Barn har rätt!

I år fyller FN:S barnkonvention 20 år. Sverige var en tillskyndare vid dess tillkomst och har ratificerat den. I Norge är den införlivad i den norska lagstiftningen. Att Sverige gör likadant är ett av kraven i Barnuppropet, som vänder sig mot den senaste tidens hårdnande barnsyn. Uppropets initiativtagare är tre välmeriterade forskare professor Mats Ekholm, docent Hans-Åke Scherp och professor emeritus Bengt-Erik Andersson. Tre herrar som mycket väl vet vad de talar (och skriver) om. På hemsidan där uppropet finns kan man också finna dokumentation som stärker argumentationen.

Uppropet vänder sig mot den nyauktoritära trend som går som en löpeld genom Sveriges klassrum. Straff som uppfostringsmetod, betygsjakt istället för nyfikenhet, lydnad istället för inflytande är bara några exempel.

Allt är inte stolligt i de program som nu sprider sig över landet. Kan man hitta knep och vägar som leder bort från tröstläst tjatande är det värt mycket. Kan man få en lärare som kanske blivit så trött av allt tjat att hon/han inte ser framsteg och goda gärningar att bli mer uppmärksamma på elevernas goda insatser så har man lyckats men något viktigt. Kan fler barn mötas av beröm så är det utmärkt. Men att bli utfryst, ignorerad och satt i skamvrån har aldrig lockat fram några goda samhällsmedborgare.

Därför har jag skrivut under uppropet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback