Välskrivet

Läs Åsa Petersens krönika från i lördags.

Brev från Toronto

Det kom ett brev från Toronto som värmde
 Dear Councillors
It is with great pride that we in Canada appreciate your foresightedness and
farsightedness in declaring the schools in your jurisdiction closed on Eid ul Fitr
day to allow your students to celebrate the day with their families and community.
This is the first time that it has happened in the Western world and we commend you
for you caring and sharing attitude. As a teacher in a Public School, I was able to
get the administration to set aside a room and allow Muslim students to say their
noon prayers in our school in the suburbs of Toronto. On Eid ul Fitr day, Muslim
students were allowed to remain absent and later the whole Board of Education in
York Region postponed exams or tests on that day to accommodate Muslim students. On
their return the next day, the Muslim students held a party for representatives of
each class and shared the sumptuous dishes and explained about their celebrations.
Herewith, I attach an article on Eid Celebrations in Toronto.
May God bless you for your efforts in promoting interfaith understanding in your area.
With best wishes

Tänk att det betyder så mycket att vi valt att ge eleverna två dagar ledigt i oktober istället för i september...

Bort med skyddet för minoritetsspråk?

I lördags intervjuade Tomas Ramberg integrationsministern i Ekots lördagsintervju. Jag var på budgetöverläggning och fick lyssna senare. Där upprepar hon folkpartiets krav på språktest. Och vid en första anblick kan det låta logiskt att den som ska bli svensk medborgare bör kunna svenska. Ministern lägger huvudet på sned och ifrågasätter den som måste ha tolk för att tala med myndigheterna om sitt medborgarskap. Då studsar jag till. Vad händer med minoritetsspråkens skydd? I Sverige har vi lovat att särskilt skydda samiska, meänkieli, finska, jiddisch och romani chib. Myndigheter ska ge service på minoritetsspråken. I de särskilda förvaltningsområdena finns rätten till förskola och äldreomsorg på t ex finska eller samiska. Kan goda kunskaper i jiddisch räknas som accepterade språkkunskaper i folkpartiets ögon? Fast man kanske måste ha tolk när man pratar med myndigheter?

Argumentet för språkkrav i samband med medborgarskap är att det skulle stärka integrationen. Problemet är att alla som behöver behärska svenska inte söker medborgarskap. Det är betydligt effektivare med en bra SFI-undervisning och ett arbetsliv som välkomnar också den som inte har svenska som modersmål. Naturliga mötesplatser i föreningslivet och på jobbet betyder förmodligen mer för svenskkunskaperna (och för de infödda svenskarnas kunskap om världen) än språkkrav för medborgarskap.

Var är valets goda förlorare?

Mitt sorterande börjar ge resultat. Två A4-kartonger med "bra-att-ha-saker" till Anders som blir kommunstyrelsens ordförande på onsdag. Massor i pappersinsamlingen. Och några kassar att ta hem (mina gummistövlar, reservstrumpbyxona och fleecevästen med sossetryck t ex).

Den kommunala budgeten håller också på att komma på plats. Fredag-lördag hade vi budgetöverläggning med fullmäktigegrupperna ï kommunledningen. Bra stämning, massor av skratt och mycket hårt arbete.

Efter varje val blir det tydligt att en bärande ingrediens i varje fungerande demokratin är de goda förlorarna. De som står ut med att motståndarna vann. Vår egen eftervalsdebatt måste ta sin utgångspunkt i att vi förlorade valet till Riksdagen och till Landstinget. Och även om det ligger mycket i det så räcker det inte med att säga "vi nådde inte ut med budskapet" eller skylla på mediaskugga i Stockholmsregionen eller hoppas på att nästa partiordförande ska locka väljare. Vi behöver gå djupare än så. Varför når vi inte fram med budskapet om jobben? Varför är det så svårt att förklara vad vi menar med en skola för alla? Varför blir vi så mycket försvarare av system i valdebatterna, när vi i vardagen är så kritiska? En sådan valdebatt tar tid. Tack och lov är vårt parti stort och har många röster. Eftervalsdebatten är igång på många håll och med många fördjupningar.

Ett annat exempel på dåliga förlorare finns här lokalt i Sigtuna kommun. För tredje veckan i streck är insändarsidan på vår lokala tidning full av upprörda borgerliga skribenter som tycker att Centern har svikit när de inte automatiskt ingick i en lokal allians. Men hallå, de bestämde sig för ett och ett halvt år sedan för att vara fristående och driva egen politik! Det har de gjort. Och den kommunledning som nu formas bygger på en gemensam politik. Vi har mycket gemensamt i våra lokala program. Läs om dem
här, och här. Det är inte ett svek. Det är resultat av en förhandling. Det är ovärdigt att yla om att Centerpartiet har svikit, när det faktiskt handlar om att man har förlorat. Både valet och förhandlingen.


Regeringens kunskapsförakt

I den allmänna jakten på facket har nu turen kommit till det statliga stöd som ges för att utbilda skyddsombud och löntagarrepresentanter i bolagsstyrelser. Läs mer här. Ett gott samarbete mellan fackliga organisationer och arbetsgivare utvecklar företagen och arbetslivet. För att de fackliga representanterna ska kunna göra något annat än reflexmässigt säga nej till alla förändringar behöver de kunskaper. Men regeringen tror tydligen att de gör företagen en tjänst när de försvårar för facken att utbilda sina representanter. Men visst, med okunniga företrädare blir det lättare att köra över de anställda. En högst omodern uppfattning om hur vi bäst utvecklar näringslivet i Sverige.


Onda barn och skollagen

Idag skriver DN om det skollagsförslag som skolministern tänker presentera nästa vecka. Inga överraskningar. Det hela går ut på att barn och ungdomar är onda och därför gäller det att genom bestraffningar hindra dem från att vidareutveckla sin ondska. Samma gamla idé som tidigare hade arvssynden som utgångspunkt och som användes för att försvara barnaga och skolaga.

För mig blir det närmast frånstötande. Jag tror inte att barn är onda. Och jag vill inte ha ett samhälle som bygger på att allt är ok så länge ingen ser en. Där man ska låta bli att störa, slåss och fuska därför att man är rädd för straffen och inte för att man kan sätta sig in i andras situation och förstår hur andra drabbas av det man gör.  Jag vill inte att studiero i skolan ska bygga på rädsla för straff utan på respekt för varandra. För en sådan skola har skolministern inga förslag.

Det är inte juridik utan ledarskap som behövs i klassrum och korridorer. De lärare som idag har problem med oro i klassrummet saknar inte i första hand lagstöd utan elevernas respekt. Och verklig respekt kan inte kommenderas fram, den måste man förtjäna.

Skolk ska skrivas in i betyget och särskilda ordningsbetyg ska straffa de elever som inte lyder. Med den nya regeringen premieras passiv närvaro och blind lydnad, inte ett aktivt lärande och frågvisa och ifrågasättande elever.

Sedan kan man inte låta bli att fundera över vilken syn skolministern har på skola och kunskaper. Enligt DN-artikeln lyfts nämligen kvarsittning fram som en bra metod för att få mer studiero. Slutsatsen måste då vara att skolan är så hemsk att inför hotet att få gå en timme till ska busarna bli som lamm. JAg ser skolan som en förmån, inte som ett straff.

Priset på bostadsrätter

DN skriver idag att priset på bostadsrätter kommer att sjunka. Tror jag det, när borgerliga allianser i hela Stockholmsregionen nu sätter upp särskilda utförsäljningskontor och inför olika hyrköpskonstruktioner för att sälja ut allmännyttan. Nathalie har skrivit bra om det.

Skandal på Konsum!

Jag betraktar mig själv som i många avseenden "förändringsbenägen" och har ofta en ganska osentimental syn på att ändra gamla vanor. I ärlighetens namn är det nog mest till frukost som jag följer rutiner och det är mest av ren självbevarelsedrift.  Men det är dags för en bekännelse. I ett avseende har jag fått medge för länge sedan att jag är stockkonservativ.

Jag är julkonservativ av Guds nåde. Inget julpynt före advent - helst inte i affärerna heller. Och hemma kommer bara vissa utvalda saker upp i adventstid. Ljusstakar och stjärnor (helst orangea pappersstjärnor inköpta på den tiden Konsum hette Konsum och inte Coop). Vid Lucia är det dags för Lisa Larsons "adventsbarn", lingonkrans på dörren och den gröna korgen för julkort. Först när barnen har gått och lagt sig kvällen före julafton får man klä granen och ställa ut annat julpynt. Detta ska ske under ivrigt lyssnande på P1. Denna min julkonservatism har stundtals lett till äktenskapliga kriser. Tack och lov tycks jag kunna kompensera detta med andra, mer älskvärda sidor. Min familj låter mig, med milt överseende, hållas och jag blir oftast inte riktigt julstressad förrän framåt annandagen när livsmedelsbutikerna börjar med oskicket att sälja semlor. Man får bara äta semlor på tisdagar i fastan! Helst som efterrätt till soppmiddagen och gärna med varm mjölk och kanel.

Men nu går skam på torra land! Idag, den 25 oktober säljer Konsum semlor! Det är två månader kvar till jul och minst en månad kvar tills det är anständigt att julskylta. Om det hade varit riktiga Konsum (jo jag vet att dom kallar sig Coop Extra), med medlemsinflytande, då hade jag nog ringt någon i butiksrådet och sagt några väl valda. Men det är ju inte längre konsumentföreningens butiker. Så jag antar att butiksrådet mest är till för att ordna provsmakningar och, nog så viktigt, studiecirklar. Det är Coop Sverige som ska påverkas. Fast man undrar ju vem som köper semlor i oktober?

Hafsigt värre när man tar från de fattiga och ger till de rika

Kanske kan dimmorna kring den nya regeringens budget nu skingras, förhoppningsvis finns det inte så många fler lik i regeringens garderob och vi kan koncentrera oss på politiken. Jo, visst är svartjobben, licensskolket och utrikesministerns ekonomiska intressen i rysk gas och sudansk olja politik, men det finns också annan politik.

De senaste dagarna har allt fler förstått att de menade allvar med försämringar av a-kassan. Stora skattesänkningar blir det också. Men om man granskar budgeten så går 70% av förbättringarna till Sveriges rikaste 20%. Det betalas av de sjuka och arbetslösa.

Särskilt väl genomtänkt är det inte heller. Regeringen tänker lägga pengar på att återupprätta Hällsboskolan, men  staten har redan sålt lokalerna.

De tänker hindra fusket i sjukförsäkringen genom att kräva sjukintyg från första dagen. Om arbetsgivarna utnyttjar det kommer Stockholms läns landsting att hålla 277 läkare sysselsatta med att skriva sjukintyg till folk med snuva istället för att beta av vårdköer.

Och Hem-PCpaketet kostar arbetsgivarna massor av pengar, eftersom också de redan ingånga avtalen omfattas av att bli beskattade.

A-kassorna måste förnya och förändra sina datasystem, det hinner man inte med fram till nyår.

Och de hushållsnära tjänsterna förutsätter att småföretagarna fyller i massor av blanketter och söker pengar och har sig i stället för att utföra tjänster.

Tillråga på allt kan vi konstatera att det statsfinansiella läget inte tillåter någon pandemi. Anslaget för att förhindra sådana är borta.

Hafsigt värre när man tar från de fattiga och ger till de rika.

Snabba byten

En del partier byter kommunalrådskandidater som andra byter skjortor. Sundbybergsmoderaterna har gjort det igen! Jag tycker inte att folk ska klamra sig fast vid sina poster i all evighet, men 5 gruppledare på ett år? Inte konstigt att de måste importera från Solna. Den nya kommunalrådskandidaten preseteras på Sundbybergs kommuns hemsida som särskilt engagerad i miljöfrågor. Enligt Johanna Grafs blogg så är hans miljömeriter tveksamma, han har röstat emot mer ekologisk mat i Solnas skolor och att sätta upp målet att halvera föräldrars skjutsande till skolorna. Men, så är ju också moderaterna miljöpolitikens absoluta nollpunkt.

Husligt höstmörker

Det blir inte särskilt många recept och hushållknep på den här bloggen. Så håll i er nu, för här kommer - på begäran - en släng av min husliga sida. Två pajrecept som garanterat gör tandläkare och dietister missnöjda. Men misströsta inte: alla ingredienser går att få KRAV-märkta och det mesta kan köpas som närodlat (bortsett från citroner och kanel). Baka och njut!

Kanelpaj

3 dl vetemjöl

1 dl strösocker (går utmärkt med råsocker)

½ tsk bakpulver

125 g smör

2 dl vispgrädde

2 tsk kanel

 

Smält smöret. Blanda mjöl, socker och bakpulver och tillsätt sedan smöret. Tryck ut pajdegen i en form med löstagbar botten (ca 22 cm i diameter). Häll över grädden och ställ in i kylskåpet i ca 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader.

 

Strö kanel över pajen och grädda i 10 minuter. Sänk sedan temperaturen till 50 grader och grädda i ytterligare 15 minuter.

 

Servera i smala tårtbitar, gärna med vaniljglass.

 

Syrlig citronpaj

Deg

2½ dl vetemjöl

1 msk socker

1 liten nypa salt

1 msk smör

3 msk olja

1-3 msk kallt vatten

 

Fyllning

3 citroner

5 dl socker

½ tsk salt

2 stora ägg

3 äggvitor

 

florsocker

 

Serveras med vispad grädde

 

Ugnstemperatur 225 grader

 

Smörj en 22 cm vid pajform. Blanda mjöl och socker smält smöret och låt det svalna, blanda oljan i smöret och rör sedan ner i mjölet. Tillsätt vatten så degen håller ihop. Klä pajformen med degen.

 

Riv citronskalet. Lägg det rivna i en kastrull. Skär bort det vita skalet och skär citronerna i bitar. Spara saften. Lägg kött och saft i kastrullen. Häll i socker och låt allt smälta ihop på medelstark värme. Vispa äggen med äggvitorna och rör sakta ner citronblandningen i äggsmeten. Häll smeten i pajskalet och grädda längst ner i ugnen i ca 25 minuter, tills fyllningen stelnat och ytan är gyllenbrun. Pudra över florsocker och servera.



Sortering

Det regnar oavbrutet utanför och jag har övergått från att skriva budgetens barnbilaga till att sortera och slänga. I vanlig ordning hittar jag hundra skäl att skjuta upp det tråkiga sorterandet. Måste nog läsa igenom den där rapporten som jag hittade i en av högarna och där var nya numret av näringslivstidningen och ... sådär går det på, men nu har jag fyllt pappersinsamlingen så något har blivit gjort i alla fall.

Folkpartiet förnyar - försiktigt förhoppningsfull

Folkpartiet byter gruppledare här i Sigtuna kommun. Britt-Marie Norelius går och Anders Haag kommer.  Jag har undrat lite över läget den senaste tiden. Folkpartiet tappade ju 2 mandat, trots att de syntes en del i valrörelsen och jag trodde att det var därför den tidigare så högljudda gruppledaren verkade så dämpad. Så fick vi den glada överraskningen att även folkpartiet stödjer försäljning av mark till Sigtuna Stadshotell, trots att hon gett ett annat intryck tidigare i debatten. Ja, så sent som en vecka tidigare antydde hon på kommunstyrelsens arbetsutskott att de kanske inte gillade förslaget. Har hon fått stryk?

Vet faktiskt väldigt lite om Anders Haag, mer än att han ger ett sympatiskt intryck. Kanske kan bytet av gruppledare förbättra samarbetsklimatet i kommunen. Den just avgångna gruppledaren tycktes ha som livsluft att hata socialdemokrater i allmänhet och Anders Johansson i synnerhet. Det är inte så lätt att finna vägar till samarbete då. Men hon kommer att sitta kvar i kommunfullmäktige och dessutom jobba på halvtid åt det lokala folkpartiet så vi får se hur stor förändringen blir. Jag hoppas i alla fall att det blir mycket bättre. Potentialen finns.

Jämlika löner?

EG-domstolen har slagit fast att det inte strider mot EU-fördraget att betala en kvinna lägre lön än en man, som gör likvärdigt arbete, om hon arbetet kortare tid. Den kortare tiden kan t ex bero på föräldraledighet. I Sverige vill högeralliansen ha vårdnadsbidrag och förnekar bestämt att det skulle vara en kvinnofälla.

Fri entré på muséerna eller subventionerad städhjälp?

Den nya regeringen tycker att vuxna ska betala sina egna kostnader. På museerna. Men inte om de vill att någon annan ska åt dem. Hushållstjänster ska skattesubventioneras och museerna blir av med sin fria entré. Det är borgerlig politik. Här kan man protestera mot det förslaget att göra kulturarvet och konsten till reservat för rika.


Kortkommentaren

A-kassan blir b-kassa.

Eid-al-Fitr

Vad säger man till sina muslimska vänner idag? God Eid-al-Fitr? Eller är den glad? Hur som helst. Idag är mina barn lediga från skolan. Några av deras kompisar firar Eid-al-Fitr, dottern har varit på simhallen och sonen har åkt till mormor och morfar i Vallentuna. Man kan njuta av sin ledighet på många sätt - men jag är glad över att de muslimska barnen i vår kommun inte behövt avstå från att gå i den svenska skolan för att kunna fira med sin familj!

Måndag 23 oktober

Mitt i det vardagliga arbetet blir jag sittande. Idag är det 20 år sedan min pappa gick bort. Han var den konstiga hemmapappan i början av 1960-talet. Jag begrep inte förrän långt efter hans död hur märkvärdigt det var att han var hemma med oss och inte mamma. När jag skulle skriva uppsats i historia fick jag förmånen att skriva om LO:s kvinnolönekommitté i början av 60-talet. Då först förstod jag hur konstig min familj måste ha varit. Jag föddes samma år som LO och SAF tog bort de särskilda kvinnolönetarifferna. Vid den här tiden slogs de socialdemokratiska kvinnorna för rätten till deltid.  Och inte hade han något riktigt yrke heller.

Jag uppfattade aldrig pappa som särskilt politiskt intresserad. Ändå måste han ha haft en övertygelse. En övertygelse som nog grundar sig i erfarenheterna av att växa upp med ensamstående mamma i ett gårdshus på Östermalm i direkt kontrast mot de rika i gathusen. Bland de filmer han var mest stolt över tror jag att Främmande Hamn stod överst på listan. Den blev utbuad på filmfestivalen i Cannes 1949 som kommunistpropaganda. Den starkaste scenen i filmen är nog när sjömännen stämmer upp i Internationalen, var och en på sitt eget modersmål. Den filmen skulle jag vilja visa mina barn.

Tack och lov har barnen en alldeles levande och verklig morfar - en som man kan dra med på äventyr eller få komma och sova över hos.

På födelsedagen

Det är lika bra att erkänna direkt. Jag är ingen sportfåne. Hatade gympan i skolan, även om jag under flera år tränade simning (fortfarande något jag gillar - brukar smyga in i simhallen när ungarna tränar basket) och dessutom under kortare perioder tränade basket och volleyboll. Orientering var min favoritidrott i skolan, de andra älgade rakt ut skogen och fastnade i något kärr, medan jag promenerade i skogen på stigar och hittade alla kontroller.

Men idag är jag stolt medlem av världens bästa idrottsförening.
Rosersbergs IK. Vi har varit medlemmar nästan sedan vi flyttade hit för 11 år sedan.

RIK är Rosersberg. 50% av femteklassarna spelar fotboll och 48% spelar handboll. För det mesta i RIK:s regi. Träningstider och resurser fördelas rättvist mellan killar och tjejer. Det är den enda idrottsklubben som har lika många tjejer som killar som medlemmar i vår kommun. Här satsar man på bredden. Alla ska med. Det viktiga är att ha roligt och att vara bra kamrater. För mig är det frågan om folkrörelsesveriges djupaste rötter och varmaste värderingar. Det är också RIK som står för midsommarfirande och valborgsfirande, liksom för ungdomsdisko och annat. I kväll är det dags att gå man ur huse - de vuxna firar RIK:s 85-årsdag med middag och dans. När P och jag var på deras 75-årsfest konstaterade vi att 10% av rosersbergarna var där. Det är i mångt och mycket RIK:s förtjänst att Rosersberg är det samhälle det är - ett ställe där vi bryr oss om varandra, tar ansvar för varandra och där det är viktigare att alla är med än att toppa laget.

Umeå var mörkt

när jag kom, och fortfarande mörkt när jag åkte därifrån.  Ur dagboksanteckningar:

Onsdag 00.25

På hotellrummet i Umeå efter debatten. Inte uppkopplad. Bäst i vår debatt var utan tvekan Josefine som är ordförande i SVEA – allt är inte elevernas fel om det är oroligt i klassrummet. Elever som får inflytande tar också ansvar. Just det.

 

Trots viss osäkerhet om vilket hotell vi skulle bo på så löste det sig till det bästa. Svt hade bokat in alla tillresta, utom skolministern, på samma hotell. Tillbringade en stund med andra debattörer, Stefan Carlén (ekonom på Handels) och Josefine Brink (v-riksdagsledamot) som båda debatterat hushållsnära tjänster och Mia Sand (vänsterpartistisk yrkesofficer) som debatterat värnplikt. Man är alldeles för pigg och uppspelt efter en debatt. Det värsta är att vi blir hämtade 06.15 imorgon, förlåt idag, för att hinna med planet hem. Gräsligt.

 

Tillägg torsdag morgon: Direkt från flyget till budgetberedningen och nu är det dags att fortsätta med budgeten. Pust. Inte mycket bloggande de närmaste dagarna alltså.


Umeå nästa

Har suttit i två dagar med genomgångar av alla nämnder och förvaltningar inför budget 2007. Siffror och mål, investeringar, ramar och netton dansar innanför ögonlocken. Vi fortsätter imorgon, då ska vi först ta oss an investeringsbudgeten.

Men innan dess - en tur till Umeå för att diskutera ordning i skolan i
Svt Argument. Tur att man har nära till Arlanda.

Långdraget ärende mot mål

Igår kväll ledde jag det sista ordinarie kommunstyrelsesammanträdet för mandatperioden. Konstig känsla, men jag kommer inte att sakna sammanträdena. Däremot kanske att vara mitt i utvecklingen. Att både följa och leda den. Ett av de strategiskt viktiga besluten vi fattade igår kväll var att sälja tomtmark till Sigtuna Stadshotell för att göra det möjligt för dem att bygga ut. Besöksnäringen är central för vår kommuns näringsliv. Här finns 19 hotell, över nittio utskänkningstillstånd och vi hade 2005 425 000 gästnätter - bara Stockholm, Göteborg och Malmö hade fler! Och kommunstyrelsen var nästan helt enig. Visserligen fattades beslutet efter votering, men den slutade 14-1 för försäljning. Det känns skönt att veta att vi gemensamt vill att kommunens besöksnäring ska fortsätta att utvecklas!

Rekordregering...

På tio dagar har två ministrar tvingats avgå och fyra polisanmälningar har gjorts. Det måste ändå räknas som rekord!
Och i konsekvens med de värderingar som får statsråden att låta bli att betala tv-licenser och arbetsgivaravgifter för de lågavlönade barnflickorna läggs nu en statsbudget. A-kassan blir dyrare och sämre. Sjukförsäkringen försämras. Feriejobben för ungdomar ska bort.

Och skolministern lovar att Hällsboskolan ska återuppstå. Ingen på hans departement har talat om att staten har sålt Hällsboskolan till Sigtuna kommun. Och att hans partikompisar gärna vill göra gällande att de minsann drivit frågan om att kommunen ska köpa skolan. De gick och pratade på Stora Gatan medan vi förhandlade. Men det kan hända att det finns några kvadratmeter över för staten att hyra när vi fyllt våra behov av utrymme för förskola, skola och omsorg...

Kanske innebär kulturministerns och handelsministerns avgångar att det nu blir dags att granska de stora elefanterna. Carl Bildts intressen i mänskliga rättigheter i Sudan, t ex, genom styrelseuppdraget i Lundin Oil. Miljöpartisten Johan Lundqvist frågar sig på sin
blogg vad som är värst - Lundin Oil i Sudan eller Cecilia Stegö Chilòs tv-licens. Jag tycker varken det ena eller andra är acceptabelt.

Fri entré på muséerna första offret

Men hallå, sade tolvåriga dottern upprört, vem röstar på ett parti som tar bort fri entré på muséerna. Ja, det är obegripligt.

Ska man gratulera, eller?

Carin Jämtin föreslås som nytt borgarråd efter Annika Billström. Stockholmarna är att gratulera - Carin var en av favoritministrarna. Frågan är om Carin är att gratulera. För oss utomstående verkar Stockholms Arbetarekommun vara ett getingbo av värsta slag att sticka in huvudet i. Det finns inte någon direkt tradition att stötta sina borgarråd när det är tufft. Vilken kritik man än vill rikta mot Annika Billström så framstår det ändå som om hon blivit rusktigt illa behandlad av sina egna. Hoppas att Carin nu väljs med enighet och att Stockholms Arbetarekommun med det valet kan inrikta sig på att stödja sina borgarråd när det blåser.

Nya moderaterna och Bakunin

Nu vet jag vad som är nytt med de nya moderaterna! Det framgår av de taskiga bortförklaringarna om att anlita svart arbetskraft. Det är förståeligt och mänskligt att stjäla om man inte har råd. Bakunin rules!

Ootroligt!

Ser att Bertil Östberg blivit statssekreterare hos Jan Björklund. Undrar hur det ska tolkas. I skiftet mellan 1970-80-tal var han kanslichef för SECO. För den läsare som till äventyrs inte känner till denna ärevördiga organisation kan jag berätta att det var föregångaren till Elevorganisationen, en radikal elevfacklig organisation som uppviglade elevråd och drev Operation Dagsverke. Jag blir både upplivad och fundersam över detta. På Bertils tid gavs boken "Skola utan kateder" ut. Kravet var "avskaffa betygen". Den stora betygsmarschen 1978 var en fantastisk upplevelse. Om Bertil möjligtvis har kvar några värderingar från den tiden kommer Björklund att få svårt att driva betongpopulism. Å andra sidan är Göran Skytte nu kolumnist på SvD:s ledarsida där han sablar ner fackliga framsteg som arbetslshetsförsäkring. Men jag hoppas ändå på Bertil. Annars blir livet allt för svart.

Kloka inlägg

om de nya statsrådens svarta hemhjälp kan man läsa här och här.

Infrastruktur för storstäder?

Jag glömde att kommentera utnämningen av Åsa Thorstensson (c) till infrastrukturminister. Jag vet egentligen väldigt lite om henne. Men hon ska veta att förväntningarna på henne är oändliga i Stockholm - Mälardalen. Alliansen har kritiserat  - ibland med rätta - s-regeringen för att inte göra infrastruktursatsningarna där människorna bor och för att vara Stockholmsfientliga. Därför känns det lite oroligt att man nu utser en centerpartist från landet. Här hade en sådan som major Björklund gärna fått peka med hela handen. Det hade varit bättre om han styrt över asfalt och räls än över barnens arbetsmiljö. Oroligt känns det också när hennes kommentar - enligt DN - är något svepande om att hela Sverige ska leva. Tyvärr betyder det oftast att det är helt ok att bygga både järnvägar och motorvägar i obygden och att det ska ske på bekostnad av de rika och allmänt ondskefulla storstadsborna i Stockholm - Mälardalen. De har ju ändå tunnelbana.

Då vill jag bara tipsa om att vi har inte tunnelbana. Vi har inte ens motorvägsavfarter nog till landets storflygplats Arlanda. Och ingen motorvägsanslutning till regionens snabbast växande logistikcenter i Rosersberg. Och pendeltågen går inte i tid. Det enda vi kan glädjas åt just nu är att vi inte blir av med några trängselbussar vid årsskiftet. Vi har nämligen inga trängselbussar.

Lördag

Jordig, svettig och lycklig återvänder jag in efter ett nappatag med min totalt förvildade trädgård. Nya lökar har grävts ner – fler pingstliljor, fler vintergäck, fler kungsängsliljor och fler våriris. Jo, jag vet att de flesta är pigga på att sprida sig och bli fler, men jag är för otålig för att vänta. Jag vill ha ett hav av narcisser i vår. Och våririsarna är så vackra. Några nya tulpaner åkte med av bara farten.

 

Om några timmar ger jag mig iväg tillsammans med goda vännerna A, M och U ut på båttur med spa. A tog ett ansvar för att vi skulle komma iväg lite längre tid den här gången – annars har vi varit på ett lokalt spa och åkt hem till familjerna efter ett par timmar.


Att sätta bocken till trädgårdsmästare

Socialdepartementet har lämnats över till de skenheliga. De kan visa att de är goda kristna som ger allmosor åt de fattiga och ser till att kvinnan tige i församlingen genom att ge henne vårdnadsbidrag. De ska också se till att gamla människor ska få flytta in på äldreboendet för att de uppnått en viss ålder, inte för att de behöver det särskilda stödet på äldreboendet. Vad gör vi då med 82-åringen som behöver vård? Jag tycker fortfarande att välfärden ska fördelas efter behov och betalas efter förmåga. Men att ge Göran Hägglund ansvaret för homoäktenskap är väl ändå höjden? Men han är avslöjad av SvD och Fredrik...


Olustig integrationspolitik

Den nya integrations- och jämställdhetsministern är förstås ett ”smart” drag. Om man skickar fram en svart kvinna att föra en invandrar- och kvinnofientlig politik kan man väl inte bli anklagad för att vara rasist? Vi har redan hört henne använda den taktiken när hon blivit ifrågasatt för att hon tycker att staten ska bestämma vid vilken ålder muslimska flickor ska få bära sjal och att obligatoriska gynkontroller ska införas för högstadielever i kampen mot könsstympning. När Kurdo Baksi är kritisk kallar hon honom för säkerhets skull för patriarkal istället för att bemöta kritiken.

 

Det är en tydlig signal som skickas ut till alla invandrare: ”bli som svenskarna eller åk hem. Dölj era kulturella särdrag. Vi fixar integrationen genom att skapa en låglönemarknad, så ni kan städa hemma hos den svenska medelklassen och därmed lära er språket.” Man anar vilka krafter som gillar den politiken. Det känns också olustigt att regeringen genom den här utnämningen visar tecken på att möta främlingsfientliga populister på danskt vis.


Inga nya moderater på UD

Ett annat tydligt tecken på att ”nya moderaterna” bara är yta är utrikesdepartementet. I den allmänna förtjusningen över att Carl Bildt tackat ja till att bli utrikesminister är det ingen som kommenterar att bunkerbyggaren får så mycket makt. Och ännu färre har kommenterat valet av biståndsminister. Oron för Sveriges solidaritet med världens fattigaste är befogad. Regeringsförklaringen visade tydligt – det är Europa, USA och Ryssland som engagerar. De fattiga i Afrika får hoppas på någon annan. Och Gunilla Carlsson tvekar säkert inte att rasera det svenska biståndet.


Kultur på marknadens villkor

Alliansen har ingen kulturpolitik. Så därför tillsätts en nyliberal kulturminister. Pinsamt nog hade ingen talat om för henne att hon skulle ha idrottsfrågorna på sitt bord. Men hon låter nog gärna marknaden ta hand om hela kulturarvet, kulturinstitutionerna, idrotten och de fria grupperna. Moderaterna har en kluven inställning til lkulturpolitiken av tradeition. Dels finns där de kulturkonservativa, dels finns där marknadsliberalerna. Nu var det liberalerna som drog det längsta strået. Kulturarbetare får väl betraktas som vilka företagare som helst. Symfoniorkestrarna får spela på ackord. Glöm alla förhoppningar om att utvärderingen av fri entré på museerna skulle få alliansen att ändra inställning. Skynda er att gå på era favoritmuséer och att betrakta era favoritverk, snart har vi inte råd. Eller så täcks verket av en sponsorlogga.


Folkilsken regering tar över utbildningsdepartementet

Utbildningspolitiken ska skötas av de folkpartister som, bortsett från presschef och partisekreterare, varit mest inblandade i dataintrånget. Kommer det att bli ok att kolla facit och att hämta sina skolarbeten på nätet nu? Det kanske är genom fusk eleverna ska stå ut med betyg från sexan och med fler betygssteg. Det där med fler betygssteg är också underligt tycker jag. Argumentet för att ha fler steg är att så många elever hamnar på gränsen mellan två betyg och det skulle vara bra att ha något mellansteg för dem – men hallå, ju fler betygssteg, desto fler gränser att hamna på. Att ha fler betygssteg blir då som att släcka eld med bensin. Korkat. Och att sätta Jan Björklund som skolminister är en provokation mot Sveriges lärarkår. Det finns inte någon svensk politiker som visar så liten tilltro till lärarnas förmåga som han. Regeringen ska bestämma över mobiltelefoner, mobbningsplaner, litteraturlistor – ingenting blir kvar till lärarna att bestämma över. Och det kallar han att ge lärarna ökade befogenheter…


Folkilsken regering med folkilsken politik

Undrar hur Fredrik tänkte när han utsåg ministrar. Vilka är de verkliga motiven? De fyra regeringspartierna tycks ha fördelat politikområden så att partiet med den mest folkilskna politiken har fått posten. Om de olika statsråden är en vink om vilken politik som ska föras då blir det inte roligt. Eller som killen på macken kommenterade valresultatet: Det är bäst att hålla sig frisk de närmaste fyra åren.

 

Sedan undrar jag om inte statsministern strängt har uppmanat sina partiledarkollegor att inte välja statsråd efter kompetens och lämplighet utan efter den mest folkilskna politiken. Hur ska man annars förklara att flera borgerliga politiker som är mycket kompetenta på sina områden står utanför? Anders Wijkman, Birgitta Ohlsson, Karin Pilsäter, Sten Tolgfors – det finns en ganska lång rad av politiker som är mycket duktigare än de som nu fått plats i regeringen. Men det kanske hade varit svårare att tygla dem?

 

Regeringen blev mer jämställd än jag vågade hoppas. Men faktum kvarstår – det är fler moderater än kvinnor i regeringen. Och faktum kvarstår – högerpolitiken blir inte mindre kvinnofientlig bara för att kvinnor driver den. Minst två av de nya statsråden (kvinnor) har haft svart städhjälp ”för att klara av att driva företag” och statsministern själv har betalat slavlöner till kvinnor för att de ska ta hand om hans hem. Kvinnors frigörelse blir inget värd om den förutsätter förtryck av andra kvinnor.


Röda Sigtuna - kommunledning klar

Äntligen är förhandlingsresultatet offentliggjort! Sigtunaborna kan andas ut och arbetet kan fortsätta.


Sjuka barn och sjuka system

Det är inte utan att man blir tvärförbannad på de som stjäl våra gemensamma pengar genom att ta ut tillfällig föräldrapenning på fel grunder. Ännu mer förbannad blir jag på att det uppenbarligen finns en stor grupp högavlönade män som tycker att andra ska betala deras lediga dagar.

Men så måste vi också vara nyanserade. Den utredning som diskuterats handlar om felaktiga utbetalningar. Brott och bedrägerier ska anmälas, bestraffas och bespottas. Men de andra felen? Är det möjligen så att det ibland är krångligt att anmäla rätt? Under en period var jag föräldraledig 20% från jobbet - men det gick inte enligt försäkringskassan. Däremot kunde jag vara ledig en dag i veckan... Och hur går det för de familjer där mamma och pappa delar på ansvaret för sjuka barn och pusslar med halvdagar, varannandagar och annat? Kan det vara så att det ibland är "fel" förälder som är anmäld till försäkringskassan bara för att man varit mer angelägen om att ta hand om det sjuka barnet än att fylla i blanketter? Och hur är det med de friska barn som är hemma med sina föräldrar? Ibland händer det att barn som är fullt friska medicinskt har det trassligt på olika sätt och behöver reda ut det. Jag säger inte att det är den tillfälliga föräldraförsäkringen som ska betala det, men det kan finnas skäl som inte bygger på girighet när människor felutnyttjar våra system.

Och vilken kontrollapparat vill vi ha på förskolor och fritids? Idag är närvarolistor offentlig handling på våra kommunala skolor, men inte på de enskilt drivna. Nog för att jag gillar offentlighetsprincipen och gärna skulle se att den i större utsträckning gäller enskilda skolor och förskolor, men det är inte i första hand för att göra om förskollärare, fritidspedagoger och barnskötare till försäkringskontrollanter - de behövs bland barnen.

Ett mer nyanserat resonemang gör det svårt. Jag skulle vilja skrika högt av ilska över försäkringsbedrägerierna som tidningarna skriver om, men tänk om det är något annat än ondska som ligger bakom?

Bloggpaus

Tiden går fort när man har roligt. Helgen var helt befriad från datorer och internet. Familjen, sonens födelsedagsfirande, dotterns basketträning, trädgården - ja, åtminstone inköp av de lökar som ska grävas ner. Härligt! Så jag har inte tagit mig tid till något bloggande. Det fanns viktigare saker att göra.

Nu går vi in i det intensiva skedet av det kommunala budgetarbetet. Alla nämnders och styrelsers förslag ska gås igenom och granskas. Texter och målbeskrivningar ska göras med utgångspunkt i valprogram. Prioriteringar och omprioriteringar.  Men först gäller det att läsa på så man ställer rätt frågor.