Uppsala eller Ruhr?

- Idag ser Uppsala ut som Ruhrområdet, utbrast maken i går morse när vi anlände till Uppsala söderifrån. Vi hade valt att köra 255:an istället för E4 och Uppsala var insvept i dimma. Bara några rykande skorstenar stack upp i den gråkalla morgonen. Vi var på väg till Fyrishov, det var dotterns egen dag.

 

Våra barn har fått varsin ”egen dag” i julklapp. Att ha en egen dag innebär att det barn som fått dagen bestämmer vad familjen ska göra den dagen. Förr om åren har barnens dagar t ex fört oss till Naturhistoriska riksmuséet, Holiday on Ice, bio och Nationalmuseum. Det började som en desperat åtgärd från oss föräldrar som var fantasilösa nog att inte komma på vad vi skulle ge bort i julklapp. Men ungarna har blivit förtjusta i sina dagar och önskar sig ibland en dag till jul eller födelsedag. I år var det dags igen.

 

Lördagen var sonens. Kl 6.25 kom han och gjorde ett första försök att väcka sina föräldrar. Vi förhandlade oss till ytterligare 20 minuters sömn. Sedan var det dags. Engelsk frukost med bacon, ägg och rostat bröd och sedan bar det iväg i Södertälje. Sonen ville nämligen gå på äventyrsbad och Tom Tits, så vi avstyrde Fyrishov. Sydpoolen var en ny erfarenhet för hela familjen. Mysigt bad. Vågmaskinen var en höjdare, även om min personliga favorit är bubbelpoolen. På eftermiddagen var det Tom Tits, inklusive lunch. En lunchbuffé som var riktigt bra. Annars är matställen på den här typen av ställen ofta ganska dåliga – det finns ju inget alternativ.

 

När vi alla var helt slut och inte ens sonen orkade pilla och testa och prova åkte vi hem till Rosersberg. M hade beställt middag på den lokala italienska restauranten ”Alfonso från Neapel”. Sonens dag avslutades med kanelgifflar och ”Livet é Python”.

 

Dotterns frukost bestod av blåbärssoppa och rågbröd med ost. Efter Fyrishov åkte vi hem och dottern lagade lunch. Korvgryta med pasta till. Så styrde vi kosan till Sigtuna museum. Där visas nämligen Östasiatiska museets mangautställning. Och dottern är mangafrälst. Och Japanfreak. Vidare från museet till bokhandeln i Väsby, där vi hittade en faktabok om Japan som dottern önskat sig. Sedan bestämde C att vi skulle ta en paus – alla fick göra det de ville. Sonen spelade Sims, maken sov middag, jag såg Herzogs ”Cobra Verde” och dottern tecknade manga och läste Japan-bok.

 

Middag avåts på kinarestaurang i Märsta. Som tur var serverades allmänt asiatisk mat, så jag kunde beställa Yakiniku – något som dottern uppskattade. Vi kunde ju äta av varandras mat, tills vi blev mätta och belåtna. Dagen avslutades med bastu och en kopp te.


Kommentarer
Postat av: Johanna Graf

Bra tips! Jag ska absolut önska mig en egen dag av mina barn i födelsedagspresent!

2007-01-09 @ 09:16:30
Postat av: Anna-Karin

Hmmm, har inte tänkt på att det kan funka åt det hållet. Hittills har det varit barnen i familjen Lundström som önskat sig egna dagar av sina föräldrar. Men det skulle vara riktigt härligt att bli ompysslad av barnen en hel dag...

2007-01-10 @ 10:52:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback