Osmaklig affärsidé

Så får Stockholm Sveriges första helt igenom privata sjukhus. Ett sjukhus för barn. Smart att exploatera föräldrars oro. Många föräldrar i familjer med snäva marginaler avstår från att gå till tandläkaren eller doktorn för egen räkning för att kunna förse barnen med en egen mobil och annat som kompisarna har. Självklart är föräldrar beredda att till nästan vilket pris som helst garantera sina barn vård.

Det är förstås bara en slump, men Sofiahemmets planer presenteras just som moderaterna inleder sin stämma. De moderater som leds av Fredrik Reinfelt - kommer ni ihåg hur han tittade djupt in i TV-kamerorna i valrörelsen och lovade att inte sälja ut akutsjukhusen? Och sedan medverkade till att ta bort stopplagen och därmed ge landstingen tillstånd att sälja ut akutsjukhusen? Som lovade att värna den offentligt finansierade vården och nu inte tycker det är särskilt oroande att Sofiahemmet öppnar privatfinansierad sjukvård. De moderater, som i landstinget representeras av sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfelt. Hon tycker det är viktigare att sänka skatten med 17 öre än att se till att sjukvårdens anslag åtminstone ökar i takt med lönekostnadsökningar och prisökningar. Samma sjukvårdslandstingråd som förhalade den viktiga närakuten vid Astrid Lindgrens barnsjukhus och i frågasatte om den ens behövdes. Jag hoppas väljarna kommer ihåg det 2010.

Om sjukvårdspolitiken i landet och i Sveriges största landsting sköts så illa och om den offentligt finansierade sjukvården hela tiden får maka åt sig för skattesänkningar och marknadslösningar - då kommer de föräldrar som har råd att skaffa privata lösningar att göra det. Det finns inga föräldrar som inte gör allt de kan för sina barn. Det finns inga föräldrar som inte är livrädda för att deras barn ska bli svårt sjuka eller skadade. Det finns inga föräldrar som inte skulle gå förbi vilka köer som helst när livets mening hotas. Därför är Sofiahemmets affärsidé så infernalisk.

Och när man börjar betala särskilda sjukvårdsförsäkringar för sina barn, slutar söka sig till de privata eller landstingsägda sjukhus som finansieras över skattsedeln vad händer då? Hur många kommer att tycka att det är ok att betala samma sak två gånger? De kommer naturligtvis att kräva att få slippa landstingsskatten, i alla fall den del som bekostar barnsjukvården. Och så är det ett faktum. Det solidariskt finansierade systemet som ska garantera vård till alla på lika villkor krackelerar. Och det är barnen som är murbräckan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback