Marknad för högerpolitiker

Det tycks finnas en viss marknad för högerpolitiker trots allt. Stockholms värvande av Ulf Kristersson (m) från Strängnäs var rätt spektakulärt. Nog har det hänt både förr och senare att politiskt aktiva flyttat över kommungränsen och snart fått tunga uppdrag i den nya kommunen. Men jag tror att Kristerssons flytt från Strängäs till Stockholm faktiskt var något nytt. Och nu fortsätter moderaterna med de aktiva värvningarna över kommungränserna.

Moderaterna i Sigtuna är inte det enda oppositionsparti som har det jobbigt. Jag tror att det är få partier som haft så kort omloppstid på sina kommunala företrädare som folkpartiet och kristdemokraterna i Sigtuna. Båda är inne på sin tredje gruppledare under mandatperioden och få, om ens någon av de nuvarande fullmäktigeledamöterna är originaluppställningen från valresultatet.

För en kort tid sedan meddelades att oppositionsrådet Lars-Göran Sörqvist (m) lämnar politiken av hälsoskäl. Efter att ha följt de två senaste fullmäktigesammanträdena på lite håll är det inte så svårt att förstå hälsoaspekten. Med all respekt för hans hälsa och för att han gör andra val i livet, så är det nog så att oppositionen förmodligen inte kommer att sakna honom nämnvärt. Stöd och uppbackning verkar han inte ha fått. Och vad man än tycker om hans politik och hans framtoning så har han varit beredd att lägga ner mycket tid på politiken. Det ska han ha all heder för!

Oppositionen har under hans ledning varit närmast osynlig. Några egna frågor att tala om har de inte drivit och de har egentligen inte levererat någon frän kritik av majoritetens politik heller. Ett och annat gnäll har nått fram, främst i procedurfrågor.

Det stora oppositionspartiet har kommit fram till att deras enda chans att nå fram till makten är att byta strategi. Ett oppositionsråd som helst går fram och säger att "Vi kan väl komma överens, jag vill ju bara vara snäll. Om ni inte tycker som jag är ni dumma" ger inget handlingskraftigt intryck. Och handlingskraft räknas.

Jag skulle så gärna velat vara en fluga i taket när moderaternas lokala
spinndoktorer lade upp strategin. Hur tänkte dom?
"Hörrni, Lars-Göran funkar inte. Vi tänkte nog att det skulle vara en bra idé efter den ideologiska överklassen
(Peter Kockum, förf anm), men han märks ju inte. Han fick ju inte ens media i valrörelsen när alla hans år på kommunal inkomstgaranti kom på tal."

"Nå, det är kanske inte så svårt, han är ju snäll och om vi säger att det är bra för honom och partiet så kanske han går?".

Eller? Och när han bestämt sig för att gå?

"Jaha, det var ju ganska enkelt - vem slänger vi in i stället? Hmm, få se var är fullmäktigelistan? Är det någon som hittar ett framtidsnamn på listan? Vilket som helst? Jaså inte. Hmm"

"Men  han Holst då - han är ju aktiv, under pensionsålder, ser ganska bra ut och har definitvt högeråsikter. Och han sitter i fullmäktige."

"Men hörru, då måste han bli medlem i moderaterna. Det är ju faktiskt ganska bra att ha lite högerkompisar i fullmäktige. Han gör ett bra jobb som gruppledare för samling för sigtuna"

"Tänkte inte på det. Vad gör vi då?"

"Men hörni, stockholmarna värvade ju från Strängnäs - vi kan väl också värva? Det måste väl finnas nå'n hungrig moderat under 65 där ute som vill stiga i graderna, även om det är opposition"

Sagt och gjort. Idag meddelar Märsta.nu att Sigtunas nya oppositionsråd bor i Solna. Det är märkligt att de inte hittar en enda lämplig företrädare lokalt! Henrik Kelfve välkomnas av kommunalrådet Anders Johansson (s) både som kommuninvånare och som politiskt aktiv. Man få ju hoppas att bytet av oppositionsråd höjer nivån på oppositionen, ingen mår bra av en svag opposition! Fast mest känd för allmänheten är nog Kelfve för den här dikeskörningen. Hoppas han lärde sig något på kuppen!

Men det underligaste är inte att oppositionsrådet värvas från Solna, det underligaste är turerna innan. På Märsta.nu beskrivs nämligen en av turerna innan man bestämde sig för att värva Kelfve 

"Olov Holst fick mycket riktigt en förfrågan förra året från oppositionsrådet Lars-Göran Sörqvist om han var intresserad av att ta över och Olov Holst svarade då ja på frågan..."
 
? Eh? Är det verkligen sant? Jag är stum.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback