Var är de granskande medierna?

Ibland undrar man var de granskande medierna är. Under våren har mina barn fått brev från en nystartad skola. Ägarna vill att barnen ska välja privatskolan till hösten. Men hur seriösa är skolföretagarna? Och vem granskar deras seriositet?

De adresserar breven till mina minderåriga barn. I breven finns ansökningshandlingar, där vi inte bara ska fylla i namn, adress och liknande uppgifter. De vill också veta om barnet har behov av något stöd och vilka stödinsatser som finns nu. Ingenstans framgår det varifrån adressen kommer. Ingenstans framgår det hur de tänker hantera känsliga uppgifter, som personnummer och beskrivningar av ev svårigheter. Kommer de att behandlas med sekretess, eller riskerar den som informerar den nya privatskolan om barnens svårigheter att få den informationen spridd över världen? Och varför ska de alls veta vilka stödbehov de sökande eleverna har? Är inte alla elever lika välkomna?

I skolans reklamkampanjer berättar de om häftiga nya skollokaler som ska byggas. På informationsmöte för föräldrar presenteras en landskapsarkitekt som är engagerad för att rita skolan. De vill bygga i industriområdet, men har inget bygglov. Därför har de hyrt lokaler i Märsta Centrum, men har ännu inget bygglov att bedriva skolverksamhet där heller. Lokalerna i Märsta Centrum saknar alla sorters specialsalar. Rektorn har då glada idéer om att de nog kan vara i kommunens idrottshallar och ha slöjd och NO utomhus...

Obehagligt är också alla rykten som sprids. En förälder i sonens klass ringde bekymrad häromkvällen. Hon ville ha kvar sin äldste son i hans gamla skola, men ryktena gjorde gällande att "alla" kompisarna skulle gå över. Nu funderade hon över om sonen kanske skulle tappa lusten om kompisarna lämnade. När vi talades vid några dagar senare visade det sig att det nog inte låg så mycket i ryktena. Det var långt ifrån alla kompisarna som skulle gå över till den nya skolan. Men ryktena sprids envist i fler åldersgrupper. Och det vore riktigt obehagligt om de som söker skolan inte gör det för att de tror på skolan, utan för att de tror att "alla andra" gör det

Vi är lyckligt lottade i Sigtuna när det gäller tidningar. Vi har Upsala Nya Tidning, med lokalredaktion i Märsta. UNT äger också gratistidningen Sigtunabygden. Den är en oändligt mycket bättre journalistisk produkt än många av de lokala reklamblad som delas ut i våra grannkommuner. De granskar ofta makten - kritiskt. De granskar skolor, företag, politiker, myndigheter. Om den nya fristående skolan, väldigt lite. Jag väntar på den kritiska granskningen av skolföretagarnas bakgrund, bevekelsegrund och förutsättningar. Det är viktigt för medborgarna att veta vad de kan förvänta sig av denna nya skola. Det påverkar alla i kommunen när en skola etaberas. Det är medborgarnas skattepengar som finansierar skolan. Också de elever som inte väljer den nya skolan påverkas - klasskamrater försvinner, det blir färre elever och kanske smalare valmöjligheter för de eleverna.


Ett fritt skolval förutsätter fri tillgång till information om både starka och svaga sidor hos skolorna. Det förutsätter en kritisk granskning. Det är mediernas bästa gren.


Kommentarer
Postat av: K. Svensson

UNT och Sigtunabygden har i flera artiklar granskat den aktuella skolan, Bergius. Som tidigare anställd inom socialförvaltningen i Sigtuna kommun undrar jag givetvis också över den bristande granskningen gällande våld, droger och sexuella övergrepp vid kommunala skolor i Märsta... Det är nog tur att det går att erbjuda elever och ansvarstagande föräldrar ett alternativ.

2008-06-08 @ 20:33:16
Postat av: Anna-Karin

Hej,

jo, jag har också läst artiklar om den aktuella skolan. Jag har kanske läst slarvigt, men det har främst varit snälla presentationer av det nya alternativet - inte om de risker det innebär att sätta sitt barn i den skolan och inget grävande om företaget.När en förskola skulle etableras i kommunen för lite sedan gjorde Sigtunabygden och UNT precis den granskningen. Man granskade ägaren och lyfte upp tveksamheter i ljuset. Det ledde till debatt, bl a i kommunfullmäktige, om huruvida det var rätt att alls gå vidare med företaget. Någon sådan offentlig debatt förs mig veterligt inte om den nu aktuella skolan.Jag hoppas verkligen att alla de svårigheter som skolan står inför blir lösta innan skolstart - både för elevernas skull och av sparsamhet. Det är våra gemensamma skattepengar som står risken. Går det åt skogen måste kommunen omedelbums se till att ordna skolplatser åt de barn som står utan.

Postat av: Douglas

Hur kan ge såna otroligt kränkade påhopp? Du har väl inte ens varit där? Skolan är hur bra som helst, och spöar de kommunala skolorna i Sigtuna kommun med hästlängder. mvh Douglas

2008-10-10 @ 15:03:21
Postat av: Anna-Karin

Tråkigt att du uppfattar kritik som kränkande. I april, när inlägget skrevs, fanns det ingen skola att besöka. Det gläder mig att du tycker att skolan är bra, jag antar att du är elev, förälder eller personal på skolan. Man jag tycker fortfarande att alla skolor ska granskas kritiskt, både privata och kommunala.

2008-10-10 @ 16:12:43
Postat av: Charlie

Hej!Jag har med nöje läst din blogg och kan bekräfta att en elev kommenterat här, en ung sådan.Du är välkommen att besöka oss på Bergius, liksom granskande medier, politiker och andra som är nyfikna. Dock tar vi inte mot oanmälda besök då vi värnar om elevernas säkerhet.Den kunskapssyn och den vision vi på Bergius försöker förverkliga är en skola där eleven, dess trygghet och utbildning står i centrum på riktigt, något många tydligen tycker ha saknats i kommunen tidigare.Själv har jag erfarenhet av främst Stockholms och Upplands-bros kommun innan jag flyttade till, och började arbeta, i Sigtuna dito. I dessa kommuner finns och fanns förvisso friskolor med påtagliga brister, men även bra, strukturerade och genuint pedagogiskt motiverade sådana. Det senare är vad vi försöker förverkliga i Sigtuna kommun med Bergius och vi är på god väg.Både elever, föräldrar och personal har stort inflytande på skolans utformning och jag har aldrig jobbat på en skola med så motiverad, fokuserad och engagerad personal tidigare under min över tioåriga lärarkarriär.Så, som sagt, välkommen att bilda dig din egen uppfattning och komma med kritik, så länge det är väl underbygd och konstruktiv sådan, för som det ser ut nu är Bergius här för att stanna.Vänliga hälsningar Charlie

2008-11-29 @ 19:42:44
Postat av: Anna-Karin

Kul att du vill kommentera inlägget och försvara din skola. Fortfarande är min huvudkritik inte skolan utan de granskande mediernas frånvaro. De har fortfarande inte synts till.

2008-12-07 @ 20:40:35
Postat av: Fred Blomberg

Hej Anna-Karin Efter att ha besökt Bergiusskolan kan jag försäkra dig att sifforna om att skolan har den högsta antalet gymnasiebehöriga elever i 9.an väl stämmer överens med den anda man som besökare möter på skolan.Jag besökte den fredagen den 30 april på inbjudan av rektorn Tomas Borg som jag känner sedan tidigare.Det är ett stort steg framåt och till stor lättnad för elever och föräldrar att man även i Märsta har fått altenativ för de föräldrar och barn som inte vill se sina barn lida i Märsta högstadieskolor. intrycket på Berius är elevernas delaktighet,lärarnas stora engagemang,ungdomlig entusiasm och oräddhet.Ordning och reda.Inget klotter på skåp och väggar.Kunskapsfokusering,idrottsinriktning.Enkla lokaler.billiga men funktionella lösningar samt en äldre rektor med stor kompetens och engagemang.Vilken revansch för honom att med så stor framgång starta en egen skola 500 meter från den skola varifrån han orättfärdigt fick sparken för tre år sedan.

2010-05-10 @ 18:00:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback