Hur man lägger krokben för funktionshindrade

Att bo i Sigtuna kommun är att ständigt leva på gränsen. Stockholm eller Uppsala? Om man spelar basket, ska åka kollektivt eller hälsa på sin landshövding hör man till Stockholm. Men om man spelar fotboll, går i kyrkan eller läser dagstidning med lokal bevakning hör man till Uppsala. Vi är ganska vana vid att det är så här.

Förut hörde "vår" arbetsförmedling i Märsta till Stockholms arbetsmarknadsområde, men vår största arbetsplats (Arlanda flygplats) till Uppsala. Nu har man rättat till det till allas glädje. Vi hör helt till Uppsala. Not.

Döm om vår glädje när vi konstaterade att Arbetsförmedlingen Unga funktionshindrade faktiskt hade handläggare hos oss. Äntligen skulle våra elever i gymnasiesärskolan slippa den långa och lite krångliga resan till Globen, där alla handläggare i Stockholms arbetsmarknadsområde samlats. Men säg den glädje som varar för evigt. Några av våra elever har sådana funktionshinder att de inte kan få jobb på den reguljära arbetsmarknaden ens med lönebidrag eller liknande stöd. För den lilla gruppen återstår aktivitetsersättning och sysselsättning som kommunen ordnar efter gymnasiet. Och när Försäkringskassan är inblandad, då ska man till Globen i alla fall.

Summan av kardemumman är att de som har största svårigheterna ska åka längst, trots att handläggare både på Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan har pekat på det orimliga i det. Visst blir man trött. Jag trodde faktiskt att vi år 2009 kunde komma på lösningar som bygger på medborgarens behov och inte på myndigheternas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback