Socialismen är död - länge leve LR!

Läser dagens DN-debattartikel undertecknad av Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner: Enda sättet att få de bästa sökande till lärarutbildnignen är om vi förstatligar hela rasket. Helst varenda skola. Bäva månde de fristående skolorna.

Men hur är det egentligen med statusen. Förut var det skolläraren och prästen som var traktens autkoriteter. Vem vem leder statusligan idag? Tja, så lågt som prästerna har vi lärare nog knappast sjunkit - men så har ju Svenska kyrkan helt avsocialiserats. Fråga en sjuksköterska vem som har för låg status. Och vem lyssnar idag andaktsfullt på doktorn eller polisen? Och polisen är mig veterligen helstatlig fortfarande. 

Kanske är status och legitimitet större än huvudmannaskap och befogenheter. Kanske kommer man närmre frågan om status om man undersöker effekterna av att monopolet på kunskaper (och andlighet) har avskaffats?

Men tanken på att socialisera alla skolor är riktigt uppiggande! 

Uppdatering 18 maj

Ibland när man försöker vara ironisk i text går det liksom inte riktigt fram. Vad jag menar är att det är märkligt att det fortfarande, nästan tjugo år efter murens fall, finns de som
vågar driva frågan om förstatligande av någonting? Se bara vilka gatlopp Lars Ohly fick springa för att han kallade sig kommunist? Men det är kanske inte socialistiskt att förstatliga skolor, bara att förstatliga banker?

Kommentarer
Postat av: Mammamumrik

Meen halli hallå du vanligtvis kloka människa. Jag måste protestera lite!!! Ovanligt va?! Mammamumrik är ju normalt en otroloigt timid person.

Jag kan absolut förstå att LR vill förstatliga. Då kommer ju ingen och lägger sig i, enstaka experter/inspektörer från SÖ, eh menar skolverket, som hastar förbi räknas inte. De tillhör ju själva kåren.

Men vi som inte tycker att lärare bara ska svara inför varandra, utan bör kunna ställas till ansvar också av oss okunniga som ställer chockerande krav av typen att barna ska lära sig OCH ha det trevligt OCH må bra vi vill inte ha skolan förstatligad. Men kanske kommunaliserad på riktigt??

Det skulle ju räcka långt om ALLA skolor fick
A) inordnas i skolplan
B) ha upptagningsområde
C) ersättning enligt samma principer (dvs inte

generellt mer till friskolor


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback