet att själva välja vad de skulle lägga pengarna på. Men det är ju de som redan har pengar som fått mer, det kan man t ex läsa om på Johannas blogg. Antingen förstår inte kulturministern att det finns lågavlönade i vårt land eller så tycker hon att det är rätt att det bara är höginkomsttagarna som ska kunna göra valet att betala entréavgift på museerna. Om de andra stannar hemma slipper man ju trängas med fattiga männsikor.
Det enda riktigt positiva besked hon gav var att moderaternas krav om att det ska kunna tas ut avgifter för bibliotekslån tydligen inte kommer att genomföras den här mandatperioden med den här regeringen. Frågan är om det är statsministerns ord före valet som gäller eller om det är kulturministerns ord under gårdagens lördagsintervju som gäller. För bokläsningens skull hoppas vi att det är det senare. Man har ju redan aviserat att ?En bok för alla? och andra läsfrämjande insatser inte längre ska få stöd.
Ekots Thomas Ramberg gjorde vad han kunde för att få fram besked. Bra och vassa frågor ställdes och intetsägande svar levererades. Han vred och vände på frågorna och visade hur väl påläst han var. Men inget kom. Kanske var det det mest avslöjande av allt för alliansens kulturpolitik. De har verkligen ingen. Lena Adelsohn Liljeroth har en enda uppgift: Inga skandaler. Och det sköter hon galant. Men också en ickepolitik kan få förödande konsekvenser.
Men det är inte bara på nationell nivå som den moderata kulturpolitiken bidrar till rena mörkret. I Täby har något snille kommit på att man inte längre ska ha en Kulturskola som erbjuder kommunens barn bra undervisning till anständiga avgifter (nå, det är ganska hög avgift i Täby redan, men ändå). Nej, istället ska telningarna själva söka upp en lämplig musiklärare som kommunen ska ersätta för att de lär ut pianospel eller blockflöjt. Den politiskt ansvarige moderaten säger i en notis i fredagens DN att det här är så bra för den som vill undervisa på deltid och t ex spela i en orkester vid sidan om. Har han aldrig talat med Kulturskolans lärare? Vet han inte att många kulturskolelärare runt om i Sverige som faktiskt gör just så, undervisar på deltid och är frilansmusiker, spelar i orkester, komponerar eller dirigerar på den andra deltiden?
Nej, Kulturskolan läggs inte ner officiellt, men den blir beroende av att Täbyfamiljerna väljer just Kulturskolans lärare. Bekymret är bara att man riskerar att slå undan den stabila grund som behövs för att en väl fungerande Kulturskola ska finnas. Jag vet inte så mycket om Täby, men i min hemkommun Sigtuna har Kulturskolan ett vidare uppdrag än att ?bara? erbjuda frivilliga ämneskurser. Alla våra elever i tvåan och trean får kompanjonlärare, vilket betyder att närmare 1000 barn får professionell undervisning i dans, drama, sång eller musik. För skolår 4-6 finns en ?kulturpool? som samarbetar med alla skolor enligt ett rullande schema. Kulturpoolen hjälper skolorna att använda dans, musik och drama i den ?vanliga? undervisningen och stärker på så vis skolans kunskapsuppdrag i alla ämnen. Föreställningar om 1700-talets Sverige, om penicillinets betydelse och mycket annat har vuxit fram i det samarbetet. Viktiga ämneskunskaper har lärts in på ett helt annat sätt än vad eleverna är vana vid. Många skolor för de yngre barnen har så lite musikundervisning att de inte kan rekrytera professionella musiklärare, men Kulturskolan kan engageras för uppgiften. Förskolans danslek, Ekillaskolans kulturklasser och gymnasieskolans individuellt valbara kurser är beroende av att Kulturskolan fungerar. Kulturskolan har också bidragit med kompetensutveckling bland grundskolans lärare, t ex i dans för idrottslärare. Jag antar att Täby också skulle kunna ha så mycket nytta av sin Kulturskola. Om de vill. Men då går det inte att leka affär med en del av verksamheten ? då måste man värna helheten! Men vem är förvånad? Moderaterna visar än en gång att det är viktigare att leka affär än att värna barnens rätt till kunskap och kultur. Och det svenska musikundrets koppling till kommunala musikskolor tycks vara okänt för moderater.