Arlanda och miljön

När Reinfeldt bestämde sig för att de "nya" moderaterna nu också skulle bli salongsfäiga i miljöpolitiken borde han ha satt munkavle på några framträdande partikamrater. Igår framträdde det moderata finansborgarrådet och avslöjade moderaternas verkliga miljöpolitik genom en DN-debattartikel. Nordin tror att om man bara tar bort utsläppstaket för Arlanda så blir allt bra.

Det tror inte jag. Utsläppstaket och de andra miljövillkoren är nödvändiga för att flyget ska lyfta sig själva i håret. Men Luftfartsverket Arlanda kan inte stå för allt själva. Ungefär hälften av alla koldioxidutsläpp beror på marktransporterna.

17-18 tusen anställda gör sina arbetsresor, och den tredjedel som bor i Sigtuna kommun har urusla kollektivtrafikförbindelser - de tar gärna bilen. Bor man i Uppsala eller Upplands Väsby finns alltid Upptåget, men inte om man bor i Valsta eller Sigtuna.

Det första man måste göra är alltså att se till att de som åker dagligen till och från Arlanda tar sig dit med cykel eller kollektivtrafik. Gärna spårbundet, se till att pendeltåget får en riktig "krok" , gärna med station också i Odensala - eller fixa en sån där liten charmig automatbana som finns på andra flygplatser i världen - t ex Orlyval som ansluter Orly till Paris lokaltågssystem. Komplettera med en tvärspårväg från Sigtuna, via Valsta och Märsta station och vidare förbi Arlanda mot Vallentuna och Roslagsbanan. Komplettera med tätare busstrafik mellan Arlanda och Rosersbergs villastad och det snabbt växande industriområdet/logistikcentrat.

Se till att motorvägsanslutningarna vid Måby och Rosersberg kommer på plats och att den planerade kombiterminalen för godsomlastning mellan väg och järnväg snarast byggs i Rosersberg. Det kan korta vägtransporter av flygfraktat gods.
Se till att flyget och lastbilstrafiken kan drivas med alternativa bränslen och/eller med mindre utsläpp. Utveckla tekniken. Bygg tystare plan som kan flyga över tätorter. Fler gröna inflygningar, som gör att plan inte behöver cirkla runt och vänta på "sin tur" att landa. Det måste vara möjligt.

Det moderata finansborgarrådet i Stockholm är orolig för att flygets kapacitet bromsas av utsläppstak. Men det är inte utsläppstaket i sig som är problemet. Problemet är att Luftfartsverket ensamma fått ta hela det statliga ansvaret, trots att de andra trafikverken sitter på många av lösningarna. Problemet är att Luftfartsverket, flygindustrin och andra aktörer inte satte igång direkt med åtgärder för att minska utsläppen, utan väntade och räknade med att det skulle ordna sig längre fram och nu driver på att taket ska tas bort. Problemet är att Sten Nordins partikompisar i landstinget har tagit bort enhetstaxan på SL och nu också hotar det enhetliga månadskortet - det är främst längst ut i länet som folk tar bilen istället för bussen när biljetten blir dyrare.

Men inga sådana lösningar presenteras av Betong-moderatarna. Istället ska taket tas bort och miljövillkoren mildras. Så ser moderat miljöpolitik ut. Friheten att tjäna pengar är viktigare än klotets överlevnad.

Och igår kom nyheterna om nolltillväxt. Även om finansministern inte är oroad över att det blir tvärstopp i ekonomin, så är jag orolig. Flyget är en tydlig konjunkturmätare. Det är där svängningarna syns först. Och om tillväxten tvärbromsar, då är det inte utsläppstaket som kommer att sätta stopp för Arlandas utveckling.

Kommentarer
Postat av: Torbjörn Persson

Hej,

Jag bara tycker om upplägget på den här bloggen och är intresserad av hur du har gjort för att få till det! Något du vill dela med dig av? Jag avser börja blogga, men är osäker om upplägg, struktur, mm, mm. Vore tacksam för kontakt och ev tips!Bästa hälsningar,

Torbjörn PerssonTorbjörn Persson

BEST International

Marketing & Export Consultancy

Gustav III:s Boulevard 123SE-169 74 SOLNA, Sweden

Tel: +46 8594 422 25

Fax: +46 8594 422 25

Mob: +46 739 45 27 55

Email:
tobbe.vision-inter@telia.com, and

best.international@telia.comMember of SIEN, Stockholm region International Entrepreneurs´ Network

www.sien.seMember of the Consulting House Vascaia AB

www.vascaia.se

-------------------------------------------------

I am a Rotary member. President in Arlanda Rotary Club, district 2350, Sweden

www.rotary.se/arlanda, and www.rotary.org2010-10-17 @ 21:08:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback