Värmdöborgarnas krokodiltårar

En av den gångna veckans mer dramatiska frågor är den om samverkansavtalet i Stockholms län. Det låter knastertorrt och trist, men är stort. Alla regionens niondeklassare håller just på att som bäst välja gymnasieutbildning. Om ett par veckor är valperioden över.

De senaste tio åren har en intensiv diskussion förts om att skapa en gemensam gymnasieregion, så att alla regionens elever ska, på lika villkor, kunna söka alla gymnasieutbildningar. När det gäller fristående gymnasieskolor finns inga kommungränser, bara för de kommunala.
För att det ska bli möjligt för regionens ungdomar att välja fritt mellan alla skolor måste kommunerna vara överens - alltså ha ett samverkansavtal. Inför årets ansökningsperiod var det så i princip klart. Ja, alltså Stockholm krävde att få utesluta SP och NV (samhällsprogrammet och naturvetarprogrammet). Så blev det. Kommunerna skrev under avtalet och så var allt frid och fröjd. Kunde man tro. Men helt plötsligt kom någon på att det kunde bli så att de egna eleverna inte längre fick förtur till populära platser. Och det blev jobbigt att stå för för Värmdös borgerliga majoritet. Så de skyllde allt på en tjänsteman (fegt) och drar sig ur samarbetet.

Så nu befinner sig stockholmsregionens nior i en total röra. Värmdös borgare har rört till det rejält. Mitt under valperioden ändras förutsättningarna, så de som trodde att de kunde söka till Värmdö gymnasium kan helt plötsligt inte det.

Det som kanske är allra mest anmärkningsvärt är att samma borgare som nu gråter stora krokodiltårar för att kanske Nackaelever tar plats på deras gymnasium var beredda att sälja sitt gymnasium för ett år sedan. Om inte Skolverket sagt nej till friskoleansökan hade Värmdö inte haft något gymnasium. Då hade skolan haft samma frisökregler som alla andra fristående gymnasieskolor. Det säger de ingenting om nu. Fegisar.

Kommentarer
Postat av: Annika

Du slår huvudet på spiken Anna-Karin! Dramatiken lär inte minska veckorna framöver, kommunledningen i Värmdö gör nu vad den kan för att skyffla skuld på andra. Konfrontationstaktiken (visavis KSL) ser inte ut ändras, snarare tvärtom, vilket verkligen riskerar skapa kaos för hela regionen.

Hoppas allt är väl med dig.

Annika

Postat av: Aisha

Okey, jag är sent ute men ändå!

SÅ JÄVLA SANT! Allt är kaos för mig just nu, bara för att värmdö har hoppat ur samverkansavtalet med stockholm och jag kmr in som reserv i deras gymnasie.

Tror du man kan göra något åt det? Klaga ?

2008-06-28 @ 03:03:33
URL: http://introducingme..blogg.se/
Postat av: Aisha

fel bloggnamn ;D

2008-06-28 @ 03:04:01
URL: http://introducingme.blogg.se/
Postat av: Anna-Karin

Aisha, man kan överklaga intagningen. Du kan inte överklaga att du inte kommit in, men du kan överklaga om du inte räknats som förstahandsmottagen. Det kan låta krångligt, men funkar så att gymnasieskolorna tar först in de elever som är förstahandsmottagna. Det gäller kommunala gymnasieskolor, och där är de egna kommuninvånarna förstahandsmottagna om det inte finns något samverkansavtal. Om det finns platser över kan andra elever komma ifråga.Det är därför det är viktigt för ungdomarna i Stockholms län att så många kommuner som möjligt är med i samverkansavtalet.Det är de uppgifter som eleverna fick 31 december som gäller och då hade Värmdö samverkansavtal också för SP och NV med andra kommuner.

2008-06-28 @ 17:20:22
Postat av: Aisha

Ja, jag förstår.Så jag har egentligen rätt till att klaga på dem för att jag inte räknas som förstahandsmottagen.

Men tror du att det kan påverka mina chanser att komma in positivt? Om jag klagar och lägger fram mina åsikter?

Tack så mycket för svar!

2008-06-28 @ 19:44:51
URL: http://introducingme.blogg.se/
Postat av: Anna-Karin

Hej!

Eftersom jag inte kan alla detaljer om dig och din ansökan vet jag inte om du får rätt, men det kan i alla fall inte skada dig! I bästa fall blir du prövad igen, och om ditt meritvärde är högre än den sist antagne får du plats. I annat fall får du stå som reserv. Stå på dig - du får aldrig reda på om du kunde få rätt om du inte prövar. På ditt antagningsbesked ska det stå vart man vänder sig för att få sin antagning prövad. Ta hjälp av föräldrar, SYV och andra i närheten. Och oavsett hur det går - hoppas du får en riktigt bra gymnasietid!

2008-06-29 @ 18:38:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback