Opinionsmätningar och könsneutrala äktenskap

Nej, det var föstås ingen uppmuntrande läsning att se opinionsraset för s i DN igår. Även om det var ett stort ras så finns det andra tendenser som är lika sensationella. Men som ingen skriver om. Fast det ligger väl förmodligen inte i DN:s intresse...

För femte mätningen i rad hamnar Kristdemokraterna under 4%-spärren. Kanske inte så konstigt. Kd är det parti som syns minst i alliansregeringen. Trots att Mats Odell är finansmarknadsminister så är det finansminister Borg som får mest media i finanskrisens spår. Och Kristdemokraternas paradfrågor i valrörelsen - fastighetsskatten och bensinskatten - måste väl betraktas som regeringens värsta magplask. Så de allmänborgerliga väljarna som stödde dem i valet har förmodligen lämnat dem nu.

Kvar finns de traditionella kärnväljarna, de starkt värdekonservativa. Eller gör de? Kristdemokraterna har fått en allvarlig utmanare från höger - Sverigedemokraterna. För den som tycker att det är viktigt att traditionella könsroller bibehålls så att kvinnorna är hemma med barnen istället för att låta dem stimuleras i förskolan eller som ogillar tanken på samkönade äktenskap så måste det bli ett svårt val. Ska man rösta med Kd som är mer rumsrent, men å andra sidan samarbetar med partier som inte är helt pålitliga eller ska man välja det mer renläriga Sverigedemokraterna?

Oppositionen har motionerat om könsneutrala äktenskap och statsministern har utlovat en proposition för att slippa nesan: att "hans" riksdagsgrupp skulle rösta med oppositionen. Det diskuteras om de kristdemokratiska statsråden ska få reservera sig för att propositionen ska kunna läggas. Oavsett om man väljer att låta delar av alliansen rösta med (s) eller om man väljer att lägga en proposition med reservanter i regeringen så blir splittringen i alliansen tydlig. En splittring som statsministern kommer att göra allt för att slippa.

Vi får nog räkna med att Kristdemokraterna kommer att hålla allt hårdare i sin uppfattning - de måste ha med sig de värdekonservativa väljare som inte gillar samkönade par. Och ju längre tiden går med siffror under 4%-spärren, desto viktigare blir deras profilfrågor. Ska vi gissa att Kristdemokraternas motstånd mot könsneutrala äktenskap kommer att stå i direkt proportion till deras stöd i opinionsmätningarna. Deras syn på könsneutrala äktenskap kommenteras bl a av Arvid Falk och av Alliansfritt Sverige.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback