Som balsam för en dålig mor

Håller så sakteliga på att försöka komma ifatt alla "bra-förälder-kraven" En cm blanketter ligger hemma och väntar på att bli ifyllda. Ni vet, PUL-blanketter, adressuppgifter, ordningsregler att skriva under från skolan, blåsorkestern, kulturskolan, basketlagen... Aaaah och på fredag har sonens klass klassfest och på lördag är det match och ...

Var och hämtade dottern på basketträning. Medan vi sitter och småpratar på läktaren slås jag av den fasansfulla insikten att hon bergis just haft historieprov. Så jag frågar oroligt. Och ja, det har hon. Skuldkänslorna slår ner som en bomb. Jag har inte ens frågat vad det handlar om, än mindre hjälp henne att läsa på. Full av ruelse ber jag om ursäkt, krälar i stoftet. - Jag är en dålig mamma, säger jag förtvivlat. - Det gör inget, ler dottern förtröstansfullt - jag är en väluppfostrad dotter, så du behöver inte hjälpa mig. Jag har läst på själv. Och du, säger hon, det gick bra. Och värmen sprider sig i bröstet, jag blir nästan gråtfärdig. Så lite engagemang i efterhand: Var det någon fråga du tyckte var svår? - Nej, kommer ett tryggt och självsäkert svar. Och hon har säkert rätt. Men ändå. Trots allt är det viktigare med provstöd, än med blanketter. Så de får nog ligga ett tag till.

Röda Sigtuna - de blå darrar!

Det finns olika sätt att få bekräftelse. Ett är när moderaterna blir så skakis av en kommentar här på bloggen att deras oppositionsrådskandidat skriver en hel debattartikel i Sigtunabygden, hänvisar till bloggen och polemiserar med den. Det enda som fattas i artikeln är adressen till bloggen.  I inledningen till artikeln skriver Sörqvist (m): "Valet är över. Väljarna i Sigtuna kommun har sagt sitt. De har gett ett klart besked. De har givit den tidigare majoriteten underkänt. De har inte gått förnyat mandat av väljarna för fortsatt vänsterpolitik."  Han är nog rätt ensam om den tolkningen. Och den håller bara om man förtiger en del av sanningen.

På ett desperat sätt försöker han leda i bevis att alliansen har vunnit genom att peka på de mandat hans moderater, samling för sigtuna och centern har tagit. Vad han inte säger något om däremot, är att mandatförändringen inom den lokala alliansen är ett nollsummespel. De har fortfarande 23 mandat. Faktum är däremot att de partier som inte ingick i något samarbete före valet som stärkt sin ställning.

Centern har på medlemsmöte före valet beslutat att inte ingå i alliansen. De har drivit en självständig och lokal politik. Nu står de fria att göra upp med vilka de vill. Det är faktum. Att Lars-Göran Sörqvist inte respekterar medlemsbeslut är väl hans eget problem, men det blir ju inte lättare för centern att göra upp med några som tänker sluka dem till frukost.

Så kan man titta på kommunvalsresultatet och vad som hänt de två stora partierna i fullmäktige. Socialdemokraterna gjorde ett mycket bra val 2002 och fick fyra nya mandat. Vi har i år gjort ett uselt riksdagsval, men trots det har vi fått fler röster i kommunvalet än 2002 och vi behåller vår mandatställning. Sett till förutsättningarna att vi redan hade en stark ställning och att riksvinden varit en tuff motvind har vi gjort ett lysande val. Och nej, det resultatet är knappast ett mandat för alliansen att ta över makten.

Men moderaternas mandat då? På riksplanet har de mandat för att föra socialdemokratisk politik. Lokalt har moderaterna förvisso fått fler mandat i kommunfullmäktige, om än på sina allianskamraters bekostnad. Men 2002 gjorde moderaterna ett historiskt dåligt val och tappade fyra mandat. I år har moderaterna haft medvind - på riksplanet har de inte gjort ett bättre val i modern tid. Och ändå fick de bara tillbaka två av de tappade fyra mandaten. Sett till förutsättningarna är det uselt. 1089 kommuninvånare som röstade på moderaterna i riksdagsvalet ville inte ha moderaterna vid makten i kommunen. Om detta inte ska tolkas som att vi har fått ett mandat att fortsätta så måste det vara Sörqvisteffekten som slagit till?


Ångestskapande löpsedlar

"Du kan få ångest av ditt stökiga hem" utropar Expressens löpsedel idag med världskrigsrubriker. Stilla undrar man om man är den enda i världen som inte tycker det är någon direkt nyhet. Har inte expressen-folket läst Cecilia Torudds fantastiska "ensamma mamman" och förstått att den är så rolig för att den på kornet fångar all världens smulor? Men sedan klipper de till med det verkligen ångestskapande "experternas enkla råd" Gaaaah! Ytterligare någon förnumstig typ som inte har något liv som ska tala om hur man gör - teoretiskt. Har för säkerhets skull undvikit kvällstidningarna idag också. Studio Ett och Ekot är så mycket bättre.

Om du känner att du förgås av ångest kan du läsa två bra inlägg om skolan: Nathalies finns
här och Johannas finns här. Förresten, läs ändå.

Nya bloggvänner

Kolla in Sara och Amanda. Häftigt att få se tonårsbloggar med bilder på klassiska omslag från Clash och Ramones. Kluven känsla. Å ena sidan är det kul att se att de gillar musik som jag gillade i deras ålder. Å andra sidan den hisnande insikten att det var 1977 jag var i London och kollade punkare...

Nationell eller lokal valrörelse?

När Sigtuna arbetarekommun inte fick sina kandidater på anständiga platser på riksdagslistan och landstingslistan bestämde vi oss för att driva en rent lokal valrörelse. Vi hade visserligen centrala valaffischer uppe innan våra egna var klara och vi har haft flera ministerbesök. Men i övrigt har vi haft vårt eget lokala material, lokala budskap och lokala kandidater. Jag tror att det är en av de viktigaste förklaringarna till att det gått så bra för oss.

Moderaterna, däremot, hade en nationell kampanj. De hoppades vinna på Reinfeldt. Visserligen slår riksvinden igenom, men här var det en stilla bris jämfört med länets fulla storm. Moderaterna fick bara tillbaka två av de fyra mandat de förlorade förra gången.

Moderaternas omtalade 100-timmarskampanj genomfördes här. Massor av nya affischer och banderoller sattes upp. Morötter och äpplen delades ut vid stationen. Dörrar knackades. Kort sagt, de var mycket mer aktiva än någonsin. Men i Sigtuna kommun hoppades de på Reinfeldt och riksvinden. I Solna och Sundbyberg däremot var de lokala. Fulla av lögner och personangrepp visserligen, men de var lokala. Att sätta upp en affisch "bygg inte här" i en omtyckt park eller "lägg inte ner det här äldreboendet" kan skrämma upp vem som helst och gör det tydligt att det spelar roll hur man röstar i kommunvalet. Det upprörande i sammanhanget är att ingen har föreslagit att parken ska bebyggas eller att äldreboendet ska läggas ner.

Om det inte är den lokala vinklingen som varit avgörande vad är det då? Är det dirty campaigning? Det ligger nära till hands att konstatera att visserligen tycker ingen om det men kanske är det effektivt? I så fall lär vi få se mycket av det i framtiden. Låt oss hoppas att de djupare analyserna kommer fram till att det är den lokala vinkeln som är det avgörande, inte lögner och personangrepp.

Snuva och eftervalstankar

Apförkyld. Snörvel och elände. Söndagen tillbringade jag i tävling med katten om vem som kunde ligga längst på soffan. Jag vann. Ont i halsen, snuvig och feber. Har faktiskt inte orkat koppla in datorn för att blogga.

Här pågår samtal, diskussioner och förhandlingar om nästa mandatperiod för fullt. Och nej, jag läcker inte via bloggen om hur det går. Men, jag är fortfarande hoppfull. Det är lite tjatigt med alla som frågar hur det går - som om vi skulle hålla resultatet hemligt och inte berätta så snart det är klart?? Nu är det ju partier med djup medlemsdemokrati som förhandlar, och varje steg måste accepteras av medlemmarna. Det kan ta lite tid jämfört med de partier där ledningen bestämmer allt. Demokrati är ingen snabb process, fördelarna ligger på helt andra plan.

Det pågår en diskussion om Sverigedemokraterna. Nu höjs varningens finger - ska de isoleras eller inte? Jag tycker det är ganska enkelt. De ska inte ha mer inflytande än deras väljarstöd ger underlag för. Att vi inte samarbetar med dem (eller gör oss beroende av dem) är självklart - vi delar inte samma värderingar och politik. I Sigtuna kommunfullmäktige finns 10 partier. Förra mandatperioden fanns där 9 och perioden dessförinnan 10 partier. För oss är huvudmotståndaren tydlig - det är moderaterna. Därför är det moderaterna vi främst debatterar med, inte kd, samling för sigtuna eller något annat litet borgerligt parti. Skälet för oss att alls ta debatter med företrädare för fp eller något annat borgerligt parti är ju att de kan få gehör för sin politik genom samarbetet med moderaterna. För övrigt - hur ska man kunna ta debatter med de som aldrig är ute i dagsljus? Under valrörelsen har vi inte sett några Sverigedemokrater levande, bara deras flygblad. Om vi nu inte lyfter fram kd, fp, afsk eller sfs i ljuset genom att utmana dem på debatter, varför skulle vi utmana ett parti utan kommunpolitik som inte delar den grundsyn på lika värde som vi har?

Representativa moderater

Kul att Johanna också bloggar. Har genast lagt en länk på min blogg. Här skriver Johanna om moderaternas kvinnofientlighet. Eftersom hon lagt en spärr för kommentarer så kommer den här. Det märks att moderaterna är ett parti för vita medelklassmän. Här på bloggen,  under rubriken "Halva makten? Inte med en borgerlig regering" finnsen liten söt och fullkomligt sann historia från valrörelsen i Valsta, som också visar moderaternas kvinnoförakt.
I Sigtuna kommun blir (om inte personkryssen ändrar något) 4 av de 15 moderata ledamöterna kvinnor. En är bosatt i Rosersberg, en i Valsta och 13 i Sigtuna stad. Alla deras ledamöter har svenska som modersmål. Representativt va?

Tiden rinner iväg

Det blir sällan som man tänkt sig. Har snikat åt mig en egen förmiddag. Tänkte städa lite badrum och kök. Men, nej det blir inte av idag heller tydligen. Väcktes av maken som stod vid stationen utan SL-kortet - det låg i min ficka eftersom jag varit borta igår kväll. Kastar mig i väg med kortet. Åker tillbaka och fixar frukost. Tar en stund med tidningen och te-koppen. Då ringer mobilen. Hinner inte svara, men får höra en ömklig son i andra änden - han mår illa. Bara att slänga sig iväg på cykeln. Passar på att byta några ord med sonens fröken om läget i allmänhet. När vi kommer hem har sonen för säkerhets skull kallat in kavalleriet, dvs farmor och farfar. Pratar en stund med farmor och försäkrar henne om att det kommer att bli bra. Så ber jag sonen ta fram inbjudan till på lördag - han fyller elva år - och önskelistan som nu ska skickas ut. Sedan ringer mamma, så klart deppig efter valresultatet i Vallentuna. Och nu är det dags att duscha för att hinna till Sumpan på möte med partidistriktets kommunala grupp. Men först ska jag äta lunch med Solnas bästa oppositionsråd, som äntligen tagit sig samman och skaffat en egen blogg. Länk till Johanna Graf hittar du bredvid. Städa får jag nog göra i nästa liv.


Halva makten? Inte med borgerlig regering.

Centern och folkpartiet kräver hälften kvinnor i regeringen. Den blivande statsministern tittar med sina bruna ögon vänligt in i kameran och säger att, nja, det är ju så många viktiga faktorer som ska vägas in, de nya statsråden måste ju vara kompetenta. Kd-ledaren håller med. Jaha, har han inte tillräckligt många kompetenta män och kvinnor omkring sig? Och det är klart att om kvinnorna tror att de duger till statsråd kanske de inte vill vara hemma för 3 000 i månaden?

Det påminner om en av de bättre erfarenheterna i valrörelsen. I Valsta centrum packade moderaterna upp för torgmöte. En av våra kvinnliga valarbetare tittade nyfiket på och frågade den moderata kommunalrådskandidaten om det var ett metspö han packade upp. Var det kanske dags för röstfiske i Valsta? Nej, moderaten förklarade att det var en hopfällbarn moderatflagga, en ovanligt fiffig uppfinning. Vår valarbetare konstaterade att den måste vara gjord av en kvinna eftersom den var så smart. Då blir moderaten lite upprörd och  undrar varför hon har fått för sig att han inte tycker om kvinnor - det gör han ju visst. -Jag har sett er valsedel, svarar hon då.


Nu kommer det i fatt oss...

... valrörelsens alla dagar av hårt jobb utan paus, sena kvällar, tidiga morgnar och den allmänt osunda effekten av att äta grillkorv mellan appellerna på en gårdsfest till middag. Idag har jag inte varit så värst effektiv. Hade sammanträde i socialtjänstutskottet under förmiddagen och har sedan försökt gå igenom några högar på skrivbordet och läsa på inför morgondagens ekonomiberedning. Delårsbokslut två.

Samtidigt arbetet för nästa mandatperiods majoritet. Det är många som inte har förstått att centern här i kommunen aktivt, på medlemsmöte, har bestämt sig för att stå utanför alliansen. Och så räknar de med att aktion för sigtuna ska samarbeta vänsterut. Och det är klart att då är det lätt att räkna ihop 25-25 i mandatställning. Men så enkelt är det inte. Faktum kvarstår - vi socialdemokrater stärkte vår ställning, den lokala alliansen förlorade valet och det finns goda förutsättningar för ett blocköverskridande samarbete. Men mediarapporteringen har inte varit glasklar.
Här kan du läsa vad UNT skrev på valnatten, publicerat ungefär när så många valdistrikt var räknade så att vi var uppe i 49%... Och här kan du läsa vad de skrev igår.  Inte undra på att människor är förvirrade.

Kommunstyrelse i går kväll. Högersidan såg ut att vara befolkad av dysterkvistarnas sammansvärjning. Men det är klart att där fanns inte många som hade anledning att le.

Röda Sigtuna

Vi vann, åtminstone lokalt - Sigtunaborna har sagt sitt och vi vann! I mitt eget valdistrikt, Rosersbergs södra hade vi nästan 44% i kommunvalet, mot 32 i riksdagsvalet. Trots rikstrenden har vi faktist gått framåt i Sigtuna kommun, om än marginellt. Och valdeltagandet ökade med 3%! Som vi har slitit för att få upp valdeltagandet. Och det gick! Nästa val pressar vi upp det lite till. Det är bara att kavla upp ärmarna och sätta igång.

Vår lokala allians förlorade. Trots moderaternas bästa val i mannaminne så lyckades de lokala moderaterna bara ta tillbaka två av de fyra mandat de tappade i förra valet. Folkpartiet tappade två av sina sex mandat. Kd tappade ett mandat och Sigtunapartiet samling för sigtuna vann ett mandat till. Summa summarum oförändrade 23 mandat. Det är ett tydligt besked från väljarna i en kommun som de senaste 26 åren haft 13 borgerliga.

Men så finns också smolket i glädjebägaren. Sverigedemokraterna kom in i vårt fullmäktige. Inte som vågmästare (det är inte så lätt att vara vågmästare i ett fullmäktige med 10 partier representerade), men de kom in. Fy f-n. Det är inte kul.

Vänsterpartiet tappar två av sina tre mandat. Deras enda mandat kostade dubbelt så många röster som  Sverigedemokraternas. Dessutom betalade de mer för ett mandat än vad Miljöpartiet fick ge för två. Det är surt.

Och våra trogna, säkra grannar. Upplands Väsby, Sundbyberg... Det är inte kul att vara omgiven av ett kallt, blått landskap - grannkommuner, landsting, riksdag. I den verkligheten ska vi jobba.

Men vi ska jaga högeralliansen varenda dag i opposition. Och 2010 tar vi dem!

"Jag vill ha en sopfångare"

Valdagen är den värsta dagen i hela valrörelsen. Taggad till tusen, dödstrött och full av energi och kamplust. Och så kan man bara vänta. Jo, förstås dela ut valsedlar och sådant, men ändå. Dagen är så lååååång!

Om det finns någon rättvisa i världen så vinner vi i Sigtuna. Vi har genomfört den politik vi fick förtroende för fyra år sedan, och mer än så. Skolresultaten är bättre, lärartätheten högre, äldreomsorgen tryggare, förskolan förbättrad, vägarna både vackrare och trafiksäkrare, företagen många fler. Det är också vi som har drivit en lokal valrörelse och talat om vad vi vill. Det har inte våra motståndare.

Stod för en liten stund sedan och delade ut valsedlar. Den lokala moderaten ojade sig över att de, till skillnad från oss, hade så lite pengar att de var tvungna att dela ut materialet själva. Och??? Hur tror han Rosersbergarna fått sex olika allmänna utdelningar och fyra olika riktade brev i sin brevlåda den gångna veckan? Det är väl klart att vi springer ideellt och delar ut vårt material! Och det är många som bjuder på saften till kaffebordet eller en kaka vid gårdsfesten. Det säger ju faktiskt mer om moderaternas traditioner än om våra.

Nu är det snart slut på valrörelsen. Sakta ska livet återgå till ett mer normalt tempo. Tomt, men också ganska skönt. Det finns en hel del "eftersatt underhåll" hemma om man säger så, eller som sonen utropade imorse: jag vill ha en sopfångare! Jag har ingen aning om vad det är, men känner på mig att jag också vill ha det. Kan man jaga dammråttor med dynggrep, eller måste man skjuta dem först?


Laddar för

slutdebatt i ABC - reagera ikväll. Tre ämnen ska klaras av på en timme. Först trängselskatter, där Annika Billström debatterar för oss, sedan förskola där jag debatterar och sist får Ilija Batlian debattera bostäder. Sju partier varje gång och trängselskattedebatten inleds av en debatt mellan Magnus Nilsson och Jens Spendrup. Det är ju inte precis upplagt för intelligenta meningsutbyten och fördjupande argumentation. Men kul är det!

Musik och valarbete

Haken med att vara uppkopplad hemifrån med hjälp av ett gammalt ångmodem och luftledning (ja, Rosersberg är ganska lantligt) är att det är svårt att lyssna på musik via nätet. Särskilt trist förstås när jag har lyckats snappa upp min kusin Mattis musik. Himla bra dessutom!

Igår delade jag ut valmaterial i brevlådan. Härligt med grannar som ropar uppmuntrande: Det är klart att ni vinner - det är ju bara ni som gör något. Då svävar man fram över gatan och det är verkligen kul. Särskilt kul kan det däremot inte vara för moderaterna. Jag undrade ju häromdagen vad de gjorde. De är faktiskt lite aktiva. Visserligen har de inte någon politik att tala om och de gör inga politiska utspel, men de knackar dörr. I Valsta/Steninge och Märsta är det förstås lite jobbigt, för att få med en enda moderat från Märsta eller Valsta måste de få fler mandat i kommunfullmäktige. I samtal med boende får veta att det ju är så mycket positivt som har hänt i Valsta/Steninge - titta bara på Valstavägen som blivit så fin. Då fnyser den högst placerade Valstabon på moderaternas fullmäktigelista och utbrister att de väl är onödigt. 14 miljoner på ett j---a dike, när det hade räckt att sätta dit några lyktstolpar. Säger han det till fler Valstabor behöver han nog inte oroa sig över att få en fullmäktigeplats.

Men även om moderaterna knackar dörr, så har de ju ingen politik! Anders och jag fortsätter att skriva brev till dem, men vi får inga svar. I lördags handlade brevet om demokrati. Vi vill ha besked om rådslagen, men de är tysta. Tysta som möss.

Tomatrecept - någon?

När maken hämtade sonen hemma hos en kompis igår fick han med sig en kasse tomater. Tack Helena, du är en verklig vän. Nästan 2,5 kilo! Plommontomater och körsbärstomater. Lila, röda, orangea. Och så har vi en egen planta med gula körsbärstomater. Det är gott med tomater, men jag känner mig lätt desperat. De här goda, solmogna tomaterna som inte tappat smaken genom långa transporter måste ju ätas upp. Nu. Om någon har ett bra tomatrecept så tar jag tacksamt emot.

Ska strax ge mig iväg för utdelning i brevlådorna på min gata. Skönt att solen skiner, det är så trist att vara ute i regn och blåst. Sedan vidare till torgmöte vid Coop Extra i Märsta och i eftermiddag ska vi inviga Vattentornsparken - ännu ett rådslagsprojekt.


Lördagsarbete

Idag har jag kört sublift. För den oinvigde kan jag berätta att det är en väldig manick som man kör ner under vatten för att lyfta upp båtar på land med. Sigtuna Båtklubb har äntligen fått sin båtuppläggningsplats efter 15 års intensivt letande och jag fick, med hjälp av subliften, klippa bandet på deras invigning. Och världen är ju inte så stor. Så han som levererat subliften visade sig vara sambo med min styvfars kusin i Öregrund - senast jag träffade dem var på 95-årskalas i somras!

Så vidare till kommunens familjedag på Midgårdsvallen. Massor av idrott förstås, men också teater och musik på arenan. Och solen skiner!

Igår skickade Anders och jag ännu ett
brev till moderaterna. Den här gången om de gamlas trygghet. Några svar får vi nog inte på de frågorna heller. Jag undrar om den lokala taktiken är att visa sig så lite som möjligt och hoppas på Fredrik?

Gamla Bettan är säker!

Igår kväll missade jag ett samtal, men telefonsvararen fungerade. I andra änden hör jag en något osäker röst som undrar om det är "rätt" Anna-Karin Lundström. Min gamla tonårsbästis, som jag trodde hade försvunnit från jordens yta! Hon finns! I Aspeboda! Och det var bara att fortsätta där vi slutade. Då när hon blev mer och mer uppslukad av att vara mamma i en ruskigt ojämlik relation. Nu hade hon lämnat det bakom sig och fått ett nytt liv. För 15 år sedan for min man och jag runt i Falun och letade efter hennes bostad, men ingenstans. Och inget telefonnummer hade jag och inte hittade jag något heller. Men nu finns nätet. Och genom andra gamla kompisar lyckades hon spåra mig. En sådan glädje!

Demokratikonferens till Sigtuna!

Europarådets stora forum om demokrati och mänskliga rättigheter hålls i Sigtuna nästa år. Det är ett stort erkännande!  


mobbad eller motsagd?

På DN:s ekonomisidor driver några företagsledare tesen att Göran Persson mobbar dem. Det är förstås förfärligt tråkigt om de blir ledsna, men jag har svårt att tycka synd om dem utifrån vad som står i DN. Det de har reagerat på är att de fått mothugg och blivit ifrågasatta när de driver en politisk uppfattning. Men hallå, det är väl precis det demokrati handlar om. Fast det kan ju vara så att det som för oss vanliga politiker är vardagsmat - nämligen att bli ifrågasatt och få argumentera för sin sak  - är en totalt ovan situation för en företagsledare. Kan det vara så att de bara omger sig med ja-sägare? I så fall är det nyttigt att bli ifrågasatt.

Nu ska jag rusa iväg, ska på fredagsbön och uppmana människor att använda sin rösträtt!


Vad gör moderaterna?

Var inne på de lokala moderaternas hemsida - alltså den offentliga - eftersom vi inte sett till särskilt många moderater på ett tag. Enligt ett envist rykte är deras oppositionsrådskandidat på älgjakt (!) i valrörelsens slutskede. Verkar osannolikt, men han är inte alltid deras listigaste politiker. Man undrar ju vad som händer om olyckan är framme och han som kommunstyrelseordförande ska leda kommunen genom en kris? Men, vi har som sagt inte sett så mycket av dem och de verkar inte vara så aktiva på insändarsidan heller, och någon politik verkar de inte ha alls. Så jag kollade deras hemsida. Under rubriken "vår politik" beklagar de att där inte finns något just nu, men att de återkommer senare. Under rubriken "kalendarium" skriver det att det inte händer så mycket just nu, men att de återkommer när de har något att berätta. Nej, just det. Det är nog lika bra att de lägger ner.

Vi har satsat på massor av aktiviteter, gårdsfester, dörrknackning, skickat brev till väljarna, annonserat och på alla sätt försökt berätta om vår politik. Men vad gör moderaterna? Och vad vill de egentligen? Och eftersom de inte frivilligt vill berätta vad de går till val på måste vi börja fråga.

I går kväll smög jag runt i gränderna i Sigtuna stad för att finna den moderata oppositionsrådskandidatens brevlåda. Jag och Anders Johansson har skrivit
brev till honom för att han ska få förklara för oss varför han ska ha rätt till en generös fallskärm, medan andra arbetslösa och sjuka påstås "leva på bidrag" och behöver få sämre villkor för att genast sluta vara arbetslösa och sjuka. Jag hittade brevlådan, och kanske var han på älgjakt eller ute och valarbetade, för det var mörkt i huset.

Tidigare i kväll var jag vid moderaternas partikansli för att lämna ett brev till nuvarande oppositionsrådet Peter Kockum och hans kompis oppositionsrådskandidat Sörqvist. I det brevet undrar vi över vad sänkta skatter och vårdnadsbidrag kostar barnen i vår kommun. Det var mörkt och igenbommat på moderatkansliet också, men de var nog inte allihop på älgjakt. Kanske jagar de väljare någonstans.

Mindre katastrof avvärjd

Igår var jag med Ingela Nylund Watz, finanslandstingsrådet, på valmöte med tårta, kaffe och trubadur. Först på äldreboendet Arhem i Märsta och sedan på äldreboendet Klockargården i Sigtuna. Jourläkarbilar, välfärd, närakut, äldreboende i alla tätorter - ja, ni anar vilka frågor som var stora. Innan dess valledning, ett antal insändarsvar, div skrivarbete som allt sammans borde varit färdigt igår. Mitt i allt kom en engagerad medborgare in på mitt rum och undrade om jag inte åt lunch under valrörelsen. Sedan började ha förklara sina fiffiga idéer. De var bra, men jag började känna mig mer och mer stressad. Och nej, det blev ingen mat den gången heller.  Efter valmöte med Ingela var det långa benet före till Frejgården och valmöten och senare gårdsfest på Sleipnergatan med Barbro Holmberg. Jättebra möten. Men innan jag åkte dit smet jag in på Hårverkstan på Stora Gatan. Dit har jag och ungarna gått i rätt många år nu, så när jag stack in huvudet blev jag igenkänd och tjejerna talade genast om för mig att Maya var på semester. De måste ha förstått min lätt desperata min, för när jag förklarade att jag snart inte ser något för min långa lugg fick jag omedelbar hjälp. Och när jag skulle betala meddelar de att "luggservice" ingår i ordinarie klippris! Det tog tio minuter! Änglar finns...

Idag har vi tagit gruppbild till nästa veckas lokaltidningsannons. Och jag har träffat ABC:s valwebb om äldreomsorgen. Och sopplunch i Brännbo. Och gymnasielever på Handelsprogrammet. Och delat ut rosor vid Märsta station tillsammans med Ulrica Messing. Och därifrån till invigningen av Valstavägen. Kanske det största av våra olika rådslagsprojekt. Tänk, i juni förra året röstade Valstaborna om hur det skulle bli, och nu är den klar. Så som Valstaborna ville ha det. Valstavägstårta, Kulturskolans marimbaorkester, 300 åskådare och Ulrica och jag fick åka A-ford från 1928. Det var mäktigt!

Kvällens gårdsfest regnade inne och jag tänkte att det betyder en kväll med familjen. Men först skulle jag bara ... och nu är klockan elva igen. Men änglarna på Hårverkstan räddade min vecka!

Kampanj

Igår var det full rulle. Här en bild på när vi sätter fast budskap på 250 rosor.31925-8 Rosutdelning på Rosersbergskalaset och sedan vidare till Midgårdsvallen för fotboll. Derby: Valsta Syrianska mötte Syrianska FC från Södertälje. Socialdemokraterna i Sigtuna kommun var matchvärdar och vi hade besök av både skolminister Ibrahim Baylan och Södertäljes kommunalråd Anders Lago. Efter en ganska trist första halvlek, där i och för sig Valsta var det bättre laget, blev det mer tempo i andra halvlek och också jämnare spel. Men inga mål. Närmare 1000 åskådare. Gissa om rosorna gick åt!

 

Vaknade imorse och konstaterade att regnet öser ner. Har nu en paus efter att ha varit i Rävsta naturreservat och högtidligt lämnat över nyckeln till vandrartorpet Stora Embarsboda till Friluftsfrämjandet. Torpet Björnkälla brann ner till grunden förra året och vi har sökt en bra ersättning. Nu finns det!

 

Om en stund ska jag åka till Märsta och inviga Märsta vattenpark – en fantastisk entré till Märsta från Arlanda. Vattenparken är en del i det sammanhängande stråk av dammar och vattenspeglar som sträcker sig från Broby ända ut i Steningeviken. Längs med finns gångvägar som bjuder in till att promenera. Men dammarna är inte bara trevliga att se på. De renar dagvatten och är viktiga för småkryp, fåglar och växter.

 

I kväll kl 18 är det konsert i Odensala kyrka. Det brukar bli fullsatt i kyrkan och mer än fullt på parkeringen – det gäller att vara ute i tid.