Gunilla Röör fantastisk Thea

Som alltid fick vi syskon med respektive ett teaterbesök i julklapp av mina föräldrar. Vi brukar ta upp nästan en hel bänkrad....

Årets julteater blev Charlotte Löwensköld på Stockholms stadsteater. Modigt av teatern att våga sätta upp något som kan bli - om man inte ser upp - en sliskig romantisk spökhistoria. Nu blev den något helt annat. Kerstin Perski, som dramatiserat, och Elisabeth Frick som regisserat har läst Selma Lagerlöf. Här bröts alla tendenser till slisk i tid.

En lysande scenografi gjorde scenförändringarna till en förstärkning snarare än som avbrott. Enkel, men väl fungerande och med de ständigt närvarande spökena som extra förstärkning.

Historien är egentligen tidlös, den om hur man genom sin hämnd ständigt föder nya oförrätter, men här fanns också så många andra historier. Påfallande är de starka och mångfassetterade kvinnorna.  Anna Svärd, Charlotte Löwensköld, Prostinnan Forsius, Malvina Spak.

Gunilla Röör gjorde en fantastisk Thea Sundler. Infam i sin närmast kvävande "omsorg" om Karl-Artur. Hur hittar man en sådan genomotrevlig karaktär? Det är sannerligen stor konst.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback