Vårdnadsbidraget sugerHäromdagen meddelade
DN att vårdnadsbidraget är en flopp bland Stockholmsföräldrar. Inte så överraskande. Fast lite väl tidigt att ropa hej...

Illustrerande är dock de föräldrar som intervjuas, där flera säger att "Det är nog bra - för andra. Mitt barn ska gå i förskola." Jag tror att om man frågar småbarnsföräldrar så är de över lag positiva till att andra är hemma med vårdnadsbidrag. Varför döma hur andra vill leva sina liv? Så länge det inte inkräktar på de egna valen?

Problemet är att det kommer att inkräkta på de egna valen. Ju fler som tar ut vårdnadsbidraget, desto farligare lever förskolan. Hur det hänger ihop?  Vårdnadsbidraget ska finansieras på något sätt. Några enstaka bidrag kan säkert skrapas fram utan stora nedskärningar, men skulle det bli vanligt så måste man ta pengarna någonstans ifrån. Och man kommer inte att skära i äldreomsorgen eller skolan för att småbarnsföräldrar ska få vara hemma.

Det blir förskolan som får betala. Och även om det inte blir färre barn i förskolan, utan bara de som idag är hemma med sina barn använder vårdnadsbidraget blir det rätt mycket pengar. Och om förskolan drabbas av försämringar lär det bli fler som lämnar förskolan. Och om fler lämnar förskolan så blir det ju inte mindre barngrupper och högre personaltäthet - det blir färre, men lika stora, barngrupper.

Ju fler som lämnar förskolan, desto färre tycker att det är rätt att vi gemensamt betalar för förskolan via skattsedeln. Kraven på att höja avgifterna kommer som ett brev på posten. Och så kan man genom höga avgifter åter göra förskolan till ett reservat för medelklassens barn. Alla partier i alliansen är inte så roade av fler hemmamammor, men det finns partier i alliansen som gillar medelklassreservat.

En intressant detalj i sammanhanget är att reglerna för vårdnadsbidraget skiljer så tydligt på folk och folk. Om du tar ut heltidslön, men inte använder kommunalt finansierad barnomsorg, då kan du få vårdnadsbidrag. Men om du uppbär a-kassa och därmed inte får  ha barnen på förskolan mer än 15 timmar/vecka, då får du inte vårdnadsbidrag. Skumt. Varför är det mer orättvist att heltidsarbetande som inte använder kommunalt finansierad barnomsorg inte har fått ta del av samhällets satsningar på barnomsorgen än att arbetssökande inte kan göra det? Och varför ska man ha vårdnadsbidrag om man jobbar? Jag trodde att syftet var att föräldrar skulle ha mer tid med sina barn.

Kommentarer
Postat av: Anna K

Snygg wettexduk det där....

2008-07-31 @ 18:54:30
Postat av: Anna-Karin

Jag har just tagit bort en kommentar. Inte för att det var någon som ifrågasatt vad jag skrivit. Det får man gärna göra. Men kommentaren jag tog bort var osammanhängande, hade inte med inlägget och göra och kan kanske tolkas som aggressivt och hotfullt. Det första krav man kan ha på en kommentar är att den behandlar inlägget.Anna: Visst är det en fin wettex. Helt plötsligt är det riktigt roligt att torka bord, diskbänkar och annat kladd:-)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback