Mellan jul och midsommar

Klimatförändringarna gör att säsonger och växtlighet inte verkar ha någon ordning alls. Vår egen, högt privata klimatförändring - vår vackra veranda - har fått jul och midsommar att smälta samman på ett närmast oroande sätt. Här blommar just nu amaryllisen jag fick i en julgrupp från ABF med tre stora pampiga vita klockor. Flera av våra julstjärnor blommar och har fått nya vackra färgade högblad.

Mest imponerande är väl den vita grenade julstjärnan som vännen K kom med för 4-5 år sedan. Den är nu inte särskilt vacker, meterlånga spretiga pinnar med ett gäng blad högst upp. Men för några veckor sedan hände det. Högbladen bleknade från ljusgrönt och blev till sist vita, samtidigt som de små oansenliga blommorna slog ut. Otroligt! Och samtidigt som julblommorna prunkar på verandan har pionen och honungsrosen slagit ut i trädgården. Öregrundsrosen och irisarna som brukar blomma till midsommar är överblommade.

Till de intressanta fenomenen bland växterna är också allt det som helt plötsligt skjuter fart och börjar växa där ingen känns vid att man planterat eller sått något. Sålunda växer någonting som troligtvis är citrus i dracenans kruka och vi har smultron i krukan med agapanthus (Afrikas blå lilja). Och någon sorts svamp i bägarrankans kruka. Knallgul sköt den upp och såg ut som något hämtat ur TV-reklamen, eller kanske något i en hippiefantasi. Skumt som bara den.



Jag kom inte på att ta fram kameran förrän svamparna vuxit sig så stora att hatten släppt foten, de såg ännu skummare ut igår...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback