Slut på framtidsdagarna - åter till vardagen

Väl framme på Framtidsdagarna upptäcker jag att något inte funkar som det ska- Ingen uppkoppling. Trist.


Morgonen inleds med ett panelsamtal som Jens Orback leder suveränt. Trots det omöjliga i att få åtta politiska rävar att samsas på samma scen, fick han dem trots allt att prata med innehåll - och rejält mycket humor. Och det blir tydligt att vi måste ompröva politiken. Inte för att tillfredsställa opinioner utan för att världen förändras. Utmaningen från befolkningsförändringar och migration i framtiden (2050 minskar Europas befolkning, vem ska då producera vård och varor?), klimatförändringarna, nya kommunikationsmönster och vanor, viljan att skapa nya företag och att de företag som vinns ska växla. Det räcker inte med mer av det gamla - det måste göras en hel del nytt också. Och det är inspirerande att lyssna på människor som Jan Eliasson, Carin Jämtin och Anneli Hultén.


Så fortsatte rådslagsjobbet. Vi som valt att ingå i gruppen som sysslar med framtidens jobb fick lyssna på industrialisten Carl Bennett, huvudägare i  bl a Getinge och till Anna Doyhre från undersökningsföretaget Universum. Mycket som är tänkvärt. Carl Bennett framhöll det viktiga i ett helheten fungerar. Det räcker inte för företagen att ha ett skattesystem som är anpassat - utbildningssystemet måste funka, den offentliga sektorn måste klara sitt uppdrag och politiken behövs för att både underlätta för företagen och utmana dem att utvecklas vidare genom att ställa krav. Och vi får aldrig glömma kulturlivet. Kultur är inte lite grädde på moset och underhållning - ett väl fungerande kulturliv är centralt för näringslivet på orten!

Anna Doyhre pekade på skillnaden mellan gymnasieelevernas vilja att starta företag och studenters och unga yrkesverksammas. Hon visade också hur allt fler tycker det är centralt med trygghet i jobbet.


Sedan började vi jobba själva, en mycket bra gruppdiskussion, där alla verkligen deltog med liv och lust. Kreativa som sjutton. Min slutsats blir ju också att många av de beslut som fattades igår behöver revideras om vi ska ha en politik som verkligen stöder entreprenörsanda och företagande. Vi kan inte låsa in barn i rutor och bygga utbildningssystem där de som är kreativa blir problem...


Marita Ulvskog avslutade dagarna med att jämföra oss och moderaterna. På moderaternas stämma presenterar partisekreteraren opinionsundersökningar om vad som går hem. Sedan beslutar ombuden enligt opinionsundersökningarna. Hos oss handlar det om ett fördjupat samtal. Det senare tar längre tid, men jag är glad över att tillhöra ett folkrörelseparti och inte en PR-byrå.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback